Zašto je važno redovno skidanje kamenca? Pitanje koje svaki stomatolog često dobija od svojih pacijenata.

Da li znate da u ustima čoveka živi više od 300 vrsta bakterija? Iako zvuči zastrašujuće one su, zapravo, deo fiziološke flore. Što znači da postoje i kada je zdravlje zuba zadovoljavajuće.

Međutim, kada se ne vodi dovoljno računa o oralnoj higijeni, ove bakterije počinju negativno da deluju. Naime, pod njihovim uticajem šećeri i proteini iz hrane, koji nisu dobro očišćeni, formiraju na zubima dentalni plak. U pitanju je tanak, bezbojni sloj koji se zadržava, naročito, na teško dostupnim mestima, tj. na najudaljenijim zubima u nizu, uz liniju desni, kao i pored plombe ili krunice.

Kako da pronađete stomatološku ordinaciju koja vam odgovara

Ukoliko se ne otkloni, za samo 48 sati postaje mineraliziran, te dovodi do stvaranja ozbiljnog problema. Zubni kamenac je 80 odsto sastavljen iz neorganskih soli, pre svega, kalcijuma i fosfata. Pa se zbog toga javlja u vidu primetnih belih ili žutih naslaga na zubima. U pojedinim slučajevima, kada dođe do ulaska hemoglobina iz krvi u sastav kamenca, formiraju se crne naslage.

Zašto je važno redovno skidanje kamenca otkriva vam Lumident Studio stomatološka ordinacija u centru Beograda.

Zašto je važno redovno skidanje kamenca? Jer se time sprečava karijes

Jednom formirane naslage nemoguće je otkloniti običnim čišćenjem i sredstvima za održavanje higijene koje svakodnevno koristite. Što znači da je skidanje kamenca sa zuba moguće jedino u zubarskoj ordinaciji.

Ako na vreme ne posetite stomatologa, bakterije nastavljaju da proizvode kiseline koje oštećuju zubnu gleđ. Samim tim dovode do nastanka karijesa. Obično se simptomi ne ispoljavaju na početku. Sa napredovanjem oštećenja primetna je preosetljivost koja prelazi u probadajući bol prilikom konzumiranja toplih, hladnih, kiselih ili slatkih namirnica.

Plombiranje

Nije redak slučaj da karijes izazove stvaranje gnojnih kesica u mekanom tkivu i kosti oko zuba. Što se manifestuje pojavom otoka, čime se lečenje komplikuje.

Karijes spada u najrasprostranjeniju bolest modernog doba, pa je ovo jedan od glavnih razlog zašto je važno redovno skidanje kamenca.

Redovno skidanje kamenca čuva vaše zube

Zubni kamenac koji se formira ispod nivoa desni je posebno opasan. Bakterije, tada, dovode do infekcije na mestu spoja desni i zuba. Odnosno razvija se gingivitis, koji se ispoljava krvarenjem desni prilikom pranja.

Nelečeni gingivitis vodi ka težem, progresivnom oboljenju – parodontopatiji. Prema istraživanjima od nje boluje oko 40 odsto svetske populacija.

Najpre dolazi do povlačenja desni, te je koren zuba manje otporan na infekcije. Vremenom, potporni aparat slabi, dovodeći do oštećenja kosti oko zuba, a u krajnjem stadijumu i do klaćenje i ispadanja zuba.

S obzirom na fatalne posledice parodontopatije, ona se navodi kao ključni odgovor na pitanje: “Zašto je važno redovno skidanje kamenca?”

Redovno uklanjanje kamenca čuva celokupno zdravlje

Zubni kamenac indirektno utiče na čitav organizam. Ukoliko se karijes ne leči na vreme problem se može proširiti na sinuse, zatim i na moždanu opnu.

Takođe, naučno je dokazano da parodontopatija povećava rizik od srčanog i moždanog udara, osteoporoze, reumatskih bolesti, pa i HPV infekcija koje prouzrokuju oko 80 odsto oralnih karcinoma.

Najbolja stomatološka ordinacija u Beogradu

Nemojte da dozvolite da zubni kamenac ugrozi vaše zdravlje. , Lumident Studio stomatološka ordinacija u Beogradu, u svom timu ima specijaliste parodontologije i oralne medicine, koji će vas osloboditi nagomilanih naslaga na zubima.