Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Kako naviknuti dete na stomatologa?

Kako naviknuti dete na stomatologa?

Kada je u pitanju briga o zubima, nikad nije previše rano da se počne.

Zapravo, većina dobrih navika u našem životu potiču iz našeg detinjstva. Upravo iz tog razloga je izuzetno važno da svoje dete od malih nogu naučite šta je pravilna oralna higijena.

Mnogi stručnjaci širom sveta tvrde da se briga o zubima vodi od trenutka kada oni prvo niknu (oko šestog meseca) i da već tada treba krenuti sa njihovim čišćenjem. Međutim, najveći problem je svakako kako naviknuti dete na stomatologa, koji je zadužen za praćenje njihovog daljeg razvitka. Odgovor leži u postepenoj i konzistentnoj edukaciji od samog početka.

Prvi koraci u oralnoj higijeni

Kao što smo već napomenuli, oralna higijena treba da počne od trenutka kada detetu niknu prvi zubi. Okvirno je to period od šest meseci, iako se svako dete razlikuje.

Kako naviknuti dete na stomatologa

Prva četkica za zube je odličan uvod ka budućim posetama stomatologu. Nabavite malu, meku četkicu i pretvorite pranje zuba u igru. Veoma je bitno da bude meka i u skladu sa uzrastom deteta. Previše velika četkica može da ošteti zube ili, još opasnije, desni zato morate da budete vrlo pažljivi. Pravilna forma je najbitnija – uvek se čisti od desni ka vrhu zuba – a to je, nažalost, nešto što ni odrasli ne znaju.

Kako naviknuti dete na stomatologa

Već oko druge godine, dete je spremno za svoju prvu posetu stomatologu. Naravno, to može biti vrlo traumatično iskustvo ako ga ne pripremite na vreme i učinite sve da se dete oseća prijatno u ordinaciji.

Izbor pravog stomatologa

Prva stvar je, svakako, izbor pravog specijaliste. Iako su stručnost i kvalitet usluge na prvom mestu, veoma je važan i stav koji dečiji stomatolog ima prema svojim veoma mladim pacijentima. Ključno je pronaći vedrog i strpljivog profesionalca koji će se potruditi da upozna vaše dete.

Prva poseta

Kako naviknuti dete na stomatologa

Prvi odlazak kod stomatologa je verovatno najtraumatičnije iskustvo za dete i zato morate da mu posvetite dovoljnu količinu vremena. Cilj prve posete je samo upoznavanje sa ordinacijom, instrumentima i, pre svega, stomatologom. Kratak razgovor i razgledanje instrumenata je sasvim dovoljno za prvi put.

Prvi pregled

Kada ste sasvim sigurni da ste izabrali pravog doktora i da ga se vaše dete ne boji, vreme je i za prvi pregled. Najbolji način da sprečite paniku kod vašeg deteta i napade plača je zapravo pozitivan stav i ohrabrivanje. Ne dajte mu da pomisli da je taj proces bilo šta strašno i reagujte na svaki njegov upitni pogled širokim osmehom. Mnogi roditelji obećavaju nagradu u vidu nekog slatkiša, ali to generalno nije dobar način da se izgradi svest o oralnoj higijeni.

Važnost prevencije

Iako treba znati kako naviknuti dete na stomatologa, jednako je bitno i naučiti ga važnosti prevencije. Na kraju krajeva, ne želite da vaše dete u potpunosti uživa u odlasku kod doktora jer će ga ta blaga nelagodnost zapravo motivisati da održava zube u dobrom stanju. Karijes, koji je jedno od najčešćih zubnih oboljenja u svetu, kreće pre svega od loše oralne higijene.

Šta podrazumeva prevencija kod dece?

Već smo napomenuli da četkica treba da bude prilagođena uzrastu i mekoće koja odgovara mladim zubima. Pored toga, ključno je izabrati dobru pastu za zube.

Kako naviknuti dete na stomatologa

Mnogi roditelji se odlučuju za one sa voćnim ukusom, ali to nije dobra ideja. Dete može svaki put doći u iskušenje da proguta pastu koja, koliko god da je bezbedna, nije preporučljiva za jelo.

Kada je vreme za protezu?

Stručnjaci tvrde da je period od druge do šeste godine presudan za rast zuba jer se tad vrši smena i niču stalni zubi. U tom periodu deca generalno i dobijaju proteze jer se tada najlakše ispravljaju postojeće anomalije. Iako i to može da bude donekle traumatično, pre svega zbog izgleda, ovaj problem je neophodno rešiti razgovorom. Ako mu objasnite važnost proteze, njenu funkciju i rezultate, lakše će da je prihvati. Moderne proteze su vrlo suptilnog i prijatnog dizajna, što svakako poboljšava situaciju.

Kako naviknuti dete na stomatologa – pravi izbor

Na kraju svega, najbolji način da se vaše dete navikne na stomatologa je kroz upoznavanje i razgovor sa njim. To znači da morate naći pravu osobu, vedrog duha, punu strpljenja i razumevanja. Srećom, stomatološka ordinacija Vračar – Lumident Studio ima sve što vam treba. Osmesi naših stomatologa će sasvim sigurno izmamiti osmeh i vašeg mališana.

read more