Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Najčešće zablude o ugradnji implanata

Najčešće zablude o ugradnji implanata

Zablude o ugradnji implanata i dalje postoje, bez obzira što se zna da su oni najbolje rešenje za nadoknadu izgubljenog zuba.

Razlozi za to su brojni. Pre svega, odlikuje ih vrhunska estetika, pa je nemoguće primetiti razliku u nizu u odnosu na prirodne zube.

Implanti su, zapravo, cilindrični šrafovi koji zamenjuju koren zuba. Što znači da se oni ugrađuju u viličnu kost i ne vide golim okom prilikom osmeha. Izrađeni su od čistog titanijum ili titanijumske legure tako da su potpuno biokompatibilni sa tkivom, pa ne postoji opasnost od odbacivanja implanta, alergijske reakcije ili narušavanja zdravlja pacijenta na bilo koji način.

S obzirom da predstavljaju nosače, nakon postavljanja, zavisno od stomatološkog problema, sledi odgovarajuća protetika na implantima.

Koje su najčešće zablude o ugradnji implanata otkriva vam Lumident Studio – stomatološka ordinacija u centru Beograda.

Ugradnja implanata je bolna procedura

Ovo je jedna od najvećih zabluda vezana za implante. Ne samo da ugradnja ne zahteva brušenja okolnih zuba, čime je okolno zubno tkivo očuvano, već se izvodi u lokalnoj anesteziji, što je čini bezbolnom procedurom, tako da i pacijenti koji se imaju strah od stomatologa ističu da je manje nelagodna od vađenja zuba ili neke druge oralno hirurške intervencije.

Protetika na implantima

Blagi bol i otok mogu se javiti u narednim danima. Obično nastaju u predelu brade, obraza, ispod očiju ili na mestu samog implanta i kratkog su trajanja. Iako su u granicama izdržljivosti, stomatolog preventivno prepisuje adekvatnu terapiju za pacijente koji imaju niži prag bola.

Zablude o ugradnji implanata u pogledu trajanja

Implanti su kratkog veka – ovo mišljenje je pogrešno, a proizilazi iz pojedinačnih slučajeva koji su rezultat lošeg održavanja.

Kao i kod pravih zuba, neophodno je pravilno i redovno održavanje oralne higijene, kao i korišćenje pomoćnih aparata poput vodenog tuša tj. watwrpick aparata. Bez obzira što na njima ne može da se razvije karijes, postoji opasnost od zadržavanja plaka i formiranja zubnog kamenca, što za posledicu može imati upalu desni i pojavu ozbiljnog obolenja koje se naziva periimplatitis.

Ipak, uz adekvatnu oralnu higijenu implanti mogu da traju i preko 40 godina.

Postoje ograničenja za ugradnju

Ranijih godina implanti su se koristili za nadoknadu jednog zuba. Kako je oralna hirurgija napredovala, danas gotovo da ne postoji slučaj nedostatka zuba koji se ne može njima rešiti.

Naime, implanti su odlični nosači mosta, obezbeđujući ravnomerno opterećenje čitave vilice. Takođe, idealna su zamene za totalne proteze. Kod potpune bezubosti donje vilice primenjuje se All-on-4 tretman. U pitanju je najsavremenija ugradnja implanata pomoću koje se rekonstruiše čitav zubni niz. Ujedno, ova metoda pruža više komfora pacijentima i jednostavnije održavanje.

Postavljanje implanata jedino nije preporučljivo kod male deca, kao i kod osoba sa nekim sistemskim bolestima.

Zablude o ugradnji implanata vezane za lekarske preglede

Pojedini ljudi smatraju da nakon ugradnje implanata neće moći da idu na magnetnu rezonancu, ako im bude trebala. Imajte u vidu da su ove nadoknade napravljene od titanijuma koji ima svojstvo nemagnetičnosti, pa ne postoji ikakav rizik od bilo kakvih pregleda.

Zablude o ugradnji implanata

Nemojte da dozvolite da nedostatak jednog ili više zuba naruši lepotu vašeg osmeha, posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio. Naš stručni tim stomatologa podariće vam savršeni zubni niz kakav ste oduvek želeli.

 

 

 

read more