Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Šta su vizil proteze?

Šta su vizil proteze?

Vizil proteze vratiće vašem licu blistavi osmeh.

Iako je u modernom dobu svest o očuvanju zdravlja zuba podignuta na najviši nivo, još uvek postoje ljudi koji zanemaruju oralnu higijenu i redovne stomatološke kontrole. Imajući ovo u vidu ne čudi što su karijes, upala desni, ali i druga oboljenja mekih tkiva usne duplje vodeći zdravstveni problemi u svetu.

Stanje dodatno pogoršava činjenica da se mnogi jave tek kada bol postane neizdržljiva ili kada je u tolikoj meri nastupilo povlačenje desni da je narušena potporna struktura zubnog niza. U ovakvim situacijama vađenje zuba je često neminovnost, bez obzira što su razvijene revolucionarne tehnike lečenja u stomatologiji.

Gubitak jednog ili više zuba dovodi do delimične bezubosti. Ne samo da narušava estetiku zubnog niza, već utiče na pomeranja zuba i kontakt gornje i donje vilice, čime se stvaraju uslovi za veće razmnožavanje bakterija. Takođe, utiče na raspoređivanje sila pri žvakanju, te preostali zubi trpe dodatno opterećenje. Samim tim dolazi i do njihovog bržeg propadanja.

Nažalost, statistički podaci pokazuju da svakoj četvrtoj odrasloj osobi u Srbiji nedostaje preko 10 zuba. Zbog toga vam stomatološka ordinacija Lumident Studio predstavlja vizil proteze.

Šta su vizil proteze?

Vizil proteze predstavljaju modernu vrstu delimične proteze. Za razliku od klasičnog modela, imaju bazu od tankog metalnog skeleta, pa su poznate i kao „skeletirane“ proteze.

Vizil proteze

Zahvaljujući ovakvoj konstrukciji obezbeđena je savršena stabilnost uz minimalnu pokrivenost. Odnosno, u gornjoj vilici metalni deo čini samo jedna metalna traka koja ide preko nepca, dok je u donjoj lučnog oblika, a proteže se sa unutrašnje strane vilice. Na taj način je postignut veći komfor pri nošenju, pa je i lakše privikavanje na njih.

Upotrebom vizil proteze postignuto je prirodno prenošenje pritiska na ostale zube prilikom žvakanja, te ne postoji rizik od resorpcije vilične kosti, niti preloma proteze.

Vrste vizil proteza

Vizil proteza sa kukicama, baš kao što joj ime kaže, sadrži livene kukice koje se naslanjaju na preostale zube. One obezbeđuju stabilnost čitavoj konstrukciji, ali i lako vađenje kako bi nesmetano mogla da se održava oralna higijena. Kukice su izrađene od kobalta, hroma i molibdena, tj. od iste legure kao i skelet. S obzirom da se kače na zdrave zube vremenom dolazi do oštećenja, što je mana ovih proteza.

Vizil proteze sa atačmenima predstavljaju svojevrsnu kombinaciju proteze i krunice. Umesto kukica vezuju se za krunice pomoću specijalnih drikera (atečmena). Time je postignuta ne samo čvršća veza i visoka stabilnost, već i bolja estetika.

Atečmeni kao vezni elementi se povremeno moraju zameniti u zubnotehničkoj laboratoriji jer vremenom usled nošenja proteze dolazi do trenja i promena u samom materijalu.

Atečmeni su precizni vezni elementu i na njihovom kvalitetu počiva funkcija same proteze. Zamena atečmena je sastavni deo održavanja protetske nadoknade, odnosno proteze, kao što su i procedure podlaganja ili reparature.

Posebnu grupu čine bele vizil proteze. Karakteriše ih baza napravljena od presovanog, poliuretanskog metarijala, bez metalnih delova. Dok je način oslanjanja na zube gotovo isti kao i kod metalnih vizil modela.

Pranje zuba sa vizil protezom

Održavanje oralne higijene nije zahtevno. Ipak, morate voditi računa da ne povlačite grube pokrete. Savetuje se upotreba mekih četkica, kao i upotrebu tableta za održavanje proteza, koje sprečavaju nakupljanje kamenca.

Koliko god da su skeletirane proteze dobro funkcionalno i estetsko rešenje implatati uvek imaju prednost tamo gde postoje uslovi za njihovu ugradnju. Preostali zdravi zubi se ne opterecuju kao kod proteza i dobija se fiksni protetski rad, što pruža bolji kvalitet života.

Ukoliko iz nekog razloga ne možete ili ne želite da ugradite implantate, specijalista stomatološke protetike u Lumident Studiju će vam odgovoriti na sva pitanja i odkloniti eventualne dileme vezane za skeletirane proteze.

Vizil proteze

Nedostatak svakog zuba treba nadoknaditi. Zato na vreme posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio. Naš tim stomatologa specijalista pronaći će najbolje rešenje za vaš gubitak u zubnom nizu.

read more