Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Lečenje kanala korena zuba

Lečenje kanala korena zuba

Lečenje kanala korena zuba, nažalost, je čest tretman stanovnika Srbije.

Svima je dobro poznato da lepi i zdravi zubi ne daju samo blistavi osmeh, već utiču na zdravlje čitavog organizma. Međutim, za dobro zdravlje zuba nije dovoljna samo genetika. Pravilno pranje, upotreba interdentalne četkice i konca, kao i redovne stomatološke kontrole igraju ključnu ulogu, čak i tada nemoguće je izbeći probleme sa zubima.

Retki su srećnici koji se makar jednom u životu nisu susreli sa sitnim tamnim tačkicama, poznatijim kao karijes. Verovali ili ne, on zauzima drugo mesto među svim oboljenjima, odmah iza prehlade. U 75 odsto počinje na griznoj površini. Ukoliko se na vreme ne leči, postepeno razgrađuje zubnu gleđ i širi se na dublje strukture zubnog tkiva, dovodeći do komplikacija. Jedna od njih je oboljenje korena zuba. 

Kada je potrebno lečenje kanala korena zuba?

Zub se sastoji iz 3 sloja. Spoljnu, tvrdu strukturu čini zubna gleđ ispod koje se nalazi dentin. Poslednji sloj ispunjava meko tkivo koje se naziva pulpa. Upravo su u njoj smešteni limfni i krvni sudovi i nervi koji su zaduženi za pravilan rast i razvoj zuba. Kada se rast završi i formira stalni zub ovi nervi preuzimaju senzornu funkciju, tj. reaguju na tople i hladne nadražaje. To znači da preterane reakcije šalju signal da je došlo do oštećenje zubnog nerva, pa da je potrebno lečenje kanala korena zuba.

Lečenje kanala korena zuba

Pored karijesa koji nije saniran na vreme, infekciju mogu da izazovu i nagomilane bakterije, povreda zuba. Mada se u pojedinim slučajevima lečenje kanala korena zuba vrši pre protetskih radova.

Šta obuhvata lečenje kanala korena zuba?

Lečenje kanala korena zuba ili popularno nazvano “vađene živca” ima za cilj da spreči vađenje zuba. Ovim se bavi grana stomatologije pod imenom endodocija, pa je i sama procedura poznata kao endodontski tretman.

Prvi korak jeste ispiranja bakterija i raspadnutih sastojaka umrtvljenog nerva. Zatim se pomoću posebnih endodontskih instrumenata vrši mehanička obrada kanala. Nakon otklanjanja oštećene pulpe sledi punjenje kanala. U tu svrhu koriste se specijalne paste i kočići. Na taj način zub se hermetički zatvara tako da je sprečeno ponovno nakupljanje bakterije i razvoj novog bolnog procesa.

Lečenje kanala korena zuba

Razvoj stomatologije uneo je novine i u lečenju kanala korena zuba, pa se sve više kao tretman koristi laser. Snop svetlosti prodire do najsitnijih kanala i čisti ih od bakterija. Ovakva procedura ne samo da je preciznija, već ima i antiinflamatorno dejstvo.

Da li je lečenje kanala korena zuba bolno?

Odgovor je: “Ne”. Čitava procedura vrši se pod lokalnom anestezijom. Ipak, ako je bol pre samog lečenja postojao, onda se u narednim danima može javiti jača osetljivost, pa stomatolozi savetuju upotrebu anelgetika.

Po završetku lečenja obično se radi rentgentski snimak. Njime se potvrđuje da su kanali dobro očišćeni i da su svi znakovi infekcije otklonjeni.

Svakako, nemojte da zaboravite na adekvatnu oralnu higijenu. Ona obuhvata ne samo pranje zuba najmanje 2 puta dnevno, već i čišćenje interdentalnih prostora.

Nemojte da dozvolite da upala zuba dovede do jakih bolova, apscesa, otoka, pa na kraju i do vađenja. Stomatološka ordinacija u centru Beograda, Lumident Studio ima tim vrhunskih stomatologa sa dugogodišnjm iskustvom u lečenju svih oboljenja usne duplje.

 

 

read more
Posted Comments
 • Karijes kao posledica loših navika u ishrani || LUMIDENT STUDIO
  Karijes kao posledica loših navika u ishrani || LUMIDENT STUDIO
  […] Vremenom formira se karijes, koji, pak, preti da prodre u dublje strukture zuba, izazivajući propadanje živca. U tom slučaju neophodno je lečenje kanala korena zuba. […]
  reply
 • Cista na zubu - Uzroci, simptomi i načini lečenja || LUMIDENT
  Cista na zubu - Uzroci, simptomi i načini lečenja || LUMIDENT
  […] uočavaju, prvi korak u dijagnostifikovanju jeste snimanje zuba. Kod manjih cisti sprovodi se lečenje kanala korena zuba. To znači da se zahvaćeni koren ispira i čisti, a onda ispunjava specijalnom pastom koja […]
  reply

Comments are closed.