Parodontopatija i Alchajmerova bolest su prema najnovijim istraživanjima usko povezane.

Da li desni koje krvare zaista mogu prouzrokovati pojavu Acjhajmerove bolesti kod nekih ljudi? Nedavne studije pokazale su da parodontopatija tj. bolest desni može uticati na stvaranje i nakupljanje plaka, odnosno proteina u mozgu, koji se smatra za glavni uzrok pojave Alchajmerove bolesti.

Nedavno istraživanje pokazalo je da oralna higijena, pored uticaja na zdravlje srca, mogla bi i da smanji rizik od nastanka demencije.

Da li veza zaista postoji?

Bakterije prouzrokuju upalu desni, tada dolazi do otoka, crvenila i pojave bola. Dešava se da upala, kad se jednom aktivira, ne prestaje, postaje hronična. Ako se postojeća upala ne sanirana vreme, ona vremenom postaje hronična i organizam stvara supstance koje nazivamo faktorima zapaljenja. Ovi faktori ne deluju samo na uzročnike zapaljenja (bakterije), nego na žalost uništavaju i ćelije sopstvenog organizma.

Lekari su otkrili da pacijenti sa uznapredovalom Alchajmerovom bolešću imaju mnogo veću stopu gingivitisa i uznapredovale parodontopatije, nego kod onih koji od nje ne boluju.

Naučnici su počeli da istražuju bakteriju Porfyromonas gingivalis, kao mogući uzročnik nastanka Alchajmerove bolesti. Naime poznato je da ovaj patogen izazva bolesti desni i izaziva gingivitis u ranim fazama.

Parodontopatija i Alchajmerova bolest – Bakterija Porfyromonas gingivalis

Naučnici su otkrili neobično visoke koncentracije proteina koje proizvodi Porfyromonas gingivalis bas kod osoba sa Alchajmerovom bolešću.

Parodontopatija i Alchajmerova bolest

Naime, ovi proteini reaguju sa amiloidnim beta proteinima i toksičnim enzimima,formirajući amiloidne plakove. Nagomilani pakovi dovode do upale i na kraju uništavaju moždane ćelije.

Upravo upalni procesi u mozgu, kao i uništene moždane ćelije dovode do prvih simptoma Alchajmerove bolesti.

Studije koje idu u prilog povezanosti Alchajmera i parodontopatije

Iako su istraživanja godinama dokazivala da je uzročnost ove dve bolesti van svake sumnje, evo šta zaista trenutno znamo o svemu tome.

Parodontopatija ili bolest desni svakako prouzrokuje veliku upalu. Naučnici su ovu bolest upravo zato povezali sa upalom mozga do koje dolazi kod Alchajmerove bolesti.

Bakterija Porfyromonas gingivalis je bakterija koja zajedno sa drugim bakterijama pokreće upalni proces u desnima, produkuje toksine koji zajedno sa raspadnim produktima tkiva dospevaju putem sistemske cirkuacije u mozak i tu se talože.

Parodontopatija i Alchajmerova bolest

Eksperimenti koji su vršeni na miševima pokazali su da ovaj patogen uništava neurone i povećava upale u mozgu. Zapaljenja i odumiranje moždanih čelija dovode do pojave demencije a na samom kraju razvijaju i prve simptome Alchajmera.

Oralno zdravlje utiče na zdravlje celog organizma!

U studiji koja je objavljena 2019-te godine, naučnici su podržali uzročnu vezu Alchajmera i parodontopatije, što je veliki napredak, jer se većina nauka koje su vezane za zdravlje, oslanja na korelacije.

Sve ovo je samo još jedan dokaz koliko je oralno zdravlje povezano sa zdravljem čitavog tela.

Briga o oralnom zdravlju je veliki korak u očuvanju celokupnog zdravlja!