Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Stomatologija kroz istoriju

Stomatologija kroz istoriju

Stomatologija kroz istoriju je prošla dug put od svog nastanka do najsavremenijih metoda koje se danas koriste.

I pre govornog jezika postojao je jedan koji su svi razumeli – osmeh, pa prema mišljenju istoričara stomatologija kroz istoriju traje koliko i samo čovečanstvo. To znači da su lepi i zdravi zubi, odnosno blistavi osmeh bili od davnina ljudima važni.

Iako strah od stomatologa nikada neće biti iskorenjen, sada smo zahvalni što karijes možemo da lečimo. Umesto vađenja, koji je bio dugo vremena jedina opcija kada nastupi bol. Takođe, možemo da zahvalimo modernoj tehnologiji kojom su oralno hirurški zahvati postali bezbolni, a implanti savršena zamena za zube.

A kako se razvijala stomatologija kroz istoriju otkriva vam stomatološka ordinacija Beograd, Lumident Studio.

Stomatologija kroz istoriju – prvi tragovi

Najnovija studija iz 2017. godine sugeriše da su još neandertalci pre 130.000 godina koristili stomatološke alate. Sa sigurnošću se može tvrditi da prvi znaci stomatologije potiču iz neolita, oko 7.000 godina pre Nove ere.

Stomatologija

Naime, u arheološkom nalazištu Mehrgarh u Palestini pronađeni su zubi na kojima se vide tragovi rada bušilice. A najranije zubno punjenje, napravljeno od pčelinjeg voska, otkriveno je u Sloveniji i datira pre 6.500 godina. Osim voska kao stomatološki materijali za punjenje upotrebljavani su plemeniti metali, parčići drveta, školjke, drago kamenje.

Stomatologija kroz istoriju – prve teorije

Prva teorija vezana za karijes dolazi 5.000 godina pre Nove ere iz sumerskog teksta. U njemu se novodi da su zubni crvi glavni krivci za propadanje zuba. U to su verovali i u Staroj Indiji, Egiptu, Kini i Japanu, a pominje se i u Homerovoj Ilijadi.

Početke stomatologije nalazimo i među staroegipatskim papirusima nastalim oko 3.000. godine pre Nove ere. Da su Egipćani veliku pažnju posvećivali svojim zubima govori i podatak da se stomatologija kroz istoriju upravo zahvaljujući njima razvila kao posebna grana medicine, a bila je regulisana zakonom na tzv. Ebersovom papirusu.

I sam naziv “stomatolog” je upotrebljen prvi put u Egiptu. Kao i prva tehnologija zamene zuba koji nedostaju zlatnim žicama.

Iz Egipta, stomatologija kroz istoriju se razvijala u Grčkoj i Rimu. Aristotel i Hipokrat su se u svojim delima bavili pitanjima vezanim za oralno zdravlje, a Galen je prvi izvršio klasifikaciju zuba na sekutiće, očnjake i kutnjake, i jedan je od prvih koji je govorio o punjenju zuba.

Stomatologija kroz istoriju – Srednji vek

Srednji vek u Evropi nije doneo veliki pomak. Stomatologijom, kao i drugim granama medicine, bavili su se monasi. Složene zahvate u Francuskoj su izvodili berberi.

Stomatologija

Najrazvijenija stomatologija u ovom period bila je arapska. U čuvenom “Kanonu medicine” Avicena govori o nastanku zubobolje, dok drugi arapski lekar Abulkazis u svom delu “Al Tasarif” opisuje skidanje kamenca sa zuba.

U poznom Srednjem veku Leonardo da Vinči je precizno opisao sve zube, uključujući i njihov koren i položaj. Tada je nastao i prvi zubni instrument – klešta koja je izumeo Guy de Chauliac. Međutim, ona su svoju primenu našla tek u 19. veku.

Stomatologija kroz istoriju – moderno doba

Prvi koraci ka modernoj stomatologiji nastali su u 17. veku. Pjer Fošar je 1723. godine objavio delo “Stomatološka hirurgija”. Ovaj francuski lekar, koji se smatra ocem moderne stomatologije, odbacio je teoriju crva kao izazivača karijesa, već je razvio plombiranje zuba olovom. Takođe, otkrio je da se može obaviti ispravljanje nepravilnog položaja zuba pomoću žice, tj. proteze koja je od nje napravljena.

Stomatologija

Pola veka kasnije Nikola Duboa de Šemon je dobio patent za porcelanske zube. Pa je njihova proizvodnja započela 1825. godine.

Stomatologija kroz istoriju pravi procvat beleži početkom 19. veka u Severnoj Americi zahvaljujući prvom stomatološkom časopisu “American Journal of Dental Science”.

 1. godine osnovana je prva škola za zubnu hirurgiju i protetiku u Baltimoru, a samo 4 godine kasnije Horace Wells je pokrenuo upotrebu anestezije pri stomatološkim procedurama.

60-ih godina 20. veka nastala je terapija laserom. Pravi bum doživela je od 1990. godine sa pojavom estetske stomatologije, od tada se sve više razvijaju novi stomatološki materijali, navlake, implanti, kao i tehnike lečenja.

Upravo najsavremenije metode rada primenjuje stomatološka ordinacija u centru Beograda, Lumident Studio. Pozovite i na vreme zakažite kontrolu.

 

read more
Posted Comments
 • Zubi su ogledalo vašeg zdravlja || LUMIDENT STUDIO
  Zubi su ogledalo vašeg zdravlja || LUMIDENT STUDIO
  […] najsavremenijih metoda lečenja koje prate najkvalitetniji stomatološki materijali – moderna stomatologija je prešla dug put. Ipak, briga o zubima je oduvek bila imperativ higijenskih i zdravstvenih navika […]
  reply
 • Totalne proteze || STOMATOLOŠKA ORDINACIJA LUMIDENT STUDIO
  Totalne proteze || STOMATOLOŠKA ORDINACIJA LUMIDENT STUDIO
  […] stomatologija donele je revoluciornu tehniku koja rešava problem potpune bezubosti. U pitanju se posebne totalne […]
  reply

Comments are closed.