Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Da li je potrebno menjati stare plombe?

Da li je potrebno menjati stare plombe?

.Jedno od najčešćih pitanja sa kojima se stomatolozi susrešću poslednjih godina se tiče stavljanja i menjanja plombi.

Mnogo toga se promenilo kada je u pitanju lečenje zuba, a i sama popularnost interneta je u određenoj meri povećala informisanost pacijenata. Međutim, u moru raznoraznih informacija, nekad je teško pronaći one koje su istinite. U skladu sa tim, Lumident Studio je tu da vam skrene pažnju na neke činjenice i odgovori na pitanje da li je potrebno menjati stare plombe, kada i zašto.

Šta su plombe?

Na samom početku ovog članka, bitno je da definišemo šta su to plombe, kada se primenjuju i koje sve vrste postoje. Zubne plombe su posebni stomatološki materijali koji se koriste da ispune praznine u zubima koje su nastale kao posledica karijesa ili nekih drugih problema. Ove plombe sprečavaju ostatke hrane da se zaglave u zubnim šupljinama i dovedu do oštećenja.

Dve vrste plombi koje se koriste u modernim ordinacijama danas su sive i bele. Pored očigledne razlike u boji, ove plombe se razlikuju po sastavu i po kvalitetu.

Da li je potrebno menjati stare plombe

Sive (amalgamske) plombe su nekad bile najzastupljenije, iako su danas uglavnom zamenjene modernijim, belim plombama koje su čak i estetski superiornije jer se bolje uklapaju u boju zuba.

Štetnost sivih plombi

Jedan od razloga zbog kojih se mnogo ljudi danas pita da li je potrebno menjati plombe je taj što se internetom raširila vest o štetnosti sivih plombi. Naime, ove plombe su zapravo legure raznih metala među kojima je i živa. Ovaj toksični materijal može da otpusti štetna isparenja pri nekim većim temperaturama, posebno pri samom implementiranju. Iz tog razloga mnogi stručnjaci smatraju da je nebezbedan za korišćenje. Pored toga, mikro čestice žive mogu dospeti u organizam i prilikom samog konzumiranja hrane i pića.

Zasad ne postoji dovoljno informacija da bi se utvrdilo da li je količina žive koja se nalazi u plombama štetna za ljudski organizam. Bez obzira na to, bele plombe su svakako bezbednija i modernija alternativa koja sigurno nema negativnih posledica. Samim tim, izbor je poprilično jasan.

Da li je potrebno stare menjati stare plombe?

Naravno, glavno pitanje je da li treba menjati stare sive plombe sa novim, belim? Da li ove bele imaju rok trajanja?

Pre svega, treba napomenuti da bele plombe svakako spadaju u potrošni materijal. Postoji mnogo faktora koji utiču na to kojom brzinom će se istrošiti vaše plombe. Na primer, na to mogu da utiču vaše navike prilikom jela, vrsta hrane koju jedete, ali i oralna higijena. U nekom proseku, bele plombe imaju rok trajanja od 3 do 5 godina, tako da to uvek treba imati na umu. Ako želite zdrave i blistave zube, morate da vodite brigu i o kvalitetu vaših plombi.

Kako da znate da je možda vreme da zamenite vaše plombe? Većina stomatologa savetuje da se plomba odmah zameni ukoliko je nastala neka rupa ili se odlomio deo. Iako je vrlo retko, to se može desiti zbog toga što ste slučajno zagrizli košticu ili koščicu. Isto tako, dotrajale plombe mogu da ispadnu zbog prirodnog širenja i skupljanja zuba usled temperature i korišćenja. Ako se pitate da li je potrebno menjati plombe samo zato što želite da zamenite stare sive sa modernim belim, najbolje je da se konsultujete sa vašim stomatologom.

Plombiranje mlečnih zuba

Na prvi pogled, plombiranje mlečnih zuba se čini kao krajnje nepotreban posao, ali nije tako. Veliki broj stomatoloških stručnjaka smatra da plombe treba napraviti čim se ukaže potreba za njima, bez obzira na uzrast. Ovo je korisno iz mnogo razloga. Pre svega, plombiranjem se sprečava nastanak karijesa i bilo kakvih daljih komplikacija u daljem životu. Ako dete ima karijes na mlečnim zubima, on može vremenom deformisati vilicu. Zbog toga je neophodno da se problem saseče u korenu.

Da li je potrebno menjati stare plombe

Još jedna korisna stvar kod ranog plombiranja je to što deca imaju priliku da se naviknu na stomatologa od malih nogu. Na taj način ih kasnije neće biti strah da idu kod zubara i održavaju pravilnu oralnu higijenu.

Lumident Studio – Svi pravi stomatolški odgovori

Ako i dalje imate pitanja ili ste u nedoumici da li je potrebno menjati plombe u vašem slučaju, možete da kontaktirate Lumident Studio i saznate sve informacije iz prve ruke. Naši iskusni stomatološki stručnjaci će vam pružiti sve odgovore koje želite i pružiti najkvalitetniju uslugu. Posetite nas i pomozite vašem osmehu da dobije onaj sjaj koji treba da ima.

read more