Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Problemi sa zubima i letovanje - Šta učiniti u vanrednim situacijama?

Problemi sa zubima i letovanje - Šta učiniti u vanrednim situacijama?

Problemi sa zubima i letovanje su situacija koju svako želi da izbegne, jer ovo često zna da upropasti ceo odmor.

Zubobolja ume da bude veoma bolna i da traje danima, a da ne nemate kome da se obratite za pomoć. Ipak, postoje stvari koje možete da preduzmete kako biste olakšali sebi u ovoj vanrednoj situaciji, daleko od kuće.

Lumident je uvek tu da vam pomogne sa korisnim savetima, čak i kada ste na letovanju. U nastavku teksta pročitajte šta možete uraditi kako vam odmor ne bi ostao u lošem sećanju.

Problemi sa zubima i letovanje – Važnost prevencije

Ukoliko planirate odmor, naročito u inostranstvo, preporučujemo vam da pre samog odlaska posetite stomatologa. Simptomi poput bola na hladno, toplo, slatko ili kiselo ne smeju se ignorisati, jer zahtevaju blagovremeno reagovanje. Ne smeju se ignorisati ni bolovi na zagrižaj, jer su indikatori koji ukazuju na probleme sa zubima.

Ako idete na more, treba da obratite posebnu pažnju, jer visoke temperature i vlažna sredina pogoduju razmnožavanju bakterija. Sve ovo može da dovede do infekcije koja vam može upropastiti dugo očekivani odmor.

Problemi sa zubima i letovanje

Prvo i osnovno je da pravilno i redovno održavate oralnu higijenu. Za ovo vam je potrebna kvalitetna četkica za zube, koju treba redovno menjati, na svaka tri meseca. Pravilna tehnika pranja zuba koja traje dovoljno dugo, dobra pasta, tečnost za ispiranje usne duplje, kao i konac, važni su koraci koji vode do dobrog oralnog zdravlja.

Zbog toga je veoma važno sve ovo spakovati u kofer, kako biste izbegli neprijatna iznenađenja.

Ukoliko idete sa decom na letovanje, postoje stvari na koje treba obratiti posebnu pažnju. To se takođe odnosi i na oralnu higijenu. Poznato je da novorođenčad i deca koja sisaju ne peru zube, pa je neophodno da im s vremena na vreme očistite jezik i desni. Za to vam može poslužiti komadić gaze ili specijalne bebi četkice.

Problemi sa zubima i letovanje – Šta učiniti kada se jave neprijatni simptomi?

Problemi sa zubima u toku odmora su veoma neprijatna stvar. Zato je bitno reagovati na adekvatan način.

Ukoliko dođe do zubobolje, možete popiti analgetik, poput brufena, nimulida ili kafetina. Ukoliko postoji otok, stavite hladnu oblogu sa spoljašnje strane obraza, i nikako ne ispirajte alkoholom.

Fraktura zuba je veoma česta pojava kod dece, a dešava se u slučaju pada ili udarca. Važi isto pravilo – popiti analgetik i staviti hladnu oblogu na obraz ukoliko postoji otok. Ako se javi krvarenje, zagristi sterilnu gazu dok ono ne prestane.

Ukoliko dođe do oštećenja mosta ili krunice, svratite u najbližu apoteku i tražite sredstvo za lepljenje totalne proteze, jer može poslužiti kao prva pomoć.

Malokluzija

Zubi su ogledalo vašeg zdravlja, a uz našu pomoć, put ka lepšim zubima nikada nije bio lakši.

Svratite u Lumident pre letovanja, jer je to pravo vreme da posetite stomatologa i na taj način izbegnete i predupredite sva neprijatna iznenađenja na odmoru.

 

read more