Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Obrada parodontalnog džepa

Obrada parodontalnog džepa

Obrada parodontalnog džepa je važan postupak u lečenju parodontopatije.

Parodontopatija je progresivna, degenerativna bolest koja zahvata zubno meso i koštano tkivo koje podupire zube. U pitanju je ozbiljni problem savremenog čoveka, što potvrđuju i statistički podaci. Naime, od nje boluje više od 40 odsto odrasle populacije.

Nažalost, povećan je broj mladih pacijenata, posebno u ranim 30-im. Razlog tome jeste neprepoznavanje ili zanemarivanje simptoma, samim tim ni adekvatna terapija nije na vreme izvedena, pa bolest vrlo brzo napreduje tako da pacijenti u kratkom roku mogu da ostanu bez zuba.

Uz pravilno lečenje teške posledice mogu se izbeći, a jedan od koraka lečenja jeste obrada parodontalnog džepa.

Šta podrazumeva obrada parodontalnog džepa?

Obrada parodontalnog džepa predstavlja proceduru otklanjanja nakupljenog plaka i zubnog kamenca ispod površine zubnog mesa. Tačnije, otklanjanje svih pataloški izmenjenih tkiva iz džepa. Iako je osnova lečenja parodontopatije, neretko se primenjuje kod nekih drugih zapaljenskih procesa u ustima.

Prema delu tkiva gde se izvodi postupak, razlikuju se 2 tipa – gingivalna i subgingivalna.

Gingivalnom se uklanja upaljeno vezivno tkivo bočno od parodontalnog džepa. U pitanju je prostor između zuba i kosti, dok se subgingivalnom uklanja tkivo parodontalnog džepa i tkiva koje je iznad njega, sve do alveolarne kosti.

Zašto je važna obrada parodontalnog džepa?

Glavni uzročnik za nastanak parodontopatije jeste zubni plak.

Obrada parodontalnog džepa

Naime, u toku dana plak se taloži ne samo na zubima, već u čitavoj usnoj duplji. Usled loše oralne higijene i neredovnih poseta stomatologu, naslage prerastaju u kamenac, koji pritiska desni, pa one postaju crvene i upaljene, odnosno nastaje gingivitis, kao prvi stadijum bolesti.

Kako se kamenac formira ne samo na zubima, već i na teško dostupnim mestima, kao što je prostor između zuba i desni, klasičnim pranjem četkicom i zubnim koncem nemoguće je dopreti do njih, pa dolazi do stvaranja parodontalnih džepova.

Ako se ovakvo stanje zanemari i upala napreduje, dolazi do opasnosti od povlačenje čitave vilične kosti i ispadanje zuba. Zato je neophodno pravovremeno reagovati otklanjenjem upale dubokih delova potpornog aparata, tj. obradom parodontalnog džepa.

Kako se izvodi obrada parodontalnog džepa?

Obrada parodontalnog džepa je potpuno bezbolna procedura, jer se koristi lokalna anestezija. Izvodi se uz pomoć posebnih instrumenata koji se nazivaju parodontalne kirete. Njen vrh ulazi u parodontalni džep, a laserom ili mehaničkim brušenjem se uklanjaju bakterije i oštećeno tkivo. Na taj način je omogućeno da desni srastu na čistoj površini zuba.

Zavisno od vrste i težine problema postupak se izvodi na pojedinačnom zubu ili po celim regionima.

Nakon postupka može se javiti preosetljivost zuba na toplo i hladno, da bi se ubrzo video blagotvorni efekat obrade parodontalnog džepa. To je, pre svega, povlačenje crvenila, gubitak otoka i prestanak krvarenja, samim tim i izlečenje upale i razvoj jačeg zubnog tkiva.

Imajući u vidu teške posledice parodontopatije, preporučljivo je da obradu parodontalnog džepa obavljate u određenom periodu, baš kao i skidanje kamenca sa zuba.

Malokluzija

Ukoliko više od 6 meseci niste posetili stomatologa, pravi je trenutak da pozovete stomatološku ordinaciju Lumident Studio, jer prevencija je jedini put u očuvanju zdravlja ne samo zuba, već čitavog organizma.

read more
Posted Comments
 • Zubobolja - Uzroci i načini lečenja || LUMIDENT STUDIO
  Zubobolja - Uzroci i načini lečenja || LUMIDENT STUDIO
  […] velik da je podložan većem razvoju bakterija koje dovode do infekcije praćene tupim bolom, pa je obrada parodontalnog džepa važan deo lečenja oboljenja desni, ali i preventivna mera za nastanak […]
  reply
 • Hirurško lečenje parodontopatije || LUMIDENT STUDIO
  Hirurško lečenje parodontopatije || LUMIDENT STUDIO
  […] početku lečenja vrši se obrada parodontalnog džepa, tj. uklanjanje zubnog plaka i kamenca sa površine zuba i ispod […]
  reply
 • Režanj operacija || LUMIDENT STUDIO
  Režanj operacija || LUMIDENT STUDIO
  […] ovi simptomi se češće javljaju. Prate ih pojava parodontalnih džepova, konstantno loš zadah, nelagodni metalni ukus u ustima, kao i osećaj trnjenja […]
  reply

Comments are closed.