Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694

Blog

Upala desni – znaci na koje trebate da obratite pažnju

Upala desni – znaci na koje trebate da obratite pažnju

Upala desni je veoma čest stomatološki problem. Procenjuje se da više od 80 odsto ljudi u svetu se u jednom trenutku svog života suočilo sa njime.

Desni (gingiva) predstavlja sluzokožu koja prekriva deo usne duplje. Odnosno, ona prekriva alveolarne nastavke gornje i donje vilice, dajući potporu zubnom nizu. Istovremeno, zdrave desni onemogućavaju bakterijama iz hrane da dublje prodiru u zub, što znači da imaju i zaštitnu ulogu.

Nažalost, zdravlje zuba mnogima nije prioritet, tako da se javljaju brojne posledice. Upravo upala desni spada u jednu od bolesti koje izaziva loša oralna higijena. Naime, neadekvatno pranje zuba dovodi do formiranja zubnog plaka. On je pogodno tlo za prekomerno razmnožavanje bakterija i stvaranje upale.

Imajući u vidu da upala desni izaziva ozbiljne bolesti, kao što je parodontopatija, stomatološka ordinacija Lumident Studio skreće vam pažnju na znake koji ukazuju da imate problem sa gingivom.

Krvarenje je jasni znak da postoji upala desni

Prvi simptom koji pacijenti primete jeste krvarenje desni. Obično se javlja prilikom pranja zuba ili jela a nije redak slučaj da se ukus krvi, bez ikakvog spoljašnjeg nadražaja, oseti u ustima bilo kada u toku dana, dok u težim oblicima, desni će krvariti i prilikom samog dodira.

Čak i ako se krv javlja samo povremeno, ne treba je ignorisati jer ona je znak da je već nastupio gingivitis pa je potrebno odmah da se javite stomatologu.

Gingivitisi često nastaju još u pubertetu i dugi niz godina ostaju nedijagnostikovani ili nelečeni. Ti pacijenti već u dvadesetim godinama boluju od parodontopatije, što znači da je upalni proces već zahvatio viličnu kost.

Natečene, bolne desni

Zdrava gingiva je svetlo roze boje i svaka promena u njenom izgledu ukazuje na problem. Tačnije, crvene, otečene desni koje deluju zategnuto mogu da budu znak zapaljenja kao reakcije bakterija koje dovode do upale desni.

Pulpitis

Ovaj simptom često prati i bol pri dodiru na desni, kao i osećaj pulsiranja tokom, a posebno nakon jela.

Loš zadah kao znak problema sa desnima

Neprijatan dah u ustima mogu da izazovu brojni faktori. Često je posledica jake, začinjene hrane i preteranog konzumiranja cigareta i alkohola, mada halitoza može biti i rezultat loše oralne higijene, pa vremenom, prerasta u znak upale desni.

Upala desni

Ako ne perete pravilno zube najmanje 2 puta dnevno i ne koristite konac za zube ili interdentalne četkice kako biste očistili teško dostupna mesta, vrlo brzo će se pojaviti bakterije. Prilikom razgradnje ostataka hrane one ispuštaju neprijatan miris koji je karakterističan za loš zadah.

Zubi izgledaju duže i ogoljeno

Pod velikim naslagama zubnog plaka koji se gomilaju u dužem periodu desni počinju da se povlače, pa koren postaje ogoljen. Zbog toga zubi izgledaju duže, a pri dodiru jezikom može se osetiti kvržica na mestu gde se desni spajaju sa zubima.

S obzirom da povlačenjem desni koren postaje izložen spoljašnjim nadražajima, upala desni može da se proširi, preteći da zahvati i kost i da ošteti potpornu strukturu niza.

Upala desni

Ako ste uočili neki od navedenih simptoma, nemojte da odlažete posetu stomatologu. U početnoj fazi upalu desni moguće je lako sanirati, u protivnom, možete ostati bez zuba, zato još danas zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio.

 

Posted Comments
 • Pigmentacija na zubima - Uzroci i načini tretiranja || LUMIDENT
  Pigmentacija na zubima - Uzroci i načini tretiranja || LUMIDENT
  […] zubni plak koji može da dovede ozbiljnih tegoba. Osim karijesa, postoji opasnost da se razvije upala desni, a iz nje i teško oboljenje – […]
  reply
 • Disanje na usta - Simptomi, uzroci i lečenje || LUMIDENT STUDIO
  Disanje na usta - Simptomi, uzroci i lečenje || LUMIDENT STUDIO
  […] Kod odraslih prouzrokuje loš dah – halitozu, kao i probleme sa desnima. […]
  reply
 • Waterpik -Stomatološka ordinacija || LUMIDENT STUDIO
  Waterpik -Stomatološka ordinacija || LUMIDENT STUDIO
  […] kontrola čine osnovu u sprečavanju pojave brojnih stomatoloških problema, kao što su karijes, upala desni, parodontopatija… Ne treba zaboraviti ni bolesti koje izaziva loša oralna higijena, jer zubi […]
  reply

Comments are closed.