Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Timski rad u stomatologiji

Timski rad u stomatologiji

Timski rad u stomatologiji je veoma važan.

Prema definicija Svetske zdravstvene organizacije: “Timski rad predstavlja rad više stručnjaka na postizanju zajedničkog cilja”. On nikako ne sme biti podeljen i nepovezan, već usaglašen kako bi se postigao uspeh u lečenju pacijenata.

Naime, stomatologija je prešla dug put kroz istoriju. Usavršavanje tehnika i otkrivanje novih stomatoloških materijala dovelo je do podizanja kvaliteta lečenja. Samim tim, sve zahtevniju dijagnostiku i terapiju više nije moguće da sporovedi samo jedan stomatolog, pa se javila potreba za međusobnom saradnjom više stomatologa različitih specijalističkih i subspecijalističkih oblasti. Ne treba zanemariti ni aktivno učešće stomatoloških sestara koje u znatnoj meri olakšavaju i ubrzavaju stomatološke intervencije.

Zašto je timski rad u stomatologiji nezaobilazan činilac u radu otkriva vam Lumident Studiostomatološka ordinacija u centru Beograda.

Šta podrazumeva timski rad u stomatologiji?

Nažalost, odlazak kod stomatomatologa u našoj zemlji retko se odnosi samo na redovnu kontrolu i skidanje kamenca sa zuba.

U većini slučajeva ljudi se javljaju tek kada ih zaboli zub i nastanu ozbiljni zdravstveni problemi. Tada je lečenje znatno kompleksije, nego kada bi bilo da je u pitanju mali kvar. Stoga je neophodna saradnja više stručnjaka kako bi se postavila dobra dijagnoza i izabrala terapija koja će biti najbolje rešenje za pacijenta.

Timski rad u stomatologiji

Timski rad u stomatologiji je posebno naglašen kod protetskih radova, tj. prilikom izrade totalne proteze, mosta, bezmetalne krunice. Složenost ovih nadoknada zahteva saradnju doktora opšte stomatologije, specijaliste stomatološke protetike i zubotehničara.

Pored multidisciplinarnog tima u pojedinim slučajevima neophodan je interdisciplinarni timski rad. Tako, na primer, kod trudnica stomatolog često koordinara sa ginekologolom koji prati trudnoću, dok kod dijabetičara i drugih hroničnih bolesnika sa odgovarajućim lekarima specijalistima.

Komunikacija, poštovanje i razumevanje su ključni za dobar timski rad   

Svaki trenutak proveden u zubarskoj ordinaciji čini, zapravo, timski rad, zar se ne slažete? Svaki dan, započinjete sa jutarnjim druženjem, zatim nastavljate sa pripremama za rad.

Timski rad u stomatologiji

Međutim, da bi se pružio maksimum usluga nije dovoljno samo znanje i iskustvo. Već je neophodno uvažavanje kolega u timu, to znači da bilo kakve razlike i lične prioritete treba ostaviti po strani, a da fokus bude na onom što je dobro za praksu i, naravno, za pacijente.

Imajte u vidu da se dobar tim gradi vremenom kroz komunikaciju. Upravo je ona njegova osnova, jer spremnost da se saslušaju drugi članovi tima i uvaži njihovo mišljenje, kao i da se vodi diskusija u cilju rešavanja problema pacijenta najbolji je dokaz dobrog timskog rada u stomatologiji.

Timski rad u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio

Pre četiri decenije započeta je stomatološka praksa koja je vremenom prerasla u Lumident Studio kakav je danas. Naša stomatološka ordinacija temelji se na stalnom usavršavanju znanja, ali i tehnologija lečenja.

stomatoloska ordinacija lumident studio beograd

 

Lumident Studio je stomatološka ordinacija koja okuplja više specijalnosti stomatologije udruženih u timski rad. Upravo je timski rad osnova svakog rada u Lumidentu. Vodeću ulogu imaju specijalisti parodontologije i oralne medicine, Dr Irena Lopičić i Dr Ivana Aleksić.

Zahvaljujući njima, Lumident Studio je postao renomirana stomatološka ordinacija koja je okupila stručni tim. Naš tim je sastavljen od vrhunskih stomatologa specijalista oralne hirurgije, specijalista parodontologije i oralne medicine i specijalista dečije i preventivne stomatologije.

Tretman kod svakog pacijenta je koncipiran tako da su uključeni svi specijalisti, kako bi kod kompleksnih slučajeva pacijent dobio maksimalnu uslugu. Kod slučajeva gde je potrebno izvršiti sinus lift ili sprovesti all on 4 tretman ili, pak, parodontološku pripremu za protetske radove, zajedno, sa specijalistom oralne hirurgije, radimo analizu ortopantomograma i 3D snimaka. Potom se pažljivo odlučuje o terapijskim postupcima.

Na ovaj način, Lumident predstavlja istovremeno i porodičnu praksu. Mališani su od prvih poseta upoznati sa specijalistom dečije stomatologije. Kako rastu, upoznaju se sa specijalistom-ortodontom, ukoliko postoji potreba za nošenjem fiksnih ili mobilnih proteza, pa sve do starijih uzrasta gde specijalista protetike igra ključnu ulogu.

Dobra saradnja i posvećenost poslu, kao i individualni pristup daju sigurnost da će svaki dentalni problem biti rešen na najprihvatljiviji način po pacijenta. Ovu činjenicu potrvrđuju i naši brojni zadovoljni klijenti.

read more
Posted Comments
 • Oboljenja jezika - Simptomi i lečenje || LUMIDENT STUDIO
  Oboljenja jezika - Simptomi i lečenje || LUMIDENT STUDIO
  […] potražite pomoć stomatološkog tima ordinacije Lumident Studio. Višegodišnje iskustvo, kao i timski rad u stomatologiji otkloniće svaki problem ne samo sa zubima, već i sa mekim tkivima usne […]
  reply
 • Hollywood smile - Stomatološka ordinacija || LUMIDENT STUDIO
  Hollywood smile - Stomatološka ordinacija || LUMIDENT STUDIO
  […] Timski rad u stomatologiji i poštovanje želja pacijenata je put ka savršenom osmehu. Upravo to ćete pronaći u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio, što potvrđuju i brojni zadovoljni klijenti. […]
  reply

Comments are closed.