Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Parcijalne proteze - Savršeno rešenje za problem delimične bezubosti

Parcijalne proteze - Savršeno rešenje za problem delimične bezubosti

Parcijalne proteze predstavljaju mobilne protetske nadoknade koje rešavaju problem delimične bezubosti.

Iako živimo u modernom dobu kada je svest o očuvanju oralnog zdravlja podignuta na visok nivo, nedostatak zuba u nizu i dalje je česta pojava. Nelečeni karijes i parodontopatija vodeći su uzročnici gubitka zuba. Mada i oboljenja vilične kosti ili drugih tkiva usne duplje, trauma i fraktura, kao i poremećaji u razvoju (anodoncija) i neadekvatni endodontski tretmani mogu da dovedu do nedostatka zuba.

Nažalost, statistički podaci pokazuju da u većini slučajeva nije u pitanju gubitak samo jednog zuba, već više njih tako da vremenom u nizu nedostaje veći deo zuba. Posledica tog stanja jeste veće opterećenje preostalih zuba, krivljenje kako bi popunili praznine i propadanje, te nastaju novi stomatološki problemi, kao i otežano žvakanje i govor.

Imajući ovo u vidu stomatološka ordinacija Lumident Studio vam otkriva koje vrste parcijalnih proteza postoje.

Najstarije parcijalne proteze

Pločaste parcijalne proteze ne samo da su najstarije, već i najduže korišćene. Izrađuju se od akrilata u koji se ugrađuju veštački zubi. Poslednji deo čine žičane kukice kojim se proteza vezuje za prirodne zube. Ovom vrstom nadoknađuju se ne samo izgubljeni zubi, već i potrošena vilična kost kako bi se ponovo uspostavio pravilni odnos gornje i donje vilice, kao i očuvala funkcija viličnog zgloba.

Iako su pločaste proteze jeftinije imaju niz nedostataka. S obzirom da se vezuje za prirodne zube žičanim kukicama za kratko vreme dolazi do oštećenja tih zuba, što stvara pogodne uslove za pojavu karijesa i povlačenje desni. Dodatno oštećenje zuba dolazi usled njihove nemogućnosti da ravnomerno prenose sile žvakanja. Takođe, nisu dovoljno stabilne, te postoji rizik od pomeranja.

Ne treba zanemariti ni estetsku komponentu. Naime, u pojedinim slučajevima žičane kukice su vidljive, što narušava lepotu osmeha. Pločaste parcijalne proteze su deblje i veće u odnosu na druge vrste, samim tim su i neudobnije za nošenje. Zbog svih nedostataka preporučuju se samo kao privremeno rešenje.

Savremene parcijalne proteze

Parcijalne skeletirane proteze imaju bazu od legure metala po kojoj su dobile ime. Dizajnirane su tako da je u gornjoj vilici metalni deo u obliku trake, a u donjoj ima oblik luka. Dok je deo proteze koji nadoknađuje izgubljene zube izrađen od akrilata.

Parcijalne proteze

Zahvaljujući ovakvoj strukturi proteza zahvata manju površinu na mekim tkivima, te je obezbeđena stabilnost i udobnost pri nošenju. Čak je i period privikavanja kraći u odnosu na stare, klasične modele.

Za razliku od pločastih, skeletirane parcijalne proteze prenose ravnomerno silu pritiska prilikom žvakanja na postojeće zube tako da sprečavaju njihovo oštećenje, kao i resorpciju vilične kosti.

Vizil proteze, kako se još nazivaju, mogu biti sa kukicama koje su izrađene od istog materijala kao skelet, a pomoću njih se proteza kači za zubni niz. Drugu grupu čine proteze sa atačmenima. U pitanju je posebna forma koja se jednim delom nalazi na protezi, a drugi je u specijano izrađenim krunicama tako da njihovim spajanjem nastaje čvrsta veza. Ujedno, postiže se bolja estetika.

Najsavremenija vrsta parcijalnih proteza jesu silikonske. Izrađene su u potpunosti od valplasta, odnosno termoplastičnog najlona koji karakteriše izuzetna fleksibilnost i prilagodljivost usnoj dupljoj, čime je zagarantovan najviši stepen komfora. Kako ne postoje metalni elementi nema opasnosti od oštećenja zuba, niti narušene estetike osmeha.

Parcijalne proteze

Rešite problem nedostatka zuba, zakažite još danas pregled u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio.

read more