Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
CEREC 3D skener u stomatologiji

CEREC 3D skener u stomatologiji

CEREC 3D skener ima ključnu ulogu u digitalnoj stomatologiji.

Iako je u pitanju najsavremeniji uređaj, koji je uneo revoluciju u restaurativnoj stomatologiji i ortodonciji, ali i u dijagnostici, intraoralni skener se pojavio krajem 20. veka. Njegovoj razvoj započeo je 70-ih godina, kada je francuski lekar Francois Duret primenio principe CAD/CAM tehnologije na uzimanje otisaka. Petnaest godina kasnije došlo je do komercijalizacije skenera, te je počela njegova široka upotreba u stomatologiji.

Vremenom, sa napretkom tehnike i tehnologije došlo je do razvoja i na ovom polju, te stručnjaci ističu da je neminovno da će u skorijoj budućnosti digitalno otiskivanje potpuno zameniti konvencionalne metode uzimanja otiska.

Šta čini CEREC 3D skener posebnim?

Kvalitet otisaka je jedan od odlučujućih faktora za preciznost postupka izrade protetskih radova.

CEREC 3D skener

Kako brojni faktori utiču na preciznost konvencionalnog, tj. ručnog uzimanja otiska pomoću kašike u koju se aplikuju otisni materijali postoji opasnost od nastanka grešaka. Samim tim i izrade neadekvatnih protetskih radova.

Upravo ove greške pri uzimanju otiska eliminisane su trodimenzionalnim skeniranjem zuba, odnosno digitalnim uzimanjem otiska. Intraoralni skener odlikuje izuzetna preciznost tako da pruža jasni prikaz stanja struktura zuba i gingive sa savršenom oštrinom na velikim dubinama. Zapravo, on daje kompletnu 3D strukturu svega što se nađe u njegovom vidnom polju. Uključujući i teško dostupna mesta i reflektujuće materijale.

Brzina je još jedna karakteristika kojom se CEREC 3D skener može pohvaliti. Zahvaljujući jedinstvenoj tehnologiji omogućeno je ne samo lako skeniranje, već i veoma brzo. Naime, ovaj uređaj spaja više hiljada snimaka u sekundi. Zatim pomoću specijalnog softvera vrši njihovu obradu tako da je rezultat skeniranja odmah vidljiv na ekranu.

S obzirom da su greške izbegnute nema potrebe za ponovnim uzimanjem otiska, što je čest slučaj pri konvencionalnoj metodi. Takođe, nije potrebno čitav postupak ponavljati ukoliko određeni deo dobijenog 3D modela ne ispunjava zahteve, već se vrši skeniranje samo tog dela zubnog niza.

Koje prednosti donosi CEREC 3D skener pacijentima?

Prva i najčešća koju pacijenti ističu jeste ugodnost. Čitava procedura je veoma prijatna, bez pojave mučnine, osećaja gađenja, pa i nagona za povraćanjem i otežanog disanja.

Bez obzira što spada u skener uređaje nema zračenja, te je digitalno uzimanje otiska potpuno bezbedno.

Ono što posebno raduje pacijente jeste mogućnost uključivanja u proces digital smile design-a Pomoću intraoralnog skenera zajedno za stomatologom pacijent kreira idealno rešenje za izradu protetskog rada, koje će ispuniti njegova očekivanja, ali i zadovoljiti estetiku i fizionomiju lica. Krajnji rezultat može videti pre nego što se započne sa čitavom procedurom. Na taj način su otklonjene brige i strepnje pacijenata kako će njihov osmeh izgledati nakon tretmana.

CEREC 3D skener

Dodatna prednost jeste brzina dobijanja protetskog rada. CEREC 3D skener skraćuje broj koraka u izradi, a preciznost radova je besprekorna, te je pacijent oslobođen neprijatnosti vidljivog nedostatka zuba.

U želji da svojim pacijentima pruži najviši kvalitet usluga stomatološka ordinacija Lumident Studio konstantno radi na unapređivanju znanja i osavremenjivanju opreme, tako da sada nudi mogućnost digitalnog skeniranja otiska intraoralnim skenerom poslednje generacije.

 

read more