Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Sve što treba da znate o fiksnim protezama

Sve što treba da znate o fiksnim protezama

Sve što treba da znate o fiksnim protezama otkriće vam stomatološka ordinacija Lumident Studio.

Fiksna proteza predstavlja ortodontski aparat koji se koristi za ispravljanje nepravilnog položaja zuba. Za razliku od mobilnih, koje se nose po nekoliko sati, najčešće noću, fiksna se nakon postavljanja ne skida.

Iako je mnogi posmatraju isključivo sa estetske strane, malokuzija može da dovede do brojnih zdravstvenih problema. Pre svega, nepravilan zagrižaj otežava žvakanje i gutanje. Samim tim, utiče i na varenje hrane. Zatim, dovodi do preteranog opterećenja pojedinih zuba, dok drugi nemaju fiziološku stimulaciju. Ujedno, onemogućava održavanje oralne higijene, pa su karijes i parodontopatija česte posledice loše postavljenih zuba u nizu.

Imajući ovo u vidu, fiksne proteze su važan deo ortodoncije.

Sve što treba da znate o fiksnim protezama i vremenu postavljanja

Fiksna proteza je odlična terapija za sve pacijente, bez obzira na godine starosti. Ipak, pojedini stomatolozi savetuju da je idealno vreme oko 12. godine. Razlog za to leži u činjenici da se u tom periodu završava rast stalnih zuba, pa je moguće uočiti problem malokluzije. Drugi, pak, ističu da je bolje da se sačeka kako bi se završio i rast vilične kosti.

Zapravo, najbolje je da se sa ortodontskom terapijom započne do 22. godine, jer je vilična kost tada fleksibilna, pa se postižu i maksimalni rezultati, mada nije redak slučaj da se fiksne proteze postavljaju i kod pacijenata u zrelim godinama.

Sve što treba da znate o fiksnim protezama i načinu postavljanja

Fiksne proteze se sastoje od bravica, lukova i gumica.

Sve što treba da znate o fiksnim protezama

Bravice se pričvršćuju na svaki zub.

Luk služi za pomeranje zuba kako bih ih vratili u pravilni položaj, a gumica je spona između luka i bravice.

Ono što mnoge pacijente zanima jeste da li je procedura postavljanja bolna. S obzirom da nema potrebe za brušenjem zuba, već se bravice bondirajućim sredstvom (posebnim lepkom), lepe na prednju površinu zuba, postupak nije nimalo bolan, niti neprijatan. U prvim danima može se javiti blaga nelagoda, dok se ne naviknete na nošenje proteze.

Fiksne proteze se dele prema materijalu od kog se izrađuju. Modeli sa metalnim bravicama su najrasprostranjeniji. One su vidljive na zubima, ali to ne mora da vas brine. Savremeni stomatološki materijali doneli su gumice u različitim bojama, pa pri svakoj kontroli, tj. promeni gumica možete izabrati novu boju i dati lični pečat svom osmehu.

Proteze sa nevidljivim bravicama dolaze u boji zuba, pa se nazivaju i „čistim“. Izrađene su od keramike, safir stakla ili kompozitnih materijala.

Posebnu vrstu čini Damon sistem bravica. U pitanju je najsavremeniji način ispravljanja zuba pomoću specijalno dizajniranih samoligirajućih bravica. Ne samo da daju bolju estetiku, već je i sama terapija znatno jednostavnija i brža.

Neke ortodontske anomalije se ne mogu tretirati dejmonom i ne može se izbeći ekstrakciona terapija.

 

Održavanje higijene fiksne proteze

Kada razmatrates što treba da znate o fiksnim protezama nemojte da zaboravite na održavanje.

Sve što treba da znate o fiksnim protezama

Za pranje zuba sa protezom preporučuje se mekana četkica sa zaobljenim vlaknima, pri čemu se četkanje vrši pod uglom od 45 stepeni, od gingive prema ivici zuba. Uz klasičnu četkicu, neophodna je upotreba i interdentalne kojom ćete detaljno čistiti predeo zuba koji zahvataju bravice i žice.

Podarite svom osmehu savršeni zubni niz, posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio.

 

 

read more