Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Sve što treba da znate o implantima

Sve što treba da znate o implantima

Sve što treba da znate o implantima kao o najsavremenijem konceptu nadoknade izgubljenih prirodnih zuba otkriće vam u ovom blogu stomatološka ordinacija Lumident Studio.

Lep, blistavi osmeh san je svakog. Nažalost, retki su oni koji se mogu pohvaliti očuvanim zubnim nizom tokom života. U našoj zemlji podaci govore da svega 8,5 osto stanovništva ima sve zube u vilici.

Razlozi za ovu poražavajuću statistiku su brojni. I dok jedni ističu strah od stomatologa, drugi, pak, svoju nemarnost pravdaju nedostatkom vremena, pa oko polovina građana Srbije pere zube samo jednom dnevnom, a manje od 20 odsto ide na redovne godišnje kontrole i skidanje kamenca sa zuba.

S obzirom da se mnogi javljaju stomatologu tek kada nastupi ozbiljni problem, neretko je vađenje zuba jedino rešenje, pa ne čudi podatak što svaki osmi građanin Srbije nema nijedan zub.

Da li su implanti savršena zamena za prirodne zube?

Iako se implanti smatraju izumom moderne stomatologije otkriveni su još početkom 20. veka, da bi pravi razvoj doživeli 60-ih godina.

Zubni implant je, zapravo, cilindrični šraf koji se ugrađuje u kost vilice i ima zadatak da zameni prirodni koren zuba koji nedostaje, što znači da njegovim postavljanjem nije završen posao. On predstavlja nosač za protetske nadoknade, tako da je obavezna ugradnja krunice, mosta ili proteze.

Implanti su napravljeni od čistog titanijuma ili titanijumske legure. Kako je ovaj materijal biokompatibilan, obezbeđeno je srastanje sa viličnom kosti ( taj period traje 4 do 6 meseci i naziva se period oseointegracije), bez ugrožavanja zdravlja pacijenta. Odnosno, ne postoji opasnost od alergijske reakcije ili odbacivanja implanta od strane organizma.

Sve što treba da znate o impantima

Ranijih godina implanti nisu mogli da se ugrađuju u vilice koje su ostale bez koštane mase, dok danas, sa napretkom tehnologije oralna hirurgija je omogućila ugradnju veštačke kosti u ove vilice. Samim tim, stvoreni su uslovi za postavljanje implanta. Ipak, nije preporučljivo da se postavljaju kod male deca, kao i kod osoba sa uznapredovalom osteoporozom, nekontrolisanim dijabetesom, bolestima bubrega i psihozama, kao i pacientima sa malignim oboljenjima, i onima na zračnoj ili citostatskoj terapiji.

Savremena implantologija

Implanti predstavlju nosač za protetsku nadoknadu. Ceo postupak ugradnje protiče kroz dve faze:

Prvu hiruršku kad se implanti postavljaju u viličnu kost i drugu protetsku kada se na postojeći implant stavlja protetska nadoknada u vidu krunice, mosta ili proteze.

Savremena implantologija omogućava pacijentu da u izuzetno komfornim uslovima, u lokalnoj anesteziji, apsolutno bezbolno i relativno brzo, nadoknadi sve izgubljene zube.

Sve se može izvesti u jednoj poseti stomatologu a nekada se pristupa i tehnici tkzv. imedijalne ugradnje, kada se odmah nakon ekstrakcije zuba na njegovo mesto u kost postavlja implant.

Kako je sama ugradnja podeljena na dve faze: hiruršku i protetsku moramo napomenuti da se protetskoj fazi pristupa par meseci nakon hirurške.

U estetskoj zoni moderna stomatologija ima veliki izazov da pacijentu odmah nadoknadi izgubljeni zub i vrati osmeh na lice.

U okviru protetske faze se pristupa samom implantatu, koji je sad već potpuno srastao sa viličnom kosti. Postavlja se međučlan tkzv. suprastruktura koja nosi buduću krunicu.

U zavisnosti od estetskih zahteva i želja pacijenata, krunice na implantima mogu biti metalokeramičke ili bezmetalne i uglavnom se putem šrafljenja povezuju sa suprastrukturom.

Sve što treba da znate o implantima i njihovim prednostima

Pre svega, implanti imaju estetsku stranu, jer se ne razlikuju od prirodnih zuba, ujedno daju mladalački izgled lica. Takođe, poseduju i funkcionalnu komponentu, obezbeđujući pravilno žvakanje i govor, pa otklanjanju moguće probleme koje donosi nedostatak zuba, kao što je gubitak vilične kosti, tegobe pri varenju i promene u licu.

Sama procedura ugradnje je znatno lakša, brža i nije bolna. Kako nema brušenja okolnih zuba očuvano je zdravlja preostalih zuba i okolnog tkiva.

Sve što treba da znate o impantima

Zubni implanti se mogu ugraditi ne samo u slučaju nedostatka jednog zuba, već više, pa i čitavog niza. Naime, jedinstveni all-on-4 tretman omogućava da 4 implanta nose čitavu protetsku konstrukciju. Ne samo da je stabilnost bolja, već je i održavanje jednostavnije.

Stomatološka ordinacija Lumident Studio sa svojim timom stomatologa specijalista može vam pomoći da imate savršen zubni niz i prelep osmeh.

 

read more