Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Dečiji stomatolog

Dečiji stomatolog

Dečiji stomatolog je lekar specijalista pedijatrijske stomatologije, čije je zadatak prevencija i lečenje bolesti usne duplje i zuba kod dece od rođenja do adolescencije.

Na žalost, statistički podaci u našoj zemlji u ovaj oblasti su poražavajući. Već godinama imamo nepovoljan trend kada je u pitanju odnos svih plombiranih i izvađenih zuba u dečijem uzrastu, pa se čini da je dečiji stomatolog još uvek “bauk” kod nas.

Kako su zubi odraz zdravlja čitavog organizma, brigu o njima treba započeti od najranijih godina. Stomatološka ordinacija Lumident Studio nudi vam savete vezane za izbor i posetu dečijem stomatologu.

Redovno i pravilno pranje zuba od suštinske je važnosti za oralno zdravlje mališana

Pravilno pranje zuba je ključno za zdravlje zuba. U početku, roditelji su ti koji deci peru zube. I ovde važe ista pravila kao kod odraslih – najmanje dva puta dnevno (ujutru i uveče, pre spavanja) po dva minuta. Treba koristiti četkicu koja je manjeg obima, lepo leži u ruci i sa mekim vlaknima kako ne bi došlo do iritacije desni.

Dečiji stomatolog

Kada dete napuniti 6 godina, počnite da ga učite kako samostalno da pere zube. Obavezno ih tokom pranja nadgledajte i savetujte kako bi čitav proces obavili pravilno.

 Značaj redovnih kontrola

Da bi zubi bili zdravi nije dovoljno da deca samo održavaju dobru oralnu higijenu, već je potrebna i redovna poseta zubaru.

Smatra se da već sa godinu dana dete treba odvesti na kontrolu kako bi dečiji stomatolog utvrdio da li je sve u redu. Ovo je, ujedno, i odlična prilika da se kod deteta ne razvije strah i da ono prihvati da je obavezan redovan odlazak zubaru.

Dečiji stomatolog

Dobar i iskusan dečiji stomatolog pružiće pomoć roditeljima i motivisaće decu da posećuju ordinaciju.

Dečiji stomatolog – kako izabrati pravog?

Da bi posete zubaru bile prijatne ključno je izabrati pravog. Dečiji stomatolog ne samo da mora da ima potrebno znanje u svojoj oblasti, već i umeće kako da pristupi detetu. Prvi utisak je najvažniji, zato vodite računa da je zubar prijatan, da zna kako da zasmeje i oraspoloži vašeg mališana, kao i da mu objasni da pregled nije strašan.

Takođe, izaberite ordinaciju koja pruža prijatnu atmosferu i toplinu kako bi dete bilo opušteno prilikom pregleda.

Kako pobediti strah od stomatologa kod dece?

Strah od zubara je čest kako kod odraslih tako i kod dece. Javlja se kao posledica nekog ranijeg lošeg iskustva ili taj strah mogu na dete da prenesu sami roditelji. Nije redak slučaj da mame i tate, kako bi umirili svoju decu, plaše ih odlaskom kod stomatologa. Ovo je pogrešan mehanizam, koji dovodi do iracionalnog straha.

Umesto toga, decu pažljivo pripremite za odlazak kod zubara. Učinite put zabavnim i veselim, kako bi vaši najmlađi svaku narednu posetu identifikovali kao pozitivan događaj. Nikako nemojte čekati do vidljive pojave karijesa, već neka prvi put bude rutinska kontrola.

Dečiji stomatolog

Detetu je potrebno vreme da se navikne na mirise i instrumente u ordinaciji, pa je zato najbolje da se prvi odlazak ne vezuje ni za kakvu intervenciju. Na taj način dečiji stomatolog stiče poverenje pacijenta i nema povoda za pojavu straha.

Stomatološka ordinacija Lumident Studio imam dugogodišnje iskustvo u lečenju zuba i strpljive i ljubazne stomatologe pune razumevanja za dečiji strah.

 

read more
Posted Comments
 • Oralno zdravlje dece - Briga o zubima od najranijeg perioda || LUMIDENT
  Oralno zdravlje dece - Briga o zubima od najranijeg perioda || LUMIDENT
  […] taj način dečiji stomatolog imaće od najranijih dana jasnu sliku o navikama i zdravlju mlečnih zuba vaših mališana, pa će […]
  reply
 • Mlečni zubi - Zašto je važno popravljati mlečne zube || LUMIDENT
  Mlečni zubi - Zašto je važno popravljati mlečne zube || LUMIDENT
  […] deteta. Vremenom, svest o zdravim navikama, značaju redovne stomatološke kontrole i pravilnom pranju zuba treba da prenesu i na […]
  reply