Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Nelečeni karijes - Kakve posledice može imati po zdravlje?

Nelečeni karijes - Kakve posledice može imati po zdravlje?

Nelečeni karijes je, nažalost, široko rasprostranjen stomatološki problem.

Ovo oboljenje tvrdih zubnih tkiva nastaje kada bakterije, koje se nalaze u usnoj duplji, počnu da razgrađuju ugljene hidrate iz ostataka hrane. U tom procesu nastaju kiseline koje napadaju zubnu gleđ. Dugotrajnim dejstvom kiseline stvaraju se pogodni uslovi za razvoj karijesa.

Dejstvo kiselina se može sprečiti pravilno oralnom higijenom. To znači da je nepravilno pranje zuba i zanemarivanje brige o zubima glavni uzročnik karijesa. Mada može nastati i kao posledica sindroma suvih usta, jer je smanjeno lučenje pljuvačke. Samim tim i prirodno čišćenje usne duplje. Javlja se i pod dejstvom starih plombi koje vremenom slabe i odvajaju se ivice od zuba, te nastaju mikropukotine u koje prodiru bakterije.

Problem sa karijesom je češći kod osoba sa poremećajima ishrane i gastro-ezofagealnim refluksom, jer se kiselina iz želuca vraća u grlo, gde razara površinu zuba.

Karijes počinje na površini zuba i napreduje progresivno ka dubljim slojevima. Nažalost, mnogi pacijenti zanemaruju pojavu male mrlje na svom zubu, te odlazak stomatologu odlažu sve dok bol ne postane neizdržljiva ili nastupe teže komplikacije.

Imajući ovo u vidu stomatološka ordinacija Lumident Studio vam otkriva koje posledice može da izazove nelečeni karijes.

Posledice po oralno zdravlje

Karijes sa površine prodire u dublje slojeve zuba, oštećujući strukturu zubnog tkiva. Najčešća posledica jeste upala zubne pulpe (pulpitis). Ona se javlja kada karijes prodre u pulpu, koja sadrži vezivna tkiva, krvne sudove i nerve. S obzirom da je pulpa okružena čvrstim materijalom povećava se pristisak u njoj i dolazi do oštećenja.

Nelečeni karijes

Apsces zuba je još jedna komplikacija nesaniranog kvara zuba. U pitanju je upala zuba koja se manifestuje u vidu gnojnog džepa u tkivima oko ili ispod zuba. Nelečeni karijes može da dovede i do gangrene, ciste na zubu, pa i do preloma i gubitka zuba.

S obzirom da karijes ne zahvata samo zub, već i okolna tkiva postoji opasnost od upale desni, koja vremenom može da preraste u ozbiljno oboljenje – parodontopatiju.

Kako nelečeni karijes utiče na čitav organizam?

Ukoliko se ne sprovede lečenje, bakterije iz usne duplje mogu da uđu u krvotok i putem krvi da stignu do drugih delova tela. Posledica toga jeste slabljenje imunog sistema, što povećava rizik od razvoja drugih bolesti.

Usled slabog imuniteta pogoršavaju se simptomi postojećih hroničnih bolesti, posebno dijabetesa, osteoporoze…, pa možemo slobodno da kažemo da je nelečeni karijes indirektni uzročnih komplikacija ovih bolesti.

Nelečeni karijes

Ozbiljna bakterijska infekcija usta može da se probije kroz respiratorni trakt i dođe do pluća, uzrokujući bakterijsku pneumoniju. Istraživanja pokazuju da postoji direktna veza karijesa i srčanih oboljenja. Među njima najčešća je endokarditis, odnosno infekcija unutrašnjeg sloja srca.

Ne treba zanemariti ni mentalno zdravlje. Naime, tamni zubi i loš zadah koji se javljaju zbog karijesa utiču na samopouzdanje, te osoba nastoji da komunikaciju sa drugima svede na minimum.

Nemojte da dozvolite da nelečeni karijes dovede do ozbiljnih problema, već na vreme posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio.

read more
Posted Comments
 • Parcijalne proteze || LUMIDENT STUDIO
  Parcijalne proteze || LUMIDENT STUDIO
  […] Nelečeni karijes – Kakve posledice može imati po zdravlje? […]
  reply
 • Dubok karijes || LUMIDENT STUDIO
  Dubok karijes || LUMIDENT STUDIO
  […] Parcijalne proteze || LUMIDENT STUDIO на Nelečeni karijes – Kakve posledice može imati po zdravlje? […]
  reply

Comments are closed.