Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Totalna proteza na implantima

Totalna proteza na implantima

Totalna proteza na implantima predstavlja najmodernije rešenje za potpunu bezubost.

Zubi imaju višestruku ulogu. Pre svega, pomažu u pravilnom žvakanju hrane, te indirektno utiču na proces varenja. Takođe, značajni su za stvaranje zubnih suglasnika i pravilni izgovor reči. Ne treba zaboraviti ni estetsku ulogu, jer njihov oblik i položaj utiče na izgled lica i osmeha.

Iako su mnogi svesni funkcija koje vrše zubi zanemarivanje brige o njima i dalje je vodeća tema. Loša oralna higijena i neredovne posete stomatologu dovode do brojnih stomatoloških problema. Među njima najrasprostranjeniji su nelečeni karijes i parodontopatija koji stvaraju ozbiljne komplikacije, uključujući i gubitak zuba.

Gubitak zuba se ne odvija odjednom, već traje godinama. Obično u vilici najduže ostaju prednji zubi, jer su oni najvidljiviji, te se o njima vodi i najviše pažnje. Međutim, kada dođe i do njihovog vađenja pacijenti postaju svesni da im je neophodna proteza.

Nažalost, statistički podaci pokazuju da je u našoj zemlji veliki broj bezubih ljudi. Imajući ovo u vidu stomatološka ordinacija Lumident Studio vam predstavlja protezu na implantima.

Šta je totalna proteza na implantima?

All On 4 koncept, kako se naziva totalna proteza na implantima, je jedinstven tretman za potpunu bezubost koji se zasniva na zubnim implantima. Razvijen je krajem 20. veka od strane portugalskog stomatologa Paula Mala. Njegove prednosti uvideli su drugi stomatolozi, te je proteza na implantima postala osnova savremenih protetskih radova.

Totalna proteza na implantima

Kod ovih proteza nosači zubnih lukova su 4 implanta. Pri čemu se 2 ugrađuju uspravno u prednji deo vilice, tj. na mestu gde su bile dvojke, a druga 2 pod uglom od 45 stepeni na mestu nekadašnjih četvorki ili petica. Takav dizajn obezbeđuje stabilnost i funkcionalnost proteze.

Totalna proteza na implantima se postavlja fiksnom vezom (multiunit-abutmenti) ili mobilnom vezom (lokatori).

Postavljanje proteze na implantima

Prvi korak je ugradnja implanata. Sva 4 implanta se ugrađuju u jednoj poseti stomatologu, a procedura se obavlja u lokalnoj anesteziji, te je isključen bol i bila kakva nelagoda.

Da bi se postavila proteza neophodno je da implanti srastu sa kosti. Ovaj proces se naziva osteointegracije i traje oko 3 meseca. Za to vreme pacijent nosi privremenu protezu.

Zahvaljujući savremenoj tehnologiji moguć je digital smile design. Odnosno, dizajniranje zubnog niza koji savršeno odgovara konstrukciji lica, uz aktivno učestvovanje pacijenta u čitavom postupku, uključujući i izbor boje i veličine zuba. Pre početka izrade proteze pacijent može da vidi kako će njegov osmeh izgledati.

Nakon procesa osteointegracije vrše se finalni protetski radovi i postavlja se proteza.

Zašto je totalna proteza na implantima najbolje rešenje?

S obzirom da se proteza postavlja na implantima koji su izrađeni od titanijuma nema rizika od alergijske reakcije, odbacivanja ili bilo kojih drugih negativnih efekata po zdravlje.

Za razliku od klasične totalne proteza, ovaj model donosi izuzetan komfor pri nošenju. Naime, protetski rad je fiksiran, te ne može doći do pomeranja ili ispadanja prilikom govora i jela. Ne postoji ni opasnost od ulaska hrane ispod proteze koja vodi ka stvaranju rana i infekcija.

Funkcionalnost je na najvišem nivou, jer je obezbeđeno pravilno raspoređivanje sila pri žvakanju. Samim tim svi delovi vilice su podjednako opterećeni, te je isključeno propadanje kosti, što se može desiti kod nošenje klasične totalne proteze.

Dodatna prednost ogleda se u lakšem održavanju. Nema potrebe da se proteza vadi tokom pranja, već je perete kao prirodne zube.

Totalna proteza na implantima

Nemojte da vam gubitak zuba naruši kvalitet života, posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio. Naš tim čine vrhunski stručnjaci koji koriste najsavremeniju opremu tako da će pronaći najbolje rešenje za svaki vaš problem.

read more