Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Hrana koja šteti zubima

Hrana koja šteti zubima

Hrana koja šteti zubima obično je i najomiljenija svima nama.

Stara izreka: “ti si ono što jedeš” prava je potvrda kada je u pitanju zdravlje zuba. Naime, svaka hrana koju unesemo u toku dana utiče na promenu pH vrednosti u ustima. I dok namirnice koje pozitivno utiču na zdravlje zuba blagotvorno deluju, postoje i one koje stvaraju pogodno tlo za povećano razmnožavanje bakterija.

Hrana koja šteti zubima

Verovali ili ne, samo 20 minuta nakon obroka bakterije počinju da napadaju zubnu gleđ, formirajući zubni plak. Vremenom, ovaj tanki lepljivi sloj koji prekriva površinu zuba može da preraste u zubni kamenac. Kako je on glavni krivac za karijes, gingivitis i parodontopatiju, pored oralne higijene i redovne kontrole, pravilna ishrana je još jedna preventivna mera za očuvanje zdravlja zuba i desni.

Imajući ovo u vid, Lumident Studio – stomatološka ordinacija u centru Beograda vam otkriva koja hrana šteti zubima.

Kokice i druge grickalice

Sigurno smo da druženje sa prijateljima ili gledanje filma ne možete da zamislite bez kokica, čipsa, pereca…

Nažalost, upravo su ove slane grickalice hrana koja šteti zubima. Razlog za to leži u visokom sadržaju šećera i ugljenih hidrata koji pod dejstvom bakterijama u ustima počinju da proizvode mlečnu kiselinu. Na taj način oštećuju zubnu gleđ, dovodeći do bržeg propadanja zuba.

Hrana koja šteti zubima

Iako niskokalorične, kokice su posebno opasne. Nije redak slučaj da se uživanje u njima završi oštećenom plombom ili slomljenim zubom. Dok ostaci kokica obavezno završe u prostoru između zuba, pa stomatolozi savetuju da odmah nakon konzumiranja operete zube i pomoću konca za zube ili interdentalne četkice očistite teško dostupna mesta.

Lepljivi slatkiši

Karamele, lizalice i gumene bombone treba potpuno izbaciti iz upotrebe. Ne samo da u sebi imaju šećer, već lepljiva tekstura omogućava duže zadržavanje u ustima, što predstavlja pravu opasnost za vaše zube.

Hrana koja šteti zubima

Ako, ipak, ne možete da odolite slatkišima, lepljive vrste zamenite kockicom čokolade. Ona se neće u tolikoj meri zalepiti za zube, a možete je nakon jela i lako očistiti pastom i četkicom.

Hrana koja šteti zubima obuhvata i napitke

Žuti zubi su, neretko, posledica prevelikog konzumiranja kafe i crvenog vina. Osim promene boje, ovi napici sadrže veliku količinu šećera i kiselina koji štete zubnom nizu, ali i desnima. Takođe, smanjuju lučenje pljuvačke, a samim tim i prirodno čišćenje usne duplje od plaka i ostataka hrane.

Da biste sprečili negativne efekte prlikom ispijanja kafe i alkohola unosite i vodu, a po završetku operite zube.

Daleko opasniji napici jesu energetska pića i gazirani sokovi. S obzirom da su prepuni rafinisanog šećera, zaslađivača i kiselih sastojaka koji nagrizaju zubnu gleđ opravdano se smatraju pravom šećernom bombom. Najnovija istraživanja su pokazala da su oni uzrok porasta karijesa među studentima i mladim ljudima koji se rekreativno bave sportom.

Nemojte da zaboravite da uništena gleđ se teško obnavlja, pa zubi postaju skloniji kvarovima, upalama i infekcijama. Zato, umesto slatkih veštačkih napitaka izaberite prirodne koje će vas osvežiti.

Da li su žitarice štetne za zube?

Beli hleb i testenine mogu da stvore dentalne probleme. Kako imaju visoku koncentraciju fitične kiseline i glutena varenje hrane je kod mnogih ljudi otežano, pa tako dolazi do gubitka minerala u zubima, a vremenom i do propadanja gleđi.

Ujedno, žvakanjem testenine se pretvaraju u mekani oblik koji se lako lepi za prostor između zuba, te je preporučljivo da u ishranu uvrstite žitarice koje se lako vare, kao što su pirinač i proso.

Zubni plak

Stomatološka ordinacija Lumident Studio sa svojim stručnim timom pružiće vam dragocene savete za negu i ishranu kako biste sačuvali prirodnu lepotu svojih zuba.

read more
Posted Comments
 • Propadanje zuba - Stomatološka ordinacija || LUMIDENT STUDIO
  Propadanje zuba - Stomatološka ordinacija || LUMIDENT STUDIO
  […] Hrana koja šteti zubima, obično, je svima omiljena. Razne grickalice, lepljivi slatkiši, energetski i gazirani napici, samo su neke od namirnica koje se nalaze na ovom spisku. Ukoliko ne možete da odolite omiljenim poslasticama poslušajte savet stomatologa i odmah nakon jela operite zube. […]
  reply
 • Kako disanje kroz usta utiče na zdravlje zuba? || Lumident Studio
  Kako disanje kroz usta utiče na zdravlje zuba? || Lumident Studio
  […] omogućavaju kiselini da nagriza zubnu gleđ, dovodeći do njene demineralizacije. Isti efekat ima hrana koja šteti zubima, naročito sok od pomorandže ili gazirani napici kada se konzumiraju pre spavanja. Kao posledica […]
  reply

Comments are closed.