Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Ortodontska terapija

Ortodontska terapija

Iako mnoge fiksna proteza asocira na tinejdžersko doba, njeno nošenje nije ograničeno godinama starosti.

Tome je doprinela sve veća svest o značaju pravilnog zagrižaja i položaja zuba u zubnom nizu, ne samo za celokupnu estetiku lica i osmeha nego i za funkcije žvakanja, govora i disanja.

Danas su zdravi i lepi zubi postali imperativ, a samim tim i njihov raspored u viličnoj kosti, čime se bavi grana stomatologije koja se zove ortodoncija.

Zasto je znacajna ortodontska terapija kod odraslih?

Procenjuje se da u svetu oko 35 posto odrasle populacije ima neku od ortodontskih nepravilnosti – nepravilan položaj i loš zagrižaj, teskobu, disanje na usata ili tiskanje jezika pri gutanju i govoru što utiče na nizak nivo samopouzdanja. Iako se niste na vreme podvrgli ortodontskom tretmanu, nikada nije kasno da svom licu podarite blistav i lep osmeh!

Svako životno doba moze biti pravo vreme za ispravljanje zuba – ortodontsku terapiju bilo fiksnom protezom ili na drugi nacin set up  folijom.

Ortodontska terapija

Pravilno rasporedjeni zub i adekvatan zagrižaj ne samo da poboljsavaju lepotu osmeha nego imaju prvenstveno znacaja za vaše oralno zdravlje.

Da li ste znali da su pravilno rasporedjeni zubi po pravilu zdraviji zubi?

Razlog za to leži u činjenici da teskoba zuba ili loš zagrižaj otežavaju održavanje dobre oralne higijene.Posledica toga je impakcija hrane i veći rizik od karijesa i upale desni. Ispravljenjem zuba se mogu odkloniti i problemi poput SLEEP APNEE ili smetnja u govoru.

Sleep apnea je povremeni prekid u funkciji disanja tokom sna. Pravilnim rasporedjivanjem zuba u niz se proširuje disajni put, jezik zauzima pravilni položaj i omoguvava se bolja oksigenacija organizma a san postaje neprekinut i dubok.

Ortodontska terapija

Ortodontskom terapijom se otklanjaju smetnje u izgovoru pojedinih glasova, šuškanje ili tiskanje jezika– umetanje jezika izmedju gornjih i donjih prednjih zuba tokom gutanja i govora.

Ortodontski tretman na krunicama i mostovima

Ovakav tretman je moguć i kod pacijenata koji imaju protetske nadoknade- KRUNICE i MOSTOVE.

Ipak planiranje i čitava procedura ispravljanja zuba u ovom slučaju ima malo kompleksniji tok.

Ortodontska terapija

Fiksna proteza se postavlja na postojece krunice (bravice se lepe kao na prirodne zube), a kada se zubi dovedu u željeni položaj na kraju terapije proteza se skida i planira izrada novih krunica koje idealno prijanjaju uz ivicu desni- jer je kreirana nova linija osmeha. Najčešće se pacijenti posle ortodontskog tretmana odluciju za bezmetalne zirkonijum krunice.

Pacijenti su danas u prilici i da izaberu samoligirajuce bravice takovvani Damon sistem koji može u nekim slučajevima da zaobiđe ekstrakciju zuba u uslovima teskobe i uskih vilica.

Ukoliko postoji potreba za korekcijom položaja samo jednog ili par zuba u nizu onda se pacijentima mogu izraditi i SET UP folije – providne i veoma ugodne za nošenje folije koje prakticno predstvaljaju vrlo ugodan i brz ortodontski tretman koji deluje tokom celog dana.

Kontrole se obavljaju jednom u 4-6 nedelja kao i kod fixne proteze.

 

read more
Posted Comments
 • Režanj operacija || LUMIDENT STUDIO
  Režanj operacija || LUMIDENT STUDIO
  […] Kod pojedinih pacijenata nepravilan položaj zuba dovodi do akumulacije bakterija i plaka, stvarajući pogodne uslove za razvoj parodontopatije. U tom slučaju se režanj operacija kombinuje sa ortodontskom terapijom. […]
  reply
 • Ispravljanje zuba bez proteze - SET UP FOLIJE || LUMIDENT
  Ispravljanje zuba bez proteze - SET UP FOLIJE || LUMIDENT
  […] Ispravljanje zuba bez proteze predstavlja najsavremeniji ortodontski tretman. […]
  reply

Comments are closed.