Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Oralna higijena kod dece - Navika koju stvaraju roditelji

Oralna higijena kod dece - Navika koju stvaraju roditelji

Oralna higijena kod dece utiče ne samo na blistav osmeh, već i na čitavo zdravlje.

Trudnoća donosi velike promene u životu, pa je od samog početka potrebna stalna edukaciju. Međutim, ona se ne odnosi samo na očuvanje zdravlja budućih mama i ploda, već i na godine koje slede u odrastanju vaših mališana.

Jedna od njih je, upravo, oralna higijena kod dece. Pojedini roditelji smatraju da mlečni zubi ne igraju značajnu ulogu, jer ih vremenom zamenjuju stalni. Zbog takvog mišljenja u našoj zemlji i dalje postoji negativan odnos izvađenih i plombiranih mlečnih zuba.

Kako naviknuti dete na stomatologa

Da bi se ova slika popravila stomatološka ordinacija u centru Beograda, Lumident Studio vas upoznaje sa pravilima oralne higijena kod dece.

Oralna higijena kod dece počinje od prvog dana rođenja

Najveće dilema svakog roditelja jeste kada početi sa brigom o oralnom zdravlju kod dece.

Prema jednoj anketi čak 60 odsto ispitanika je izjavilo da tek od treće godine počinje oralna higijena kod dece. Ovaj stav je pogrešan, jer postoji rizik da se karijes javi pre prvog pranja zuba.

Naime, svaki dečiji stomatolog naglašava da je i oralno zdravlje beba bitno, već u prvim danima po izlasku iz porodilišta treba početi sa brisanjem bebinih usta, nepca i desni posle hranjenja. Za to možete koristiti vlažnu sterilnu gazu ili, pak, specijalno dizajnirane naprstke.

Oralna higijena kod dece i prva poseta stomatologu

Mlečni zubi su ključni za razvoj vilice i formiranje stalnih zuba. Ukoliko se na njima razvije karijes, infekcija se može preneti kasnije na stalne zube. Što dovodi do brojnih nepravilnosti zubnog niza, pa i gubitka zuba, takođe, mlečni zubi utiču na pravilan govor.

Sa pojavom prvih zuba oralna higijena kod dece zahteva dodatnu pažnju. Prvi korak jeste zamena gaze četkicom i postepeno navikavanje deteta na pranje zuba.

Stomatološka ordinacija Vračar, Lumident Studio savetuje da obratite pažnju prilikom izbora četkice. Ona mora biti manjeg obima i mekana kako ne bi došlo do iritacije desni. Poželjno je da četkicu svog deteta menjate što češće, a ne na predviđena 3 meseca. Jer nije redak slučaj da prilikom pranja deca žvaću četkice, pa one brže gube svoju funkcionalnost.

Oralna higijena kod dece

S obzirom da treba održati pažnju mališana za vreme pranja zuba, u tome vam mogu pomoći dečije četkice u raznim bojama i oblicima.

Oralna higijena kod dece podrazumeva i prvu posetu stomatološkoj ordinaciji. Na prvoj kontroli stomatolog će proveriti kako napreduju zubi mališana i dati vam savete za dalju negu. Ujedno, ovo je odlična prilika da se spreči strah od stomatologa kod dece.

Oralna higijena kod dece nakon 6. godine

U prvim godinama deca nisu dovoljno vešta, pa pranje njihovih zuba obavljaju roditelji. Učenje mališana da samostalno peru zube počinje od 6. godine. Ukoliko ne krenete na vreme dete neće razviti zdrave navike.

Oralna higijena kod dece

Oralna higijena kod dece u ovom dobu iziskuje dosta vremena. Naoružajte se strpljenjem i nadgledajte svaki potez četkicom kako biste ih naučili pravilnom pranju. Iako zvuči naporno, uz niz kreativnih rešenja, možete čitav proces pretvoriti u pravu zabavu, akao rezultat vaš mališan će imati lepe i zdrave zube.

Stomatološka ordinacija Beograd, Lumident Studio ima najbolji pristup u lečenju zuba dece. Stručno osobolje učiniće da svaka posete protekne u prijatnoj atmosferi, bez ikakvog straha za vaše mališane.

 

read more
Posted Comments
 • Šta podrazumeva preventivna stomatologija || LUMIDENT STUDIO
  Šta podrazumeva preventivna stomatologija || LUMIDENT STUDIO
  […] obzirom da zdrave navike stičemo od najranijih dana, veoma je važno da oralna higijena kod dece počne još pre pojave mlečnih […]
  reply
 • ORALNA PREVENCIJA - Značaj preventivne stomatologije - denTBiH
  ORALNA PREVENCIJA - Značaj preventivne stomatologije - denTBiH
  […] obzirom da zdrave navike stičemo od najranijih dana, veoma je važno da oralna higijena kod djece počne još prije pojave mliječnih […]
  reply
 • Cirkularni karijes || LUMIDENT STUDIO
  Cirkularni karijes || LUMIDENT STUDIO
  […] navike u ishrani i nedovoljna oralna higijena kod dece vodeći su uzroci. Naime, roditelji često greše i mališanima daju zaslađeno mleko, vodu i […]
  reply

Comments are closed.