Postavljanje vinira predstavlja najmoderniju proceduru u savremenoj stomatologiji.


Sigurno ste makar jednom u životu sreli osobu koja vas je razoružala blistavim osmehom. Složićete se da je tada gotovo nemoguće ostati imun na čarobni sjaj takvog osmeha. Dok lepi i zdravi zubi čine da izgledate mlado i negovano.
Nažalost, nismo svi imali sreću da se rodimo sa prirodno belim zubima. Boja je, pre svega određena genetikom. Takođe, vremenom, usled dejstva brojnih spoljašnjih faktora, nastaju promene. Pa se uz zdravlje zuba poslednjih godina sve više pažnje posvećuje estetici. Zahvaljujući vinirima žuti zubi postaju prošlost, kao i svi drugi nedostaci koji narušavaju njihovu lepotu.
Lumident Studio – stomatološka ordinacija u centru Beograda, vam otkriva sve što treba da znate o vinirima.

Šta su viniri?

Viniri ili fasete predstavljaju stomatološke nadoknade u vidu tankih navlaka pomoću kojih se zubi oblikuju na različite načine. Postavljaju se sa prednje strane zdravih zuba. Upravo je to glavna razlika u odnosu na krunice i mostove koji se koriste samo kada neki zub nedostaje. Osim za izbeljivanje zuba, viniri su idealno rešenje kod osoba kod kojih nije na vreme sanirana dijastema, tj. dečiji razmak između zuba.
Iako spadaju u najmoderniju tehniku prvi viniri razvijeni su davne 1937. godine. Naime stomatolog Charles Pincus je pravio posebne dodatke koji su menjali izgled zuba glumaca za potrebe snimanja filmova. Njegovi akrilni viniri bili su privremeno rešenje. Što znači da nije preporučivano da u ustima ostaju zauvek.

Sve što treba da znate o vinirima
Tokom godina stomatološki materijali su napredovali, pa je otkriće vezivanja porcelana pobudilo kod dr Michaela Buonocora interesovanja za vinire. Na osnovu njegovog rada 1982. godine Simonsen i Calamia razvili su svojevrsne ljuspice od kermaike koje mogu da traju i do 30 godina.

Vrste vinira

Kada razmatrate sve što treba da znate o vinirima imajte u vidu da postoji nekoliko vrsta.
Kompozitni viniri napravljeni su od kompozitnih materijala, koji su slični onima od kojih se izrađuju plombe. Stomatolog pravi željeni oblik slobodnom rukom, direktno na zubu. Time se postiže brži rad, kao i niža cena. Međutim, ove fasete mogu da isprave samo male nepravilnosti. Te se obično primenjuju samo za beljenje zuba. Uz pravilno održavanje traju najviše 6 godina.
Keramični (porcelanski) viniri su dugoročniji. S obzirom da porculan imitira gleđ prirodnog zuba, prelamajući svetlo na isti način, pacijent dobija prelepi, prirodni osmeh.
Modernom CAD-CAM tehnologijom viniri se posebno izrađuju za pacijenta, tako da savršeno prianjaju uz površinu njegovih zuba. Zubni niz se minimalno brusi. Što proceduru svrstava u bezbolnu i minimalno invazivnu metodu. Ova karkteristika se obavezno naglašava kada se objašanjava šta su zapravo viniri, jer su pacijenti često u dilemi da li će im priprema za postavljanje oštetiti zube.
Prednosti porcelanskih vinira ogledaju se i u otpornosti. Za razliku od kompozitnih faseta oni ne menjaju boju.
Posebnu vrstu čine cirkonijumske, no prep fasete. Najsavremeniji vezivni materijali omogućavaju postavljanje bez prethodnog brušenja. Jedino je neophodno detaljno čišćenje zuba.

Sve što treba da znate o vinirima – održavanje

Treba da znate da vinirima ne sprečavate pojavu problema. Kamenac se taloži na samoj faseti, dok se karijes može javiti ispod nje. Pa oralna higijena treba da bude na istom nivou kao i pre tretmana. Preporučuje se pažljivo pranje malom četkicom, kao i upotreba konca i tečnosti za usta.

Sve što treba da znate o vinirima
Viniri ne trpe veliki pritisak, pa budite obazrivi prilikom konzumiranja čvrste hrane da ih ne biste oštetili ili polomili.
Lumident Studio – stomatološka ordinacija Beograd, sa svojim stručnim osobljem pretvoriće san o blistavom osmehu u stvarnost!