Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Pulpitis i vađenje zubnog živca

Pulpitis i vađenje zubnog živca

Pulpitis je veoma neprijatno i bolno oboljenje zubne pulpe.


Zub je izgrađen iz 3 sloja. Na površini je providna i vrlo čvrsta zubna gleđ. Ispod nje se nalazi dentin, koji daje boju zubu. U poslednjem, najdubljem sloju je komora pulpe. Komoru ispunjava vezivno-tkivna supstanca poznata kao zubna pulpa ili srž.
Zubna pulpa se sastoji od ćelija, kolagena, elastičnih i nervnih vlakna, kao i krvnih i limfnih sudova. U slučaju upale dolazi do širenja krvnih sudova i zapremine samog tkiva. Međutim, za razliku od zapaljenja drugih delova tela, pulpitis je lokalizovan, tj. ne dolazi do širenja. Razlog za to je čvrst materijal koji okružuje pulpu i onemogućava povećanje zapremine kod upale. Zbog toga se povećava pristisak u samoj pulpi što izaziva njeno oštećenje.
Ukoliko se ne reaguje na vreme dolazi do trajnih promena u tkivu pulpe. One se manifestuju odumiranjem ćelija i zatvaranjem krvnih sudova, najpre na zahvaćenom delu, a zatim i na čitavoj pulpi.
Kako se leči pulpitis otkriva vam Lumident Studio – stomatološka ordinacija u centru Beograda.

Zašto nastaje pulpitis?

Karijes je glavni krivac za pojavu upale zubne pulpe. Ako se ne sanira blagovremeno ili se prilikom tretmana ne otkloni u potpunosti, bakterije prodiru dublje u zub, šireći infekciju sa tvrdih tkiva na pulpu.

Pulpitis
Pulpitis mogu da izazovu i fizički i mehanički uzročnici. U najčešće fizičke faktore svrstavaju se trauma zuba usled nesretnih okolnosti ili neadekvatnih stomatoloških zahvata, kada se prekinu krvni i limfni sudovi koji snabdevaju pulpu. Takođe, prekomerno oslobađanje toplote prilikom poliranja zuba ili za vreme lečenje karijesa može da izazove zapaljenje pulpe.
I svakodnevne navike povećavaju rizik od nastanka pulpitisa. Bruksizam (škripanje zubima), grickanje noktiju, olovaka, ukosnica ili bilo kog tvrdog predmeta dovodi do trauma zuba koje prete da prerastu u upalu.
U fizičke izazivače spadaju i sindrom puknutog zuba i barodontalgija. Sindrom puknutog zuba je rezultat parcijalnih fraktura na površini zuba. Dok je barodontalgija posebna vrsta zubobolje koja se javlja promenom atmosferskog pritiska na velikim visinama.
Hemijski uzroci pulpitisa uključuju prekomernu upotrebu desenzibilizirajuće paste i reakciju pulpe na komponente poput arsena prisutnog u silikatnom dentalnom cementu.

Pulpitis se javlja u dva oblika

Pulpitis započinje kao reverzibilna promena. Tada se jak bol javlja kad god zub dođe u dodir sa toplim ili slatkim. Čim se prekine nadražaj, bol nestaje. Reverzibilni pulpitis se leči ispunom.
U slučaju da se pacijent na vreme ne javi stomatologu, prelazi u ireverzibilni oblik. Pored nadražaja, bol može da nastane i spontano, naročito u večernjim časovima. S obzirom da je jakog intenziteta, prenosi se čitavom vilicom. Pa često pacijent ne može da odredi sa kog zuba potiče.
Vremenom pulpa potpuno odmire, te može da nastane gangrene zuba. Karakteriše je kratkotrajni prestanak bola, da bi se zapaljenje proširilo van granica zuba na okolno tkivo. Odnosno, pulpitis prelazi u parodonditis.

Lekovi iz kućne apoteke neće otkloniti bol kod pulpitisa!

S obzirom da je pulpitis ozbiljno stanje, lekovi protiv bolova neće rešiti problem. Već je neophodan profesionalni tretman.
Nažalost, strah od stomatologa i nemarnost za sopstveno zdravlje zuba dovodi do odlaganja posete stomatologu. Pa se kod većine pacijenata razvija ireverzibilni pulpitis. Tada je jedino moguće endodontsko lečenje koje podrazumeva vađenje zubnog živca.
Ovaj proces je potpuno bezbolan, jer se radi pod lokalnom anestezijom. Pre procedure vrši se snimanje zuba kako bi se videlo u kakvom je stanju i koliko ima kanala. Tek onda stomatolog otvara zub i otklanja karijes. Živac se vadi posebnim iglicama, a kanal pažljivo čisti, oblikuje i ispunjava lekom. Nakon lečenja korena kanala puni se odgovarajućim punjenjem i stavlja se plomba. U pojedinim situacijama zbog velikog kvara plomba ne može da stoji, pa se stavljaju krunice.

Pulpitis
Nemojte da čekate da se bol pojača, već posetite Lumident Studio. Opremljeni smo najsavremenijim aparatima na polju endodoncije, tako da lečenje pulpitisa i popravka zuba kod nas ne stvara nelagodu.

read more
Posted Comments
 • Alveolitis - Simptomi i lečenje || LUMIDENT STUDIO
  Alveolitis - Simptomi i lečenje || LUMIDENT STUDIO
  […] retka pojava koja pogađa oko 2 odsto pacijenata. Obično se javlja kada postoji gangrena zuba ili pulpitis. Takođe, češća je nakon vađenja gornjih zuba, naročito kada se intervencija vrši u proleće. […]
  reply
 • Periapikalne lezije - Uzroci nastanka i lečenje || LUMIDENT STUDIO
  Periapikalne lezije - Uzroci nastanka i lečenje || LUMIDENT STUDIO
  […] kao glavni izazivač smatra se nelečeni karijes. Tada može da se razvije zapaljenje pulpe, tj. pulpitis. Ukoliko se na vreme ne sprovode adekvatno lečenje i otkloni zubni živac iz kanala dolazi do […]
  reply

Comments are closed.