Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Održavanje higijene fiksne proteze

Održavanje higijene fiksne proteze

Održavanje higijene fiksne proteze ključno je ne samo za zdravlje zuba, već i mekih tkiva usne duplje.

Od davnina, blistavi osmeh bio je težnja svakog čoveka. Ipak, moderno doba je lepotu stavilo na viši nivo, te su lepi i zdravi zubi postali osnova u ljudskoj komunikaciji. Zapravo, oni mogu biti presudni u formiranju mišljenja o osobi prilikom upoznavanja.

Nažalost, savršeni zubni niz je retkost. Istraživanja pokazuju da 75 odsto dece i oko 35 odsto odraslih ima loše postavljene zube. Iako se ispravljanje nepravilnog položaja zuba može vršiti na više načina, fiksne proteze su najčešća i najpopularnija metoda ortodoncije, dok su u nekim slučajevima teških malokluzija i jedini način lečenja.

Međutim, da biste postigli krajni cilj, tj. pravilan položaj zuba, neophodno je i pravilno održavanje higijene fiksne proteze. Šta ono podrazumeva otkriva vam u ovom blogu Lumident Studio – stomatološka ordinacija u centru Beograda.

Da li se održavanje higijene fiksne proteze razlikuje od klasične oralne higijene?

U izvesnoj meri, da, razlog za to leži u samoj strukuri ovog ortodontskog aparata. Naime, fiksna proteza dolazi sa fiksiranim bravicama koje se pričvršćuju za svaku zubnu ploču. One su, pak, međusobno povezane žicom, pa je održavanje oralne higijene značajno otežano. Odnosno, biće vam potrebno malo više vremena i pažnje kako biste detaljno očistili zube.

Održavanje higijene fiksne proteze

Proteza čini dobro tlo za zadržavanje hrane i bakterija, što pogoduje nastanku karijesa i upale desni. Zbog toga osobe koje nose fiksne proteze moraju da peru zube nakon svakog obroka, kao i pre spavanja. Nakon pranja obavezno proverite da li je sve čisto i na svom mestu.

Šta vam je potrebno za održavanje higijene fiksne proteze?

S obzirom da nošenje fiksne proteze zahteva poseban režim održavanja oralne higijene, pored klasične četkice, potrebno je koristiti i interdentalnu četkicu i konac za zube.

Preporučljivo je da četkica za zube bude sa mekim, zaobljenim vlaknima. Pravilno pranje podrazumeva držanje pod uglom od 45 stepeni i četkanje od gingive prema ivici zuba, u suprotnom povlačenje pokreta levo-desno dodatno gura ostatke hrane pod protezu, pa je veći rizik od pojave kvara. Zube slobodno perite preko bravice, one su fiksirane i neće otpasti. Imajte u vidu da tokom nošenja proteze morate četkicu menjati češće, nego ranije, jer se brže troši.

Interdentalne četkice su važne za detaljno čišćenje zuba, pri čemu tanje modele koristite za čišćenje prostora između zuba, dok debljeg promera za brekete i žice.

Upotreba konca za zube prilikom nošenja fiksne proteze se razlikuje od standardnog načina. U ovom slučaju konac provlačite između žice i zuba tako da jedan kraj držite prema usnama, a drugi prema jeziku.

Nošenje fiksne proteze neće rešiti samo estetski problem

Nepravilan položaj zuba ne narušava samo lepotu vašeg osmeha, već i izgled lica. Takođe, utiče na celokupno zdravlje, jer otežava žvakanje, gutanje, kao i govor, pa je poželjno ovaj problem što pre rešiti.

Održavanje higijene fiksne proteze

Stomatološka ordinacija Lumident Studio ima iskusni tim stomatologa koji će vam podariti najlepši osmeh. Osim znanja i iskustva ordinacija prati svetske trendove u stomatologiji, pa je u svoje tretmane ispravljanja zuba uvrstila i najmoderniji damon sistem bravica.

read more