Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Protokol za stomatologe u doba korone

Protokol za stomatologe u doba korone

Protokol za stomatologe u doba korone predstavlja skup preventivnih mera zaštite.

Od početka godine glavna tema kako u medijima, naučnim krugovima i svakodnevnom razgovoru jeste korona virus. Sve je počelo sa netipičnom upalom pluća koja je zabeležena poslednjih dana 2019. godine u kineskom gradu Vuhanu, da bi istraživanja potvrdila da je u pitanju novi oblik virusa koji pripada grupi u kojoj se nalazi i SARS-CoV.

Iako ova grupa virusa ima široki spektar delovanja, uključujući i veoma blage simptome prehlade, pokazalo se da novootkrivana bolest ima fatalno dejstvo. Dodatni problem koji donosi “COVID-19”, kako glasi njen zvanični naziv, jeste lako prenošenje, pa se virus gotovo brzinom svetlosti proširio na čitav svet, dobivši karakteristike pandemije.

Protokol za stomatologe

Nažalost, taman kada smo pomislili da se situacija stabilizuje, poslednjih nedelja korona virus je pokazao da se ne predaje tako lako, pa su mere zaštite postale naša svakodnevica.

Koji je protokol za stomatologe u doba korone otkriva vam Lumident Studio – stomatološka ordinacija u centru Beograda.

Kako izgleda odlazak kod stomatologa u doba korone?

Sigurno ste svesni da postoje brojne bolesti koje izaziva loša oralna higijena. Zato očuvanje zdravlja zuba treba u svakom trenutku da nam bude prioritet, to znači da i sada, u toku pandemije, nikako ne trebate preskakati redovne kontrole ili, pak, odlagati rešavanje već postojećih stomatoloških problema.

Čak i ako strepite od infekcije, budite bez brige, jer postoji protokol za stomatologe u doba korone koji štiti pacijente.

Protokol za stomatologe

Radi bezbednosti, već na ulazu u stomatološku ordinaciju, nalaze se dezobarijere. Zatim, sledi merenje temperature beskontaktnim toplomerom i dezinfikovanje ruku. Pacijentima se savetuje da poštuju vreme svog termina kako bi zadržavanje u čekaonici bilo što kraće.

Preporuka je da pacijenti dolaze bez pratnje, a zakazivanje se vrši na taj način kako bi postojala vremenska distanca koja je potrebna da bi se cela ordinacija propisno dezinfikovala.

Poštujući sve mere  predostrožnosti obavlja se i kratka epidemiološka anketa telefonskim putem sa svakim pacijentom pre zakazivanja pregleda. Po dolasku u ordinaciju, pored redovnih redovnih anamnestičkih upitnika, popunjava se još jedan koji se odnosi na aktuelnu pandemiju Covid 19.

Svaki pacijent pre tretmana dobijaja rastvor 1-3% vodonik peroksida i 1% povidon joda kojim ispira usta.

Protokol za stomatologe u doba korone podigao je definfekciju opreme na viši nivo

Održavanje higijene i detaljna dezinfekcija su osnova prevencije bolesti. Zbog toga protokol za stomatologe u doba korone nalaže dezinfekciju pre i posle svakog pacijenta. Odnosno, sve površine i predmeti sa kojima je pacijent bio u kontaktu treba prebrisati 70% alkoholom ili 0.1% natrijum hipohloritom.

S obzirom da se bolest u najvećoj meri prenosi kapljičnim putem, neophodna je i zaštitna opreme za stomatologe, pa pored zaštitinih hirurški maski i rukavica, tu su i zaštitne naočare, viziri, kape, navlake za obuću, kao i jednokratni hirurški zaštitni mantili, dok se sav stomatološki otpad tretira kao potencijalno zarazan i u skladu sa tim odlaže prema odgovarajućim propisima.

Zaštitne mere u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio

U cilju sprečavanja prenošenja infekcije Lumident Studio – stomatološka ordinacija u Beogradu, sprovodi sve propisane mere zaštite. Briga za pacijente oduvek nam je bila u prvom planu, pa smo veliku pažnju posvetili njihovoj bezbedosti izborom najkvalitetnijih sredstava za dezinfekciju, kao i najmodernijih materijala za rad.

Protokol za stomatologe

Problemi sa zubima ne smeju da čekaju kraj pandemije, zakažite na vreme pregled u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio.

 

read more