Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Samoligirajuće fiksne proteze - Koje su njene prednosti?

Samoligirajuće fiksne proteze - Koje su njene prednosti?

Samoligirajuće fiksne proteze doneće vam savršen zubni niz.

Beli i zdravi zubi najlepši su ukras na licu. Ujedno, pokazatelj dobrih navika i brige o zdravlju. Kao imperativ modernog doba lep osmeh predstavlja svojevrsno sredstvo komunikacije. Kolika je njegova moć najbolje potvrđuje činjenica da upravo ovaj deo lica prvo primetimo prilikom upoznavanja.

Verovali ili ne, zubi mogu imati presudni uticaj u formiranju mišljenja o nekom. Imajući ovo u vidu ne čudi što ljudi sve više pažnje posvećuju svom oralnom zdravlju.

Žuti, pokvareni zubi odavno su nedopustivi. Međutim, šta je sa nepravilno postavljenim zubima? Oni, takođe, narušavaju estetiku osmeha, ali dovode i do brojnih zdravstvenih problema.

Usled nepravilnog položaja zuba otežano je održavanje higijene. Samim tim stvaraju se pogodni uslovi za zadržavanje plaka i prekomerno razmnožavanje bakterija. To dalje vodi ka čestim kvarovima, pa i oboljenjima desni.

Nepravilan zagrižaj utiče i na žvakanje hrane, te su česte tegobe pri varenju. Ne treba zanemariti ni konstantno opterećenje dela vilice, koje može da izazove hronične bolove u vratu i glavobolje.

S obzirom da malokluzija nije samo estetski problem stomatološka ordinacija Lumident Studio vam otkriva samoligirajuće fiksne proteze.

Najmoderniji tretman ispravljanja nepravilnog položaja zuba

Samoligirajuće fiksne proteze predstavljaju posebnu vrstu ortodontskih aparata pomoću kojih se postiže idealni zubni niz u skladu sa fizionomijom lica. Često se nazivaju i samoligirajuće bravice, jer u tom delu je glavna razlika u odnosu na druge modele proteza.

Klasične fiksne proteze imaju gumice koje drže žice za poravnavanje zuba. Za razliku od njih, samoligirajuće nemaju gumice, već se veza ostvaraju pomoću specijalnih kopči na bravicama.

Samoligirajuće fiksne proteze

Zavisno od ovog mehanizma mogu biti aktivne i pasivne. Aktivne samoligirajuće fiksne proteze koriste mehanizam klizne opruge. Na taj način aktivnom silom vrše pritisak na luk, dok pasivne imaju jednostavan klizni mehanizam koji ne pritiska lučnu žicu.

U odnosu na materijal od kog su izrađene postoje metalne i keramičke. Metalne su vidljive na zubima. Keramičke su dizajnirane tako da budu neprimetne tokom nošenja. Zato spadaju u estetske fiksne proteze.

Koje su prednosti nošenja samoligirajuće fiksne proteze?

Samoligirajuće fiksne proteze čine terapiju efikasnijom i udobnijom. Zahvaljujući specijalnom mehanizmu vrši se brže ispravljanje zuba. Samim tim je celokupni period nošenja znatno kraći nego kod klasičnih fiksnih proteza.

Kako nemaju gumice, ove proteze ne zahtevaju posete stomatologu radi podešavanja na svakih 4 do 6 nedelja. Kontrole se obavljaju znatno ređe. Obično na 2 meseca. Istraživanja pokazuju da broj kontrolnih pregleda može biti i do 50 odsto manji. Ova prednost je naročito pogodna za ljude koji nemaju puno slobodnog vremena ili žive u inostranstvu.

Zbog inovativne tehnologije čak je i podešavanje samoligirajuće fiksne proteze brže, te pregledi kraće traju.

Održavanje higijene fiksne proteze ovog tipa je lakše. Gumice na klasičnim protezama imaju tendenciju zadržavanja ostataka hrane, što povećava rizik od stvaranja zubnog kamenca, karijesa i upalnih procesa. Sa druge strane, uz pravilnu negu samoligirajuće fiksne proteze verovatnoća pojave problema svedena je na minimum.

Još jedna važna prednost jeste komfor. Samoligirajuće fiksne proteze prave manji pritisak na zube, te nema neprijatnog osećaja zatezanja.

Samoligirajuće fiksne proteze

Podarite svom osmehu savršen zubni niz, posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio. Naš tim specijalista pronaći će najbolje rešenje za ispravljanje vaših zuba.

 

 

read more