Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Kako sačuvati zdravlje zuba

Kako sačuvati zdravlje zuba

Kako sačuvati zdravlje zuba? Pitanje koje bi svako od nas trebao makar jednom da postavi u svom životu.

Zubi imaju višestruki značaj. Pre svega, omogućavaju nam da žvaćemo i svarimo hranu. Samim tim, čuvaju naš digestivni trakt. Takođe, pomažu nam pri jasnom izgovaranju reči, što je osnova za normalni razgovor. Konačno, zubi daju našem licu oblik, naglašavajaći njegovu lepotu.

Međutim, zubi imaju mnogo širu ulogu. Istraživanja su pokazala da postoji povezanost između njih i celokupnog zdravlja. Najčešće bolesti koje izaziva loša oralna higijena jesu kardiovaskularna oboljenja, hipertenzija, dijabetes, respiratorne infekcije, akutni bronhitis, demencija i Alchajmerova bolest.

S obzirom na funkciju koju imaju oralno zdravlje treba da bude prioritet svakog. Zbog toga vam stomatološka ordinacija Lumident Studio daje odgovor na pitanje: “kako sačuvati zdravlje zuba”.

Dobra oralna higijena

Ključ očuvanja zuba leži u pravilnom pranju. Zube treba prati najmanje 2 puta dnevno – ujutru i uveče. Mada je preporučljivo da to činite posle svakog obroka. Ipak, nemojte ih prati neposredno nakon jela, jer je tada najviši stepen kiselosti u ustima, pa je zubna gleđ veoma osetljiva. Zato se savetuje da to činite pola sata nakon obroka.

Kako sacuvati zdravlje zuba

Osim tehnike četkanja i izbor četkice ima uticaja. Najbolje je da bude od veštačkih vlakana kako bi se sprečio razvoj bakterija. Imajte u vidu da klasična četkica može da očisti samo 60 odsto zubnih površina, te je neophodna upotreba i interdentalne četkice, kao i tečnosti za ispiranje usta.

Oralna higijena podrazumeva i redovnu posetu stomatologu svakih 6 meseci, a jednom godišnje skidanje zubnog kamenca.

Kako sačuvati zdravlje zuba? Oslobodite se loših navika

Ma koliko delovali snažno zubi nisu otporni na mehaničke uticaje. Brže propadanje zuba često je izazvano navikama, koje na prvi pogled deluju bezazleno.

Gotovo da ne postoji osoba na svetu koja jednom u životu nije zube iskoristila kao alat. Otvaranje kesice čipsa, skidanje etikete sa garderobe, kidanje selotejpa – samo su neke od situacija u kojima smo se poslužili svojim zubima, a da nismo bili svesni do kakvih negativnih posledica može doći.

Druga česta greška koju činimo iz navike jeste grickanje noktiju ili skidanje laka sa njih. Dok pojedini ljudi žvaću kockice leda iz pića kako bi se osvežili.

Sve ove navike stvaraju mikroskopske pukotine na gleđi. Vremenom one mogu da prerastu u ozbiljan problem, pa i da dovedu do gubitka zuba.

Kako sačuvati zdravlje zuba? Vodite računa o ishrani

Pravilna ishrana je osnova očuvanja zdravlja ne samo zuba, već čitavog organizma. Da biste sprečili nastanka karijesa, bolesti desni i drugih stomatoloških tegoba izbacite iz upotrebe grickalice, lepljive slatkiše, energetske i gazirane napitke. Konzumiranja kafe i crvenog vina treba da svedete na minimum ukoliko ne želite da vaši zubi dobiju žutu boju koja kvari osmeh.

Umesto štetnih uvrstite u svoj jelovnik namirnice koje pozitivno utiču na zdravlje zuba. Tu spadaju mleko i mlečni proizvodi, kao i sveža govedina, ćuretina i piletina, a od riba, naročito losos, tuna i pastrmka. Zatim, krompir, bundeva, brokoli, celer, šargarepa, kelj i drugo hrskavo povrće, dok su jabuke, kivi, limun, nar i jagode obavezno voće.

Kako sacuvati zdravlje zuba

Zubi su ogledalo našeg zdravlja, zato još danas posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio.

read more