Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Snimanje zuba i digitalni ortopan -Kada i zašto su potrebni?

Snimanje zuba i digitalni ortopan -Kada i zašto su potrebni?

Snimanje zuba i digitalni ortopan jesu dijagnostička metoda kojom su prikazani svi zubi u obe vilice, vilični zglobovi i deo viličnog sinusa.

Zdravlje zuba je podjednako važno kao i svih drugih organa. Možda čak i važnije, jer od njih mogu da nastanu mnogi zdravstveni problemi. Upravo zbog toga svaki stomatolog naglašava značaj pravilne oralne higijene i redovnih kontrola, kao mera prevencije.

Međutim, strah od stomatologa, a češće nemarnost ljudi, stvorili su lošu sliku kada je u pitanju oralno zdravlje čitave nacije, pa neretko, karijes i upalu desni, prate ozbiljnija stanja. Upravo kod njih snimanje zuba i digitalni ortopan igraju ključnu ulogu za postavljanje prave dijagnoze, a zatim i neophodnog lečenja.

Nastali su početkom 20. veka

U početku, stomatolozi su dijagnozu vršili samo na osnovu simptoma koje su opisali pacijenti i pregleda vidljivog dela zubnog niza.

Otkrićem rendgenskih zraka 1895. godine situacija se promenila. Naime, nemački fizičar Vilhelm Roentgen je jednog dana primetio fluorescentni sjaj kristala na stolu u blizini katodne cevi. Iako je cev zaštitio tamnim papirom zraci su i dalje prolazili ostavljajući trag na drugim materijalima. S obzirom da nije znao o čemu se radi obeležio ih je popularnom nepoznatom “X”.

Vrlo brzo utvrđeno je da ovo zračenje prolazi i kroz ljudsko tkivo, ali ne kroz kosti i zube, koji ostavljaju senku na snimku. Na osnovu ovog zaključka, samo 6 meseci nakon otkrića, započela je njihova upotreba u medicini.

Januara 1896. godine nemački stomatolog Dr Walkoff napravio je prvu stomatološku radiografiju. Za to je koristio staklenu fotografsku ploču umotanu u gumu koju je izložio delovanju zraka u trajanju od 25 minuta. Prvi pokušaj da se snimi čitava vilica izvedena je tek 1922. godine pomoću tzv. “panoramskog rendgenskog aparata”.

Ipak, snimanje zuba i digitalni ortopan zvanično su uvedeni od sredine 20. veka. Vremenom, kako su se razvijali stomatološki materijali, tako su usavršavani i uređaji za snimanje, te oni danas predstavljaju sastavni deo stomatološkog pregleda.

Snimanje zuba i digitalni ortopan

Kada i zašto je potrebno snimanje zuba i digitalni ortopan otkriva vam Lumident Studio – stomatološka ordinacija u centru Beograda.

Šta ono omogućava?

Iako su snimanje zuba i digitalni ortopan, pre svega, dijagnostička metoda, oni su, takođe, značajni i pri prvom pregledu kod novog stomatologa. Na taj način lekar, koji vas do tada nije lečio, ima najbolji uvid u kompletno stanje vaših usta.

Neiznikli umnjaci su čest problem mlađih generacija. Zato se preporočuje snimanje, jer jedino ortopan pruža jasnu sliku kako su oni formirani, kao i kakav će položaj zauzeti.

Posebni značaj imaju za proces postavljanja dijagnoze parodontopatije, ali i utvrđivanje drugih problema – cisti, infekcija, granuloma. Ugradnju implantata nemoguće je izvesti bez njih. Detaljni snimak omogućuje stomatologu da odredi kvalitet kostiju, kao i da li postoji dovoljno mesta za ugradnju.

Da li je snimanje zuba štetno?

Mnogi ljudi smatraju da je snimanje zuba štetno po zdravlje, zaboravljajući da smo svakodnevno izloženi zračenju.

U prošlosti su rendgen aparati koristili velike doze zračenja, dok najmoderniji uređaji čine ovaj postupak potpuno bezbednim. Zapravo, najnovija istraživanja su pokazala da je doza zračenja koja se koristi prilikom snimanja digitalnog ortopana jednaka dvodnevnom zračenju kojim smo svakodnevno izloženi u kući, na poslu, pa i na ulici.

Snimanje zuba i digitalni ortopan preporučljivi su i za decu. U tom slučaju primenjuje se program sa smanjenom dozom zračenja, pri čemu se ne gubi kvalitet snimka.

 

read more
Posted Comments
 • Bezmetalne krunice - Korak ka savršenom osmehu || LUMIDENT
  Bezmetalne krunice - Korak ka savršenom osmehu || LUMIDENT
  […] Snimanje zuba i digitalni ortopan je polazna osnova za postavljanje krunice. Na taj način stomatolog utvrđuje koji oblik najbolje pristaje vilici. Zatim uzima otisak za pravljenje gipsanog modela. Njegovim skeniranjem se, zapravo, programski modelira krunica koja savršeno odgovara prirodom izgledu. […]
  reply
 • Trudnoća i stomatološke intervencije || LUMIDENT STUDIO
  Trudnoća i stomatološke intervencije || LUMIDENT STUDIO
  […] Za snimanje zuba i digitalni ortopan potrebne su minimalne doze zračenja. Ipak, izlaganje rendgenskim zracima nije dozvoljeno trudnicama. […]
  reply

Comments are closed.