Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Dijabetes i dentalne bolesti

Dijabetes i dentalne bolesti

Dijabetes i dentalne bolesti često su dva povezana pojma. Dijabetes može povećati rizik za stvaranje problema sa zubima i desnima, te izazvati različita oboljenja.

Razlog za to jeste smanjena sposobnost organizma osobe sa dijabetesom da se izbori sa bakterijama u ustima. Kada je šećer u krvi povišen, bakterije se brže razmnožavaju. Tada su desni prve na udaru, a zatim i zubi osobe obolele od dijabetesa.

Stomatološka ordinacija Lumident Studio vam otkriva kako su dijabetes i dentalne bolesti povezane i kako dijabetes utiče na razvoj dentalnih oboljenja.

Dijabetes i dentalne bolesti – Parondotopatija

Parodontopatija je jedna od najčešćih posledica dijabetesa kada su u pitanju oboljenja usne duplje.

Ona je prouzrokovana visokim nivoom šećera u krvi. Kao posledica toga javlja se i povišen nivo šećera u pljuvački. Kada osoba boluje od dijabetesa, može doći i do poremećene cirkulacije, te i do smanjenog dotoka kiseonika do tkiva desni i dubljih tkiva. U ovom slučaju narušava se potporni aparat zuba i oštećuje kost.

Dijabetes i dentalne bolesti

Kada je narušena ravnoteža između desni i kosti, veoma lako može doći do labavljenja, migracije i gubitka zuba. Dijabetes može uzrokovati ovakve probleme sa zubima, a zatim parodontopatija uzrokuje probleme sa regulacijom nivoa šećera u krvi. Tu se stvara začaran krug, te se pacijenti često osećaju kao da se nalaze u beizlaznoj situaciji.

 

Parodontopatija je poslednji stadijum, kada najčešće dolazi do potpunog gubitka zuba, bez obzira na uzrok njenog nastanka.

Dijabetes i dentalne bolesti – Kserostomija

Kao posledica autonomne neuropatije, može doći i do smanjenog protoka pljuvačke i do smanjenog lučenja. Kao posledica toga, javlja se suvoća usta odnosno kserostomija.

Kserostomija ne mora predstavljati problem, ali može dovesti do karijesa, vodećeg uzročnika bolesti zuba na planeti. Smatra se da je karijes vodeći stomatološki problem u svetu.

Osobama sa dijabetesom, koje imaju problem i sa suvoćom usta, savetuje se povećan unos tečnosti, odnosno vode. Na taj način, reguliše se i nivo šećera u krvi, ali i sanira suvoća usta.

Hirurške intervencije u stomatologiji i dijabetes

Opšte je poznata činjenica da osobe obolele od dijabetesa imaju problema sa zarastanjem rana. Kada su u pitanju bolesti zuba koje zahtevaju hiruršku intervenciju, zarastanje rana sporije će teći nego kod zdravih osoba, koje nemaju dijabetes.

Bez obzira da li se radi o običnom vađenju zuba ili o ugrađivanju implanata, proces zarastanja rana teče sporije. Ovo nije problem, ali je važno naglasiti pacijentu da će kontrole biti češće, kako bi se izbeglo stvaranje komplikacija.

Sklonost ka razvijanju bakterijskih i gljivičnih infekcija

Osobe sa dijabetesom sklone su razvijanju infekcija usne duplje. Te infekcije mogu biti bakterijske ili gljivične.

Ukoliko osoba koristi određene protetske nadoknade, gljivične infekcije su teže za saniranje. One sa nagomilavaju i na sluzokoži usne duplje, ali i na sluzokoži jezika i protetskim nadoknadama. Proces njihove eliminacije otežan je ukoliko je prisutan visok nivo šećera u krvi.

Visok nivo šećera u krvi najčešći je uzročnik problema sa desnima i gingivitisa. Gingivitis karakterišu crvene, bolne i otečene desni koje neretko i krvare.

Većina oboljenja zuba i desni kod osoba sa dijabetesom mogu se sanirati tako što se dijabetes i vrednosti šećera održavaju u normalnim granicama. Za ovo je važna redovna upotreba terapije, ali i vođenje zdravog načina života i ishrane. Konzumiranje namirnica bez dodatog šećera se podrazumeva. Svakodnevne šetnje od pola sata mogu pomoći regulisanju nivoa šećera u krvi, ali i jačanju imuniteta, a samim tim i stvaranju jače odbrane od infekcija.

Dijabetes i dentalne bolesti

Preventivne posete stomatologu takođe mogu biti od izuzetne važnosti za osobe obolele od dijabetesa. Savetuje se posećivanje stomatologa barem jednom ili dva puta godišnje, kako bi se sprečila određena oboljenja zuba.

Ukoliko primetite bilo kakve probleme sa zubima ili desnima, uvek se možete obratiti stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio.

read more