Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Mlečni zubi - zašto je važno popravljati ih?

Mlečni zubi - zašto je važno popravljati ih?

Mlečni zubi imaju važnu ulogu u razvoju dece.

Iako vreme nicanja zuba kod mališana može biti različito, obično se prvi pojavljuju oko 6. meseca i nastavljaju sa rastom do 3. godine života.

U većini slučajeva prvo niču dve donje jedinice, tj. dva središnja donja sekutića, zatim, se pojavljuju i gornji sekutići. Nakon nekoliko meseci sledi nova serija nicanja. U tom periodu rastu 2 preostala sekutića dole i 4 prva kutnjaka, da bi između sekutića i kutnjaka usledila i pojava očnjaka. Na kraju, iza prvih rastu četiri kutnjaka i time se formira celokupni zubni niz koji broji 20 mlečnih zuba.

Nažalost, mnogi roditelji u našoj zemlji smatraju da mlečne zube ne treba popravljati, jer će ih, svakako, zameniti stalni. Ovakvo mišljenje se negativno odražava na oralno zdravlje dece, ali se posledice mogu javiti i u kasnijim godinama života.

Imajući u vidu koliko je raspostranjen pogrešan stav o mlečnim zubima, Lumident Studio stomatološka ordinacija u centru Beograda vam skreće pažnju zašto važno sačuvati svaki, pa i prvi zub.

Koja je funkcija mlečnih zuba?

Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije, mlečni zubi su ključni za ishranu. Naime, oni omogućavaju da deca hranu pravilno sažvaću i progutaju, čime je olakšano varenje, pa možemo slobodno da kažemo da imaju direktni uticaj na funkciju varenja hrane.

Mlečni zubi utiču i na razvoj govora i jasno izgovaranje reči. Verovali ili ne, pružaju osećaj ukusa i mirisa, takodje obezbeđuju nam da prenesemo emocije preko preko ekspresije lica. Svakako, ne treba zanemariti ni estetsku komponentu. Lepi i zdravi zubi u detinjstvu jačaju samopouzdanje kod najmlađih.

Mlečni zubi

Ipak, najvažniju funkciju imaju u formiranju kostiju vilice i razvoju stalnih zuba. Zapravo, oni “čuvaju” mesto za stalne zube. Što znači da su u bliskom kontaktu sa njihovim začetkom, te kvar sa mlečnih zuba može se odraziti i na nenikle stalne zube.

Zašto treba popravljati mlečne zube? Jer postoji rizik od pojave infekcija

Mlečni zubi su slabije strukture, pa se karijes na njima ne samo lakše formira, već i mnogo brže napreduje, tako da nije redak slučaj da on zahvati i druge zube. Samim tim lečenje postaje zahtevniji i bolniji proces za dete.

Ukoliko se na vreme ne otkrije, pored bolova, postoji opasnost od pojave otoka i gnojnih fistula. Ove komplikacije utiču na kvalitet života, a nekada i ugrožavaju život. Ujedno, loš odnos prema mlečnim zubima može biti osnova za razvoj ozbiljnih bolesti desni u kasnijem dobu.

Da bi se sprečili problemi sa mlečnim zubima i sačuvalo zdravlje, roditelji od prvih dana rođenja moraju da brinu o oralnom zdravlju svog deteta. Vremenom, svest o zdravim navikama, značaju redovne stomatološke kontrole i pravilnom pranju zuba treba da prenesu i na najmlađe.

Preventivne mere za očuvanje mlečnih zuba

Oko 70 odsto kvarova razvija se u linijskom udubljenju na griznoj površini zuba (fisuri). Razlog tome leži u činjenici da je u pitanju uzani prostor teško dostupan za pranje četkicom, što ga čini pogodnim za razmnožavanje bakterija.

Srećom, savremena stomatologija razvila je postupak za “ojačavanje” grizne površine. Zalivanje fisura je neinvazivni, bezbolni postupak, koji je posebno značajan za mlečne molare, jer oni ostaju u vilici do 11. godine.

Zalivanje fisura je najvažnije obaviti čim nikne prvi stalni molar, jer ti zubi ostaju najduže u vilici, pošto prvi niču a funkcionalno su važni jer predstavljaju nosioce zagrižaja.

Mlečni zubi

Naučite svoju decu da brinu o zdravlju svojih zuba, zakažite još danas kontrolu u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio.

 

 

read more
Posted Comments
 • Impaktirani zubi - Problemi koje mogu da izazovu || LUMIDENT STUDIO
  Impaktirani zubi - Problemi koje mogu da izazovu || LUMIDENT STUDIO
  […] do 12. godine života obično su svi mlečni zubi zamenjeni stalnim, tako da se u usnoj duplji nalazi 14 zuba u gornjoj i 14 zuba u donjoj vilici, […]
  reply
 • Karijes na mlečnim zubima - Koliko je opasan? || Lumident Studi
  Karijes na mlečnim zubima - Koliko je opasan? || Lumident Studi
  […] mlečni zubi javljaju u 6. mesecu života. Obično su to dve donje jedinice. Nakon njih niču gornje jedinice, a […]
  reply
 • Cirkularni karijes || LUMIDENT STUDIO
  Cirkularni karijes || LUMIDENT STUDIO
  […] mnogi roditelji nisu svesni, mlečni zubi imaju veliku ulogu u razvoju deteta. Ne samo da omogućavaju pravilno žvakanje i gutanje hrane, […]
  reply

Comments are closed.