Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Fiksne proteze - Idealno rešenje za savršen zubni niz!

Fiksne proteze - Idealno rešenje za savršen zubni niz!

Fiksne proteze podariće vam savršeni zubni niz.

Lepi i zdravi zubi su najlepši ukras na licu. Oni su, ujedno, pokazatelj naših životnih navika, brige o oralnoj higijeni, pa i svesti da zubi imaju važnu ulogu u očuvanju celokupnog zdravlja.

Nažalost, mali je broj onih koji se mogu pohvaliti savršenim zubima. Procenjuje se da se sa nepravilnim položajem zuba suočava oko 75 odsto dece i 35 odsto odraslih ljudi u svetu. Razlog tome u najvećoj meri leži u genetici.

Malokluzija je nepravilan raspored zuba u zubnom nizu kao i nepravilan zagrižaj. Može biti ispoljen u vidu teskobe ili rastresitosti na primer ili otvorenog i ukrštenog zagrižaja. Nekad mogu postojati i kombinacije pomenutih nepravilnosti. Takođe nekad su ograničene samo na zube pa ih nazivamo dentoalveolarnim a nekad je nepravilan i odnos samih vilica, znači koštanih struktura, pa takve nepravilnosti nazivamo skeletnim.

Usled lošeg položaja pojedini zubi su opterećeniji, dok drugi nemaju fiziološku stimulaciju, te je primetno brže propadanje zuba. Takođe, dolazi do bržeg razmnožavanja bakterija, jer je otežano čišćenje. Čime se stvaraju povoljni uslovi za brži razvoj karijesa i parodontopatije.

Srećom, ove i sve druge probleme koje donosi nepravilan položaj zuba možete otkloniti nošenjem fiksne proteze.

Šta su fiksne proteze?

Fiksne proteze predstavljaju ortodontski aparat koji se koristi za postavljanje zuba u pravilan položaj. Cilj ortodontske terapije pomoću njih je da se postigne idealan zubni niz u odnosu na fizionomiju lica čime će biti zadovoljena ne samo estetska komponenta, već i očuvano zdravlje viličnog zgloba, mišića i okolnog zubnog tkiva.

Fiksne proteze

Svaka fiksna proteza se sastoji od specijalnih bravica (breketa) i lukova. Bravice se lepe sa prednje ili unutrašnje strane svakog zuba. Kroz njih se provlači žica (ortodontski luk) koja se zateže tako da omogućava zubima da se postave u pravilan položaj.

Morate imate u vidu da je za formiranje pravilnog zubnog niza potrebno vreme. Fiksne proteze se u proseku nose 18 meseci. Mada taj period može biti i duži, jer je trajanje terapije indivudualno i zavisi od stanja zuba i stepena malokluzije.

Postavljanje se vrši tek kada izrastu svi stalni zubi. Što znači najranije oko 10. godine, dok gornja granica ne postoji. Ipak, stručnjaci savetuju da je idealno vreme za terapiju fiksnom protezom u dobu od 23 godine, jer je vilična kost tada fleksibilna. Odnosno, zubno meso i dalje je osetljivije na promene u položaju kostiju i zuba, pa su zagarantovani najbolji rezultati.

Vrste fiksnih proteza

Klasične fiksne proteze uspešno otklanjaju različite stepene nepravilnog položaja. S obzirom da dolaze sa metalnim breketima i žicama vidljive su na zubima. Međutim, to ne znači da će njihov dizajn umanjiti lepotu vašeg osmeha tokom nošenja. Zahvaljujući stalnom napredovanju stomatoloških materijala imate mogućnost da birate boju gumica na bravicama i svojim zubima date lični pečat.

Za razliku od klasičnih, providni modeli su potpuno transparentni. Samim tim i gotovo nevidljivi na zubima. Izrađuju se od keramike, safir stakla ili kompozitnih materijala.

Najmodernije su Damon sistem proteze. U pitanju su samoligirajuće bravice kod kojih se za vezu luka i bravice ne koriste gumice već klapna. Na taj način je postignuto komfornije ispravljanje zuba uz smanjeno trenje, kao i kraći period tretmana.

Estetske bravice su podjednako efikasne kao i čelične, a vreme nošenja je isto.

Ne postoji ogranicenje u nošenju fiksnih proteza ali se najbrže postižu rezultati kada je period intenzivnog rasta i razvoja – znaci do 20 godine!

Pre postavke fikne proteze neophodna je analiza ortopan snimka, ponekad i profilnog telerendgena i uzimanje otisaka za izradu gipsanih modela, nakon cega se radi uklanjanje kamenca i poliranje zuba.

Da li je nošenje fiksne proteze bolno?

Postavljanje i skidanje proteze, kao i ispravljanje zuba pomoću nje je potpuno bezbolno. U početku, tokom perioda prilagođavanja, može se javiti neloga koja je najčešće izražena u vidu trnjenja prilikom odgrizanja hrane.

Fiksna proteza vas ne ograničava u bavljenju sportom, sviranju duvačkih instrumenata i bilo kojim drugim aktivnostima i hobijima. Čak je i održavanje higijene fiksne proteze jednostavno, ali zahteva pažnju i posvećenost kako bi se postigli maksimalni rezultati.

Fiksne proteze

Podarite svom osmehu savršeni zubni niz, posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio. Naš tim stomatologa specijalista pronaći će najbolje rešenje za nepravilan položaj vaših zuba.

 

read more
Posted Comments
 • Ortodontska retencija - Za očuvanje rezultata postignutih nošenjem fiksne proteze - Lumident Studio
  Ortodontska retencija - Za očuvanje rezultata postignutih nošenjem fiksne proteze - Lumident Studio
  […] Ortodontska retencija je važan korak za očuvanje rezultata postignutih nošenjem fiksne proteze. […]
  reply
 • Nevidljive fiksne proteze || LUMIDENT STUDIO
  Nevidljive fiksne proteze || LUMIDENT STUDIO
  […] fiksne proteze obezbediće vam savršeni zubni […]
  reply
 • Nošenje fiksne proteze || LUMIDENT STUDIO
  Nošenje fiksne proteze || LUMIDENT STUDIO
  […] svi ovi problemi mogu se izbeći pomoću fiksne proteze. U pitanju su ortodontski aparati koji se sastoje od specijalnih bravica (breketa) i lukova. […]
  reply

Comments are closed.