Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Zdravi zubi - Kako održati zdravlje zuba?

Zdravi zubi - Kako održati zdravlje zuba?

Zdravi zubi sinonim su zdravlja celokupnog organizma. Upravo iz tog razloga neophodno je vođenje računa o održavanju oralnog zdravlja i pravilnom sprovođenju oralne higijene.

Najbolji način da zaštitite svoje oralno zdravlje je usvajanje dobrih navika, kao što su pranje zuba dva puta dnevno i poseta zubaru svakih 6 meseci.

Iz iskustva znamo da su pacijenti sa najzdravijim osmehom oni koji razumeju vrednost preventivne stomatologije. Najbolji put ka zdravim zubima i desnima jeste održavanje dobre oralne higijene. Dobre navike u oralnoj higijeni sprečavaju pojavu karijesa i ostalih bolesti zuba i desni, poput gingivitisa.

U narednim redovima dajemo vam nekoliko saveta kako da vaši zubi postanu i ostanu zdravi i kako se pravilno održava oralno zdravlje.

Izbegavajte rafinisane šećere i zaslađene napitke

Zubni plak naprosto obožava šećer! Koristi ga za proizvodnju kiseline, koja zatim izaziva karijes. Prema tome, izbegavanje rafinisanih šećera je prvi korak ka zdravim zubima i oralnom zdravlju uopšte.

Veoma je važno voditi računa o zdravoj ishrani i konzumiranju adekvatnih namirnica. Ovo se ne odražava samo na vaše zdravstveno stanje i kilažu, već i na zdravlje zuba.

Zdravlje zuba

Ograničavanje unosa slatke hrane i zaslađenih napitaka može itekako pomoći u prevenciji bolesti zuba. Prema tome, pažljivo čitajte sastojke namirnica koje svakodnevno konzumirate. U mnogima od njih, kao što su voćni jogurti ili sportska pića, može biti puno skrivenih šećera.

Zdravi zubi zahtevaju pranje dva puta dnevno

Mnoge stomatološke asocijacije i ordinacije savetuju redovno pranje zuba četkicom i pastom za zube sa fluorom. Pod “redovno“ smatra se svakodnevno pranje zuba, dva puta na dan.

Pranje zuba četkicom trebalo bi da traje barem dva minuta, kako biste imali dovoljno vremena da temeljno očistite sve zube. Posvetite dovoljno pažnje zubima u pozadini usne duplje, jer se upravo na njima taloži najviše mekih naslaga. Nije neuobičajena situacija da ljudi razviju karijes upravo na zadnjim zubima, kada ne ostave sebi dovoljno vremena za pranje zuba.

Koristite četkice srednje gruboće, kako ne biste povredili svoje zube. Ove četkice za zube nisu ni previše agresivne, a ni previše “blage“ prema vašim zubima.

Pored pranja zuba četkicom i pastom za zube, neophodno je i čišćenje zuba koncem. Konac za zube ne bi trebalo koristiti prečesto, s obzirom na to da može doći do oštećenja desni. Pažljivo ga koristite! Osim toga, možete koristiti i interdentalne četkice, kako biste uklonili ostatke hrane između zuba, koje konac za zube jednostavno ne može da otkloni.

Zdravi zubi – Izbegavajte alkohol i konzumiranje cigareta

Konzumiranje cigareta je jedna od najštetnijih navika za vaše oralno zdravlje. Ono uzrokuje promenu boje zuba, nakupljanje plaka i kamenca, bolesti desni, gubitak zuba i slične stomatološke probleme. Pored toga, ono smanjuje i sposobnost vašeg organizma da se izbori sa infekcijama i usporava zarastanje rana u usnoj duplji.

Slično korišćenju duvana, alkohol može biti poguban za vaše oralno zdravlje. On isušuje usta, te smanjujući proizvodnju pljuvačke, omogućava bakterijama i plaku da cvetaju i šire se.

Prema tome, ove loše navike svakako bi trebalo iskoreniti kako bi zubi ostali zdravi i blistavo beli.

Posetite zubara na svakih 6 meseci

Redovne posete stomatologu se svakako preporučuju, kako bi se izbegli eventualni problemi sa oralnim zdravljem.

Zdravlje zuba

Preporučujemo vam da izabranog stomatologa posećujete barem jednom u šest meseci, a po potrebi i više puta.

Tokom redovnih poseta stomatološkoj ordinaciji, stomatolog će imati priliku da vas upozori na moguće probleme sa kojima se možete susresti i dati vam savete koje ćete primenjivati kod kuće.

Čišćenje zuba i skidanje kamenca su procedure koje može obaviti jedino stomatolog. Kamenac je osnovni uzrok pojave karijesa i drugih bolesti zuba i desni. Prema tome, kako se to ne bi dogodilo – zakažite termin kod svog stomatologa na vreme!

Stomatološka ordinacija LUMIDENT STUDIO ima tim eminentnih stomatologa specijalista. Višegodišnje iskustvo u implantologiji i primena najsavremenih metoda pružiće vam najbolje rešenje za zube koje ste izgubili.

read more