Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Propadanje zuba - koji su najčešći razlozi?

Propadanje zuba - koji su najčešći razlozi?

Propadanje zuba je veliki problem ljudi širom sveta. Upravo je ono najčešći uzrok gubitka zuba.

Zubi su ogledalo vašeg zdravlja”, svima je dobro poznata ova rečenica. Nažalost, pojedini još uvek nisu svesni činjenice da je oralno zdravlje direktno povezano sa zdravljem celokupnog organizma. Zapravo, stanje usne duplje uveliko otkriva zdravstveno stanje vašeg tela, pa ne čudi što je pravilna nega zuba mnogo više od estetike i postizanja blistavog osmeha.

Zbog toga stručnjaci ističu da su pranje zuba, korišćenje zubnog konca ili interdentalne četkice i redovni odlasci stomatologu osnova zdravog života. Ujedno, oni su najbolji uslov da se spreči propadanje zuba.

Koji su glavni razlozi za propadanje zuba otkriva vam Lumident Studio – stomatološka ordinacija u centru Beograda.

Propadanje zuba zbog karijesa

Propadanje zuba nastaje kada je narušen veliki deo mineralne strukture, te je došlo do formiranja šupljine, tj. karijesa. U pitanju je trajna šteta na zubnoj gleđi koja se ne može regenerisati, već je neophodna stomatološka intervencija.

Najbolja stomatološka ordinacija u Beogradu

Zubni plak je glavni uzročnik nastanka karijesa. Naime, hranu koju unosimo u toku dana koriste bakterije iz usne duplje. Razlažući ostatke, one stvaraju kiselinu koja deluje na površinu zuba. Na taj način čvrstina zubne gleđi postepeno slabi, pa zub postaje podložan kvaru.

Iako karijes počinje na površini, vremenom progresivno prodire u dubinu izazivajući propadanje zuba u ostalim struktura.

Zašto je važno redovno skidanje kamenca?

Odgovor na ovo pitanje leži u činjenici da je skidanje kamenca najbolji način da se spreči propadanje zuba,  a samim tim i pojava ozbiljnih oboljenja.

Osim karijesa, formirane naslage kamenca ispod nivoa desni stvaraju infekcije na mestu spoja desni i zuba, pa dolazi do upale desni i pojave gingivitisa. Prvi simptom problema koji nikako ne smete zanemariti jeste krvarenje desni pri pranju zuba. Nije redak slučaj da se krv javlja spontano ili tokom jela.

Nelečeni gingivitis vodi ka daljem propadanju zuba i desni, odnosno razvija se teža klinička slika – parodontopatija. Ukoliko se sa lečenjem ne počne na vreme, ova progresivna bolest slabi potporni aparat tako da dolazi do oštećenja kosti oko zuba, u krajnjem stadijumu i do ispadanja zuba.

Propadanje zuba izazvano lošim navikama

Loš način života se svrstava u najrasprostranjenije greške koje mogu da dovedu do propadanja zuba. Počev od neredovnog pranja, preko nepoznavanja pravilne tehnike pranja, pa do izbora četkice – svaki korak u ovoj rutini u značajnoj meri utiče na oralno zdravlje.

Previše agresivno pranje zuba uz povlačanje nepravilnih, horizontalnih pokreta trajno oštećuje zubnu gleđ, što za posledicu može da ima eroziju zuba. Takođe, ne tretiranje unutrašnje strane zuba vodeći je razlog zadržavanja zubnog plaka i formiranja kamenca, bez obzira koliko često perete svoje zube.

Hrana koja šteti zubima, obično, je svima omiljena. Razne grickalice, lepljivi slatkiši, energetski i gazirani napici, samo su neke od namirnica koje se nalaze na ovom spisku. Ukoliko ne možete da odolite omiljenim poslasticama poslušajte savet stomatologa i odmah nakon jela operite zube.

Propadanje zuba

Imajte u vidu da i žvakanje hrane samo sa leve ili desne strane dovodi do propadanja zuba na toj strani. Zato se potrudite da tokom obroka hranu ravnomerno žvaćete na obe strane vilice.

Nemojte da dozvolite da vaši zubi propadnu. Posetite na vreme stomatološku ordinaciju Lumident Studio.

 

 

read more
Posted Comments
 • Dijabetes i bolesti zuba - Stomatološka ordinacija || LUMIDENT STUDIO
  Dijabetes i bolesti zuba - Stomatološka ordinacija || LUMIDENT STUDIO
  […] Brže propadanje zuba […]
  reply
 • Hipodoncija || LUMIDENT STUDIO
  Hipodoncija || LUMIDENT STUDIO
  […] ostali zubi u vilici trpe veće preopterećenje zbog nepravilnog rasporeda sile žvakanja, te je propadanje zuba brže. Istovremeno, javljaju se i problemi sa žvakanjem hrane, a indirektno i sa […]
  reply

Comments are closed.