Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Šta su zubni implanti?

Šta su zubni implanti?

Zubni implanti su najbolje rešenje za zube koji nedostaju.

Moderno doba podiglo je svest ljudi o očuvanju zdravlja zuba. Mnogi ne samo da redovno odlaze na kontrolu kod stomatologa, već žele da njihov osmeh bude besprekoran. Imajući ovo u vidu ne čudi što je holivudski osmeh postao jedan od najtraženijih tretmana.

Nažalost, postoje i oni koji ne vode računa o nezi zuba. Posledice loše ili nikakve oralne higijene, kao i odlaganje posete stomatologu mogu da dovedu do brojnih zdravstvenih problema. Uznapredovali karijes i bolesti desni su najčešći među njima. Lečenje je komplikovano, a neretko vodi ka gubitku zuba.

Nedostatak i samo jednog zuba u vilici utiče na zdravlje celokupnog organizma, te je neophodno nadoknaditi svaki izvađeni zub. U tome vam mogu pomoći zubni implanti.

Šta su zubni implanti?

Implanti za zube su cilindrični šrafovi koji se ugrađuju u kost vilice sa ciljem da zamene koren zuba koji nedostaje. Napravljeni su od čistog titanijuma ili titanijumske legure tako da ih odlikuje izuzetna biokompatabilnost. Što znači da ne postoji opasnost od odbacivanja organizma, alergije, niti bilo koje druge negativne reakcije.

Zubni implanti

Na ugrađeni implant se postavlja deo koji se naziva abatment- odnosno suprastruktura, na nju će se kasnije postaviti krunica na implantima. Krunica se mogu vezati za suprastrukturu na dva načina- šrafljenjem ili cementiranjem, a mogu biti bezmetalne ili metalo-keramičke.

Prednosti ugradnje zubnih implanata

Pored biokompatabilnosti, zubni implanti se mogu pohvaliti i trajnošću. Naime, titanijum od kog se izrađuju, je veoma izdržljiv materijal, te je zagarantovana postojanost. Takođe, čuva okolne zube, jer ne zahteva brušenje zdravog zuba ispred i iza praznog prostora.

Ugradnja implanata sprečava dalje propadanje vilične kosti koja se javlja kod nedostatka zuba. Čak i kod standardne metode postavljanja mostova i krunica, gde su nosači susedni zubi, resorpcija kosti se nastavlja, što znači da su implanti jedini način da sačuvate viličnu kost.

Zubni implanti obezbeđuju i savršenu funkcionalnost, kakvu poseduju pravi zubi. Za razliku od mobilnih proteza, protetika na implantima je fiksirana te je izbegnuto ispadanje prilikom govora ili jela.

Još jedna važna prednost jeste nemogućnost nastanka karijesa. Ipak, to ne znači da treba zanemariti pranje zuba, jer postoji opasnost od pojave bolesti desni.

Ako se hirurška intervencija ugradnje implantata sprovede po odgovarajućem protokolu i ukoliko se pacijent odaziva na redovne kontrolne preglede, na postavljene implantate se daje doživotna garancija, a na suprastrukture 10 godina, to je jedna od najvećih prednosti implantološke terapije, za razliku od klasičnih mostova kojima je optimalni vek trajanja oko 7 godina.

Da li su zubni implanti namenjeni samo za nedostak jednog zuba u nizu?

U početku, implanti su se koristili za nadoknadu jednog zuba. Dok danas mogu da otklone i veće nedostatke u vilici, uključujući i totalnu bezubost.

Tretman All-on-4 predstavlja revolucionarnu metodu pri kojoj se pomoću 4 implanta rekonstruiše čitav zubni niz. Ovi implanti se ugrađuju, pod određenim uglom, u prednji deo vilice, gde se nalazi najviše kosti. Zatim se na njih postavlja odgovarajući protetski rad.

All-on-4 procedura pruža veći komfor pacijentu i brže privikavanje na protetski rad. Olakšano je i održavanje higijene, jer nema potrebe za skidanjem proteze, niti hrana može da se „zavuče“ ispod proteze i stvori ranu.

Zubni implanti

Podarite svom licu savršen osmeh, posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio.

 

read more
Posted Comments
 • Intraoralni skener || LUMIDENT STUDIO
  Intraoralni skener || LUMIDENT STUDIO
  […] Šta su zubni implanti? […]
  reply
 • Pokvareni zubi || LUMIDENT STUDIO
  Pokvareni zubi || LUMIDENT STUDIO
  […] nauke i tehnike doprineo je napretku stomatoloških materijala i tretmana dentalnog lečenja. Zubni implanti, bezmetalne krune, viniri, invisalign folije za ispravljanje zuba – neki su od […]
  reply

Comments are closed.