Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Zašto se javlja bol zuba na hladno?

Zašto se javlja bol zuba na hladno?

Zašto se javlja bol zuba na hladno? Pitanje koje postavlja svaki pacijent koji se suočio sa ovim problemom.

Ispijanje hladnog soka ili uživanje u sladoledu tokom leta može da pokvari neprijatna bol. U zavisnosti od intenziteta nadražaja, ali i stanja zuba različit je stepen bola. Tako da se kod nekih javlja oštar, jak bol pri konzumiranju veoma hladnih namirnica, dok drugi osećaju blagu nelagodu čak pri ispijanju vode koja je na sobnoj temperaturi.

Razlog ovom bolu leži u izloženosti dentina. Naime, svaki zub se sastoji iz 3 sloja. Na površini se nalazi čvrsta zubna gleđ. Ispod nje je dentin koji sadrži niz sićušnih šupljina i kanalića u kojima se nalaze ogranci nervnih završetaka iz zubne pulpe. Poslednji sloj je pulpa koju čini vezivno-tkivna supstanca.

Kad dentin izgubi zaštitnu oblogu, preko šupljina i kanala hladni nadražaji iz spoljašnje sredine dolaze do živaca i ćelija unutar zuba. Posledica toga jeste iznenadna bol.

Stomatološka ordinacija Lumident Studio otkriva vam zašto se javlja bol zuba na hladno, tj. koji su uzročnici zbog koji dolazi do eksponiranosti dentina.

Bol izazvana karijesom

Karijes spada u najčešće bolesti koje izaziva loša oralna higijena. Neredovno pranje zuba, kao i nepravilna tehnika pranja dovode do prekomernog razmnožavanja bakterija. Odnosno, bakterije koje se normalno nalaze u usnoj duplji počinju da razlažu ugljene hidrate iz namirnica i pretvaraju ih u kiseline. Ove kiseline deluju na gleđ te se na površini zuba javlja defekt.

Bol zuba na hladno

Početni stadijum karijesa ne dovodi do bola. Međutim, tokom vremena iz razgrađene gleđi delovanje bakterija se širi u dublje slojeve. Kada stigne do dentina javljaju se kratki, jaki bolovi, koji traju nekoliko sekundi i prestaju nakon prestanka nadražaja.

Bol kao posledica erozije zuba

Erozija zuba, takođe, može biti pokretač bola na hladno. Ovo oštećenje na površini zuba nije izazvano bakterijama, te se svrstava u nekarijesne lezije.

Najčešće nastaje kao posledica prekomernog konzumiranja gaziranih i kiselih napitaka, kiselog voća, vina i sličnih proizvoda. I šumeći C-vitamin i C-vitamin u tabletama za žvakanje, pojedini lekovi iz grupe antihistaminika i antidepresiva i inhalatorni lekovi koji se koriste u terapiji astme i hronično opstruktivne bolesti pluća dovode do problema.

U pojedinim slučajevima, eroziju izazivaju mehanička oštećanja, kao što su škripanje zubima, upotreba tvrde četkice za zube i stalno agresivno četkanje zuba tokom pranja.

Bol na hladno zbog zapaljenja zubne pulpe

Pulpitis je još od razloga zašto se javlja bol zuba na hladno. Predstavlja zapaljenje zubne pulpe. Tačnije, mekog tkiva koje se nalazi u unutrašnjosti zuba.

Zapaljenje se u početku manifestuje bolom koji je izazvan određenim nadražajima iz spoljašnje sredine. Što znači da bol nestaje prestankom dejstva nadražaja. Ukoliko se pulpitis ne sanira u ovoj fazi, iz reverzibilnog prelazi u ireverzibilni oblik. Tada se pulsirajuća zubobolja javlja spontano i može da traje po nekoliko sati. Naročito je izražena noću.

Zašto se javlja bol zuba na hladno? Jer je došlo do povlačenja desni

Povlačenje desni je jedan od simptoma parodontopatije, ali se može javiti i mehanički, agresivnim pranjem zuba. Kao posledica povlačenja deo zuba, koji je prethodno bio zaštićen mekim tkivom, postaje otkriven. Samim tim i izloženiji dejstvu spoljašnjih faktora, te se javlja bol.

Bol zuba na hladno

Bez obzira zašto nastaje, bol zuba nikako ne treba zanemariti. Čim osetite bol ili bilo kakvu nelagodu u usnoj duplji potražite pomoć u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio.

 

read more