Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Fiksni protetski radovi - Za savršen zubni niz!

Fiksni protetski radovi - Za savršen zubni niz!

Fiksni protetski radovi obezbediće vam savršeni zub niz.

Protetika predstavlja granu stomatologije koja se bavi nadoknadom izgubljenih tkiva usne duplje, pomoću protetskih radova. Cilj nadoknade jeste očuvanje pravilnog zubnog niza, funkcije žvakanja i govora, kao i estetike lica. Ujedno, njena uloga je sprečavanje ozbiljnih stomatoloških problema koji su izazvani gubitkom zuba.

Protetski radovi se u osnovi dele na 3 grupe. Fiksni protetski radovi se trajno cementiraju na postojeće modifikovane zube ili implantate. Mobilni protetski radovi, kao što im naziv kaže, imaju mogućnost skidanja radi održavanja oralne higijene. Kombinovana protetika objedinjuje prve 2 grupe u jednom radu.

Koji su najčešći fiksni protetski radovi otkriva vam stomatološka ordinacija Lumident Studio.

Zubne krunice

Krunice ili navlake, kako se popularno nazivaju, su protetske nadoknade na zubima. Svojim oblikom, veličinom i izgledom daju prvobitni oblik i funkciju zubu koji nedostaje. Zavisno od materijala od kog su izrađene postoje bezmetalne i metalokeramičke.

Metalokeramičke imaju metalno jezgro. Najčešće je to hrom, molibden i paladijum. Spoljašnjost krune je od keramike. Upravo zbog postojanja metala ove krune nemaju nivo transparentnosti kao prirodni zubi. Vremenom, može metal postati vidljiv, te se oko zuba javlja tanka crna linija. Zbog toga se preporučuju samo za bočne zube.

Fiksni protetski radovi

Bezmetalne krune su u potpunosti izrađene od keramike. Kako je keramika transparentni materijal ove krune propuštaju svetlost kroz sve slojeve, dajući realističan izgled prirodnih zuba. Takođe, mogu se pohavliti izuzetnom trajnošću.

Najviši nivo estetike obezbeđuju cirkonijum keramičke krunice. U pitanju je materijal neverovatnih perfomansi, te je gotovo nemoguće razlikovati ove krunice od prirodnih zuba u nizu. Čak ni nakon više godina one ne menjaju boju. Cirkonijum poseduje i biokompatibilna svojstva. To znači da ne postoji opasnost od odbacivanja krunice, alergijske reakcije ili bilo kog drugog štetnog dejstva.

Zubni most

Dentalni mostovi su fiksni protetski radovi kojim se nadoknađuje jedan ili više zuba. Mada se primenjuju i u lečenju parodontopatije. Naime, ova progresivna bolest postepeno dovodi do klaćenja zuba. Ukoliko postoji blago klaćenje most može da poveže zube i time obezbedi čvrstinu koja je dovedena u pitanje.

Pored veštačkih zuba koji zamenjuju nedostajuće prirodne zube, most čine i nosači. Oni imaju zadatak da preuzmu opterećenje nedostajućeg zuba. Nosači su najčešće zubi koji se nalaze ispred i iza nedostajućeg zuba. U pojedinim slučajevima to mogu biti i implanti.

Fiksni protetski radovi koji nadoknađuju čitavu vilicu

Najnoviji pristup rešavanju totalne bezubosti jeste All on 4 koncept. Zasniva se na ugradnji 4 implanta koji su nosači proteze. Dva se postavljaju uspravno na mestu gde su bile dvojke. Druga dva se ugrađuju pod uglom od 45 stepeni na mestu nekadašnjih četvorki ili petica.

Fiksni protetski radovi

Za razliku od klasičnih proteza, ovaj fiksni rad obezbeđuje stabilnost. Samim tim nema opasnosti od ispadanja prilikom jela ili govora. Ne postoji ni rizik od zadržavanja ostataka hrane ispod proteze i stvaranja pogodnih uslova za razvoj bakterija.

Poboljšana je i funkcionalnost. S obzirom da su sile pri žvakanju ravnomerno raspoređene nema nepotrebnog preopterećenja pojednih delova vilice. Na taj način je sprečeno propadanje kosti, što je čest slučaj kod dugogodišnjeg nošenja klasične proteze.

Vratite osmeh vašem licu, posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio.

read more