Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Žuti zubi i načini njihovog izbeljivanja

Žuti zubi i načini njihovog izbeljivanja

Žuti zubi su jedan od najčešćih problema sa kojima se susreću kako pripadnice lepšeg, tako i pripadnici jačeg pola.

Osmeh je najlepši detalj na našem licu, a lepi i zdravi zubi su njegov glavni deo. Ujedno, oni su odraz naše higijene. Naime, bela boja je simbol čistote, pa beli zubi ukazuju na dobro oralno zdravlje.

Na žalost, kod mnogih ljudi, tokom godina, zubi promene boju. Da biste povratili njihovu belinu i svoje samopuzdanje može vam pomoći izbeljivanje zuba.

Zašto dolazi do promene boje zuba

Kada je u pitanju lepota vašeg osmeha treba uzeti u obzi da je estetika subjektivni doživljaj. To znači da holivuska belina nije jedino merilo lepote. U svemu treba imati meru, pa i kada je boja zuba u pitanju, ne treba preterivati.

Ipak, glavni razlog zašto zubi menjaju svoju boju leži u našem načinu životu. Pravilno pranje, koje podrazumeva ne samo upotrebu četkice i paste za zube, već i konca, kao i redovno skidanje kamenca sa zuba predstavljaju osnovu za očuvanje prirodno belih zuba.

I pojedine namirnice izazivaju prebojenost. To se, pre svega, odnosi na čaj, kafu, gazirana pića i crveno vino. Šareni slatkiši, kupine, nar, takođe, spadaju u glavne krivce za tamnjenje vaših zuba, pa ih treba konzumirati u umerenim količinama.

Beli zubi su od davnina bili znak plemenitosti i božanstva

Žuti zubi predstavljali su problem i u davnim vremenima. U tu svrhu korišćena je pasta od urina i kozijeg mleka, dok su Egipćani usta ispirali vinskim sirćetom.

Tokom Srednjeg veka za beljenje su upotrebljavani aluminijum-hlorid, azotna i oksalna kiselina. Tek su u 19. veku stomatolozi primetili da vodonik-peroksid ne samo da leči desni, već daje i pozitivne rezultate u boji zuba. Ovu ideju usavršio je stomatolog Bil Klusmeier, a Haywood i Heyman su 1989. godine objavili i prve stručne radove vezane za metode izbeljivanja zuba.

Kako vratiti prirodni sjaj vaših zuba

Estetska stomatologija konstatno napreduje donoseći nove postupke i proizvode koji su minimalno invazivni, a pružaju maksimalne rezultate. Upravo su takvi i kozmetički zahvati kada su u pitanju žuti zubi.

Žuti zubi

Naime, danas, postoje različiti tretmani profesionalnog izbeljivanja zuba. Najrasprotranjenija je upoteba lasera. On obuhvata korišćenje gela na bazi vodonik-peroksida. U poslednje vreme se koristi karbamid-peroksid koji je gušće konzistencije, pa omogućava bolju aplikaciju. Nakon nanošenja zubi se tretiraju specijalnom UV lampom. Ona ne oštećeje zube, već samo pojačava efekat gela.

Rezultati su odmah vidljivi, pa ne čudi što buduće neveste rado biraju ovo izbeljivanje zuba za venčanje.

Pored upotrebe lasera, stomatološka ordinacija u centru Beograda, Lumident Studio preporučuje ordinacijsko beljenje zuba, koje se zasniva na upotebi LED lampe. S obzirom da ovo svetlo ne greje, tretman spada u najbezbednije. Za razliku od lasera, LED lampa tretira čitav zubni niz, pa je čitava procedura efikasnija.

Da bi beljenje zuba pružilo najbolji učinak i trajalo više godina, neophodno je da se pridržavate određenih pravila. Naime, neposredno nakon tretmana treba izbegavati cigarete, kafu, crno vino, tamnim čajeve i hranu koja boji zube.

Za postizanje boljih estetskih rezultata zube treba fluoridirati. Ovaj postupak ima i preventivnu meru, jer oni postaju otporniji na karijes.

Najbolja stomatološka ordinacija u Beogradu

Ukoliko želite da vašem licu vratite blistavi osmeh, posetite Lumident Studio. Dugogodišnje iskustvo, najkvalitetniji stomatološki materijali i najsavremenija oprema doveli su do brojnih zadovoljnih klijenata koji su potvrdili da je ovo najbolja stomatološka ordinacija u Beogradu.

 

read more