Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Razlika između zuba kod muškaraca i žena

Razlika između zuba kod muškaraca i žena

Razlika između zuba kod muškaraca i žena tema je brojnih studija.

Zubi čoveka predstavljaju kalcifikovane organe, koji se nalaze na početku digestivnog trakta, u usnoj duplji. Njihova funkcija je razgradnja hrane kako bi je pripremili za gutanje i varenje.

Tokom života ljudi razvijaju 2 seta zuba. Prvih 20 su mlečni zubi koji se pojavljuje sa oko 6 meseci starosti. Pojedine bebe se rađaju sa jednim ili više vidljivih zuba, poznatim kao natalni zubi. Između 6. i 7. godine života mlečni zubi postepeno ispadaju i na njihovo mesto niču stalni. Bez obzira na pol u usnoj duplji pojavljuju se 8 sekutića, 4 očnjaka, 8 pretkutnjaka i 8 sekundarnih molara, da bi na kraju, do 21. godine izrasla i 4 umnjaka, mada kod 35 odsto populacije oni se nikada i ne razviju. Stručnjaci smatraju da će u budućnosti taj procenat rasti sve dok oni potpuno ne prestanu da niču, pa zavisno od toga da li su svi umnjaci nikli odrasli muškarci i žene imaju od 28 do 32 zuba.

Razlika između zuba kod muškaraca i žena

Koja je razlika između zuba kod muškaraca i žena otkriva vam Lumident Studio – stomatološka ordinacija u centru Beograda.

Da li postoji razlika između zuba kod muškaraca i žena?

Iako pol ne određuje naš talenat, sposobnosti, inteligenciju i druge slične osobine postoje određene fiziološke razlike. Tako, na primer, muškarci su viši i teži od žena, pa se opravdano nameće pitanje: “da li postoji razlika između zuba kod muškaraca i žena”. Što ukazuju i pojedina istraživanja.

Naime, 2009. godine je objavljeno da muškarci imaju nešto veći set sekutića od žena u pogledu bukolingvalnih mera, dok se kod meziodistalne dimenzije zuba najviše razlikuju maksilarni očnjaci.

Za razliku od ove studije, u Berlinu je sprovedena sasvim drugačija. U njoj su stomatološkim stručnjacima prikazane slike prednjeg dela usne duplje 50 različitih ljudi. Zadatak je bio da identifikuju pol osobe na osnovu slike koju gledaju. Tačan odgovor naveli su samo u 50 odsto slučajeva, tj. isti procenat kao da slučajno pogađaju, što znači da razlika između zuba kod muškaraca i žena postoji, ali je toliko mala da je gotovo nemoguće jasno uočiti samo na osnovu posmatranja.

Da li su zubi žena skloniji kvarovima u odnosu na zube jačeg pola?

Utvrđeno je da je propadanje zuba izraženije kod žena. Razlog za to jeste, pre svega, sastav i količina pljuvačke naročito kod starijih dama koje pate od osteoporoze. Zatim, hormonske promene tokom puberteta, menstruacije, trudnoće i menopauze u velikoj meri utiču da pljuvačku, mada i sama ishrana može tome da doprinese.

Kako pljuvačka ima ulogu u pranju i remineralizaciji zuba, smanjeno lučenje pogoduje razvoju bakterija. Samim tim i nastanku ne samo karijesa, već i drugih problema, kao što su parodontopatija.

Da li se razlikuje oralna higijena muškaraca i žena?

Prema anketama zdravlje zuba je važnije ženama nego muškarcima. Čak 75 odsto žena bi se osećalo posramljeno ako im nedostaje samo jedan zub, dok bi se taj osećaj javio kod polovine muškaraca, pa ne čudi što dame veću pažnju posvećuju svojoj oralnoj higijeni.

Razlika između zuba kod muškaraca i žena

Pripadnice lepšeg pola češće i pravilnije peru zube, takodje redovnije posećuju stomatologe. Muškarci su i u tome lenji.

Ukoliko niste obavili svoj godišnji stomatološki pregled, pravo je vreme da posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio. Tim vrhunski stručnjaka i najsavremenija oprema i materijali garantuju da će svaki problem biti rešen.

read more