Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Estetske fiksne proteze

Estetske fiksne proteze

Estetske fiksne proteze obezbediće vam savršeni zubni niz.

Prema mišljenju mnogih lepota lica ogleda se u osmehu, a za njegov blistavi sjaj zaslužni su beli i zdravi zubi. Imajući ovo u vidu ne čudi što je ordinacijsko izbeljivanje zuba jedan od najtraženijih stomatoloških tretmana širom sveta.

Međutim, beli zubi nisu dovoljni za lep osmeh. Nemojte da zaboravite da veliku ulogu igra i njihov položaj u nizu. Nepravilno postavljeni zubi nisu nimalo privlačni. Takođe, mogu da dovedu do brojnih komplikacija, kao što su učestali karijes, pa i do ozbiljnijih oboljenja – parodontopatije.

S obzirom da malokluzija nije samo estetski problem stomatološka ordinacija Lumident Studio vam otkriva najmoderniji tretman ispravljanja nepravilnog položaja zuba.

Šta su estetske fiksne proteze?

Estetske fiksne proteze predstavljaju ortodontske aparate pomoću kojih se postiže idealni zubni niz u skladu sa fizionomijom lica. Baš kao što im naziv kaže, dizajnirane su tako da su neprimetne tokom nošenja, te se popularno nazivaju estetske proteze.

Sastoje se od bravica koje se pričvršćuju za površinu zuba, lukova koji služe za dovođenje zuba u pravilan položak i gumica koje predstavljaju sponu između luka i bravice. Za razliku od standardnih fiksnih proteza od metala, kod estetskih vrsta komponente su izrađene od materijala koji se ne vide na zubima.

Vrste estetskih fiksnih proteza

U zavisnosti od materijala od kojih su izrađene bravice, estetske fiksne proteze se dele u 2 vrste.

Keramičke proteze su formom najsličnije klasičnim fiksnim modelima. Bravice su izrađene od keramike, te u potpunosti odgovaraju boji zuba. U početku ortodontske terapije lukovi na protezi su metalni, a tek u kasnijim fazama mogu biti beli kao bravice.

Nevidljive fiksne proteze

Iako nisu vidljive, keramičke bravice imaju tendenciju prebojavanja, te održavanje higijene fiksne proteze zahteva veću pažnju. Preporučljivo je i izbegavanje namirnica koje izazivaju prebojenost zuba, kao što je cvekla, kurkuma, kafa, crveno vino…

Safirne proteze imaju bravice izrađene od monokristalnog ili polikristalnog safira u boji zuba. Kako su prozirne nazivaju se i kristalne ili bele proteze.

Za razliku od keramičkih modela, ove estetske fiksne proteze ne menjaju boju, pa možete bez opasnosti da konzumirate svu hranu. Ipak, i kod njih oralna higijena mora biti besprekorna.

Kome su namenjene estetske fiksne proteze?

Estetske fiksne proteze češće nose stariji pacijenti. Odnosno, osobe koje u detinjstvu, iz određenih razloga, nisu imali mogućnost da isprave zube. Mnoge od njih brine kako će njihov osmeh posmatrati okolina tokom ortodontske terapije, te radije biraju estetske proteze.

Da bi se očuvali postignuti rezultati nakon skidanja proteze, poslednji korak terapije jeste ortodontska retencija.

Nevidljive fiksne proteze

Nemojte da dozvolite da vam nepravilni zubni niz naruši samopouzdanje, posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio.

 

 

read more
Posted Comments
 • Holivudski osmeh - Hollywood smile || LUMIDENT STUDIO
  Holivudski osmeh - Hollywood smile || LUMIDENT STUDIO
  […] ne mora da znači narušenu estetiku osmeha. U savremenoj stomatologiji se sve više koriste estetske fiksne proteze, tj. keramičke i safirne proteze. Izrađene su od materijala koji se ne primećuju na površini […]
  reply
 • Zašto je ispravljanje zuba važno || LUMIDENT STUDIO
  Zašto je ispravljanje zuba važno || LUMIDENT STUDIO
  […] kojima se u prethodnim decenijama korigovao zubni niz u zrelim godinama. Tome je doprineo i razvoj estetske fiksne proteze i providnih folije za ispravljanje zuba koji su neprimetni na zubima, tako da ne morate da brinite […]
  reply

Comments are closed.