Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Problemi sa zubima - Simptomi koje ne treba zanemariti

Problemi sa zubima - Simptomi koje ne treba zanemariti

Problemi sa zubima pogađaju sve ljude na svetu. Organizam čoveka je složena celina. Problem u jednom njegovom delu može negativno da se odrazi na drugi. Imajući ovo u vidu zaključujemo da je zdravlje zuba podjednako važno kao svih drugih sistema.

Zapravo, preventivna stomatologija naglaša da zubi treba da imaju prioritet u nezi, jer mogu da stvore ozbiljne bolesti.

Nažalost, mnogi ljudi ne slušaju svoje telo i zanemaruju znake upozorenja. Stomatologu se javljaju tek kada nastanu teži problemi sa zubima. Ovu lošu zdravstvenu situaciju potvrđuju i brojna istraživanja. Prema najnovijim statističkim podacima između 60 i 90 odsto školske dece ima najmanje jedan nelečeni karijes. Parodontopatija je registrovana kod 20 odsto pacijenata starosti između 35. i 44. godine. Veštački zubi su neophodni trećini starije populacije.

Problemi sa zubima

Poražavajući podaci nisu izuzetak ni u našoj zemlji. Samo 8,5 odsto Srba ima očuvan zubni niz. Totalne proteze nosi čak svaki deseti stanovnik.

S obzirom da se problemi sa zubima mogu izbeći Lumident Studio stomatološka ordinacija u centru Beogradavam ukazuje na simptome koje nikako ne smete zanemariti.

Problemi sa zubima izazvani neprijatnim dahom

Neugodan zadah najčešće je izazvan jakom, začinjenom hranom i preteranim konzumiranjem cigareta i alkohola.

Međutim, halitoza može biti rezultat i loše oralne higijene. Ukoliko ne perete pravilno zube najmanje 2 puta dnevno i ne koristite interdentalne četkice i tečnost za ispiranje usta vrlo brzo će se javiti neprijatni dah. Vremenom, on preti da preraste u gingivitis, a zatim i u teži oblik – parodontopatiju.

Problemi sa zubima

Loš zadah u pojedinim slučajevima ukazuje na sindrom suvih usta. Tada, zbog smanjenjog lučenja pljuvačke onemogućeno je prirodno čišćenje zuba i usne duplje. Pa se kao posledica raspadanja bakterija javlja halitoza.

Neprijatni dah nije isključivo vezan za dentalne probleme. Ponekad je on simptom gastroezofagealne refluksne bolesti jednjaka (GERB), dijabetesa, ciroze jetre, bolesti bubrega…

Problemi sa zubima koji su promenili boju

Česta pojava koja dolazi s godinama jesu žuti zubi. Oni su direktna posledica starenja, genetike, ali i životnih navika.

Ipak, ovi problemi sa zubima mogu da budu jasan znak nagomilanog kamenca. Ukoliko se pacijent na vreme ne javi stomatologu dolazi do karijesa i upale desni. To je jedan od glavnih razloga zašto je važno redovno skidanje kamenca.

Verovaili ili ne, prebojenost zuba je uzrok celijakije. Iako je u pitanju autoimuna bolest povezana sa gastrointestinalnim sistemom, alergija na gluten oštećuje zubnu gleđ. Dolazi do pojave belih, žutih ili braon mrlja na zubima.

Krvarenje desni je čest problem savremenog čoveka

Krvarenje zuba prilikom pranja ili jela gotovo nikada nije slučajna. To znači da sigurno postoji problem. Obično je reč o upali desni, odnosno prvoj fazi parodontopatije. Usled dejstva bakterija na zubni kamenac nastaje infekcija na mestu spoja desni i zuba.

Problemi sa zubima

Krvarenje desni je znak za uzbunu i posetu stomatologu. U protivnom, parodontopatija prelazi kroz nove, teže faze koje dovode do povlačenja vilične kosti i gubitka zuba.

Problemi sa zubima se mogu sprečiti redovnim kontrolama. Zato, zakažite još danas svoj godišnji pregled u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio.

read more
Posted Comments
 • Erozija zuba - Prevencija i lečenje || LUMIDENT STUDIO
  Erozija zuba - Prevencija i lečenje || LUMIDENT STUDIO
  […] moderni način života karakterišu brojni problemi sa zubima. Jedan od njih jeste erozija zuba, koja poslednjih godina beleži veliku tendenciju rasta. Prema […]
  reply
 • Protokol za stomatologe - Stomatološka ordinacija || LUMIDENT STUDIO
  Protokol za stomatologe - Stomatološka ordinacija || LUMIDENT STUDIO
  […] Problemi sa zubima ne smeju da čekaju kraj pandemije, zakažite na vreme pregled u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio. […]
  reply
 • Zubi u trudnoći - Sačuvajte lepotu svog osmeha || LUMIDENT STUDIO
  Zubi u trudnoći - Sačuvajte lepotu svog osmeha || LUMIDENT STUDIO
  […] izgleda, tu su i jutarnje mučnine, pojava akni, stalne promene raspoložanja, neretko je prate i problemi sa zubima. Iako se većina trudnica sa njima suočava u ovom periodu, često ih zanemaruju, što dovodi do […]
  reply

Comments are closed.