Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Održavanje zuba nakon beljenja

Održavanje zuba nakon beljenja

Održavanje zuba nakon beljenja sačuvaće postignute efekte tretmana.

Beli zubi i blistavi osmeh od davnina su predstavljali osnovu lepote, a danas čine imperativ kome svako teži. Ne samo da su pokazatelj dobre oralne higijene, već utiču na formiranje utiska. Smatra se da oko 30 odsto ljudi prilikom upoznavanja prvo primeti osmeh na licu. Koliku moć ima savršeni zubni niz pokazuju i studije. Naime, osobe sa lepim zubima su srećnije, uspešnije u poslu i socijalno aktivnije, te ne čudi što je izbeljivanje zuba najtraženija intervencija kada je u pitanju estetska stomatologija. Cilj ovog tretmana jeste da se postigne čuveni Hollywood smile bez postavljanja vinira ili krunica.

Ordinacijsko beljenje zuba se vrši upotrebom lasera ili LED lampe. Obe metode su potpuno bezbedne i ne dovode do oštećenja zuba. Rezultati su, zaista, zadivljujući i odmah vidljivi. Predviđeno je da nova nijansa zuba traje 2 do 5 godina, ali to zavisi, pre svega, od vas samih.

Savremena sredstva za beljenje su izuzetno efikasna i bezbedna, ne oštećuju gledj i meka tkiva usne duplje i pravilnom upotrebom i profesionalnim nadzorom od strane stomatologa mogu se postići izuzetni estetski rezultati.

Šta obuhvata održavanje zuba nakon beljenja otkriva vam stomatološka ordinacija Lumident Studio.

Održavanje zuba nakon beljenja u prvih 48 sati

Nakon tretmana neophodno je da se strogo pridržavate tzv. “bele dijete” kako biste zubima dali vremena da se prilagode promeni. Odnosno, sprečili pojavu mrlja i prebojenosti. Što znači da je preporučljivo da konzumirate samo bele i bistre namirnice. Tu spadaju piletina, ćuretina i bela riba. Zatim, sosovi od bele kreme, jaja, banane, beli pasulj, karfiol, krompir osim čipsa. Od žitaraca najbolje je jesti pirinač, a mlečne proizvode treba svesti na obrano mleko i klasični jogurt.

Alkohol je dozvoljen, ali isključivo providna pića, kao što su belo vino, votka, džin i beli rum, dok od bezalkoholnih napitaka možete piti gaziranu ili negazirana vodu, limunadu i tonik.

Namirnice koje treba izbegavati 48 sati nakon beljenja zuba

Da biste rizik od bojenja zuba sveli na minimum morate na 48 sati da iz svog jelovnika izbacite sve obojene namirnice. Naročito su nepoželjni crveno meso i obojena riba poput tune i lososa. Od voća i povrća ne smete jesti limun, pomorandže, šljive, maline, jagode, borovnice, zelenu salatu, paradajz, šargarepu, cveklu, boraniju, kukuruz, brokoli i grašak.

Zabranjene su gotovo sve žitarice i slatkiši, a od mlečnih proizvoda puter, punomasno mleko, pavlaka i margarin. Što se tiče napitaka klonite se kafe, čaja, koka kole i voćnih sokova. Crno vino, pivo i drugi obojeni alkohol, takođe, ne smete da konzumirate.

Održavanje zuba nakon beljenja

U principu, neće naneti neka velika šteta ni ako se zaboravi i pojede ili popije neka od namirnica sa spiska “ nedozvoljenih” u prvih nekoliko sati ili dana nakon beljenja.

Usta se mogu temeljno izmućkati tekućom vodom u trajanju od 20  sekundi i normalno oprati pastom i četkicom. Takodje konzumacija kafe i sokova se može par dana konzumirati i stalnom upotrebom slamčice za pijenje tečnosti.

Osetljivost se može sprečiti i umanjiti utrljavanjem nekih pasta koje imaju u sebi aktivne supstance poput stroncijuma, kazeina iz mleka i fluorida koje su namenjene osetljivim zubima.

Postoje i profesionalne paste koje se u ordinaciji primenjuju za remineralizaciju gledji, a ceo postupak i jeste preporučljiv nakom beljenja zuba.

Time se zatvaraju dentinski tubuli (kanalići) i vraća procenat mineralnih materija u samu zdravu gledj zuba.

U prvim satima može se javiti preosetljivost zuba, te vodite računa da jelo nije previše toplo ili hladno.

Imajte u vidu da je pigmetacija na zubima česta posledica pušenja, zato se savetuje da makar 24 časa izbegavate cigarete.

Svakodnevno održavanje zuba nakon beljenja

Redovno pranje zuba je osnova dobrog oralnog zdravlja, pa i održavanja postignutih rezultata beljenja. Ono podrazumeva pranje najmanje 2 puta dnevno pravilnom tehnikom četkanja i upotrebom odgovarajuće četkice za zube, ali i konca za zube ili interdentalne četkice. Preporučljivo je da jednom dnevnom koristite sredstvo za ispiranje usta. Na taj način ćete temeljno otkloniti bakterije iz čitave usne duplje.

Održavanje zuba nakon beljenja

Pored obične paste za zube jednom ili dva puta nedeljno operite zube pastom za izbeljivanje. Ona nema moć da izbeli zube, ali će vam pomoći u sprečavanju promene boje.

Podarite vašem osmehu blistavi sjaj, zakažite tretman beljenja zuba u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio.

read more