Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Set up folije - Ispravljanje nepravilnog položaja zuba

Set up folije - Ispravljanje nepravilnog položaja zuba

Set up folije predstavljaju revolucionarnu metodu za ispravljanje nepravilnog položaja zuba.

Blistavi osmeh i besprekorna lepota zuba je ono čemu teži svaki čovek, te ne čudi što je Hollywood smile postao imperativ savremene stomatologije.

Nažalost, mali je broj onih koji imaju savršeni prirodan izgled zuba. Procenjuje se da 75 odsto dece i oko 35 odsto odraslih pati od nepravilnog zagrižaja. Što znači da im je za pravilan zubni niz neophodna profesionalna, stomatološka pomoć.

Iako mnogi pacijenti svoj problem sagledavaju sa estetske strane, ispravljanje položaja i odnosa zuba u vilici, kao i međusobnog odnosa gornje i donje vilice, ima mnogo veći značaj za celokupno zdravlje. Naime, loše postavljeni zubi otežavaju održavanje oralne higijene, te se karijes i parodontopatija češće javljaju. Takođe, utiču na brže propadanje zuba koji su preoterećeni, jer sile pri žvakanju nisu ravnomerno raspoređene.

Nepravilni položaj zuba otežava i žvakanje i gutanje, te indirektno utiče na varenje hrane. Imajući ovo u vidu ne čudi što se posebna grana stomatologije, ortodoncija, kontinuirano bavi razvojem novih, boljih načina za ispravljanje položaja zuba. Najsavremenija metoda jesu set up folije.

Šta su set up folije i kako funkcionišu?

Set up folije predstavljaju jedinstveno ortodontsko sredstvo napravljeno od medicinskog poliuretana. U pitanju je tanka, providna veoma lagana plastika potpuno bezbedna za upotrebu. Ovaj savremeni koncept pomeranja zuba zasniva se na preciznom laboratorijskom radu i kompjuterskoj pripremi tako da se folije indvidualno izrađuju za svakog pacijenta. Odnosno, dobijeni set je prilagođen nepravilnosti koju treba da otkloni. Ujedno, programski je određena dužina nošenja svake folija kako bi se postigli željeni rezultati.

Set up folije

Folije za ispravljanje zuba funkcionišu tako što vrše kontrolisani pritisak na zube dovodeći ih u pravilan položaj. Pri čemu svaka folija može da pomeri zube u potrebnom pravcu od 0,25 do 0,33 milmetara.

Koje su prednosti upotrebe set up folija?

Za razliku od fiksne proteze, set up folije su providne, pa niko neće primetiti da ih nosite. Upravo je ovo glavna prednost koju ističu pacijenti, jer su mnogi zbog vidljvosti bravica i žica kod proteza, odlagali ispravljenje zuba.

S obzirom da nisu fiksirane za zube, pružaju ne samo veće samopouzdanje nego i komfor pri nošenju, tako da ne morate brinuti o neprijatnom zatezanju bravica i smetnjama u govoru. Zahvaljujući ovakvom dizajnu i upotreba je lakša, jer ih možete skinuti kada perete zube ili jedete. Na taj način možete uživati u svakom obroku, bez ikakvih ograničenja koja postoje pri nošenju fiksne proteze.

Tretman set up folijama je kraći u odnosu na standardne ortodontske aparate i ne zahteva česte kontrole. Razlog za to leži u 3D tehnologiji koja unapred određuje čitav tok nošenja.

Kako izgleda tretman set up folijama?

Detaljnim pregledom položaja zuba, tj. 3D analizom, uz sagledavanje želja pacijenta, stomatolog određuje najbolje mogućnosti ispravljanja zuba. Primenom softvera vrši se kalkulacija folija i pruža jasna slika pacijentu o trenutnom položaju zuba, kao i krajnjem rezultatu.

Sledeći korak jeste uzimanje otiska zuba na osnovu kog se izrađuje serija folija. Broj folija zavisi od težine problema. Samim tim i dužina trajanja tretmana, jer se svaka folija nosi u proseku 2 nedelje.

Set up folije

Ostvarite svoje snove o savršenim zubima, posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio. Naš tim stomatologa specijalista pronaći će najbolje rešenje za svaku nepravilnost u vašem zubnom nizu.

 

 

read more