Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Zašto se javlja zubobolja?

Zašto se javlja zubobolja?

Zubobolja, kao što sam naziv kaže, predstavlja bol koji se javlja u zubu ili tkivima koji ga okružuju.

Iako svaki čovek ima posebnu percepciju i prag bola, zubobolja može biti oštra, pulsirajuća ili konstantna. Nije redak slučaj da je prati otok, povišena temperatura i glavobolja, obično nastaje kao posledica karijesa.

Naime, bakterije u ustima stvaraju kiselinu koja deluje na površinu zuba, slabeći postepeno gleđ. Vremenom, karijes kroz caklinu prelazi u dentin, zbog toga nastaje preosetljivost zuba na različite nadražaje, kao što su hladno, toplo, slatko… Samim tim, javlja se oštar, kratkotrajni bol, koji prolazi odmah nakon prestanka nadražaja.

Međutim, zubobolja može nastati i dejstvom drugih faktora. O kojima je reč otkriva vam stomatološka ordinacija u centru Beograda, Lumident Studio.

Zubobolja izazvana oboljenjima desni

Nažalost, bolesti desni su veliki problem savremenog čoveka. Procenjuje se da parodontopatija “muči” skoro 90 odsto svetske populacije. U određenoj fazi ove bolesti dolazi do povlačenje desni tako da se formiraju duboki džepovi. Odnosno, prostor između zuba postaje toliko velik da je podložan većem razvoju bakterija koje dovode do infekcije praćene tupim bolom, pa je obrada parodontalnog džepa važan deo lečenja oboljenja desni, ali i preventivna mera za nastanak bolesti.

Zubobolja

Takođe, povlačenjem desni koreni zuba, koji su smešteni u alveolarnoj kosti, postaju ogoljeni. S obzirom da oni nisu predodređeni da budu izloženi, svaki spoljašnji uticaj ih nadražaje, stvarajući zubobolju. Bol je oštra i sevajuća, a najčešće je izazvana hladnim jelima i napicima.

Zubobolja izazvana zapaljenjem živca

Ukoliko se karijes ne otkloni na vreme, on nastavlja da napreduje dublje u zub, pa dolazi do živca, omogućavajući bakterijama da dovedu do zapaljenja. Kako infekcija vrši pritisak na kost, zubobolja je veoma jaka, a nastaje spontano, to znači da nije potreban ikakav nadražaj. Neretko, bol se širi i na ostale delove glave, zahvatajući oko, uho ili vrat.

U slučaju da infekcija u potpunosti razori kost, prenosi se u sluzokožu. Ovde ima dovoljno prostora da se širi, pa bol nije prisutna, ali se javlja otok, koji ukazuje da je neophodno da se hitno javite stomatologu.

Da li bruksizam može da izazove bol u zubima?

Škripanje zubima predstavlja nesvesnu naviku, koja se češće javlja noću, tokom spavanja, pa je nismo ni svesni, niti je možemo kontrolisati.

Zubobolja

Verovali ili ne, tokom bruksizma razvija se duplo veća sila nego pri žvakanju hrane, te ne čudi što deluje razorno na zube. Usled prekomernog trošenja ogoljavaju se nervni nastavci dentina i postaju izloženi spoljašnjoj sredini. Negativni uticaj nadražaja na njih stvara bol.

Ujedno, škripanje zuba može da dovede do pucanja zubne gleđi i preloma zuba. U zavisnosti od stepena ovih oštećenja javlja se bol jačeg ili slabijeg intenziteta.

Bol u zubu ne samo da je neprijatan, već je znak koji ne treba zanemarivati, čak i kada sam od sebe nestane. Da biste sprečili njegovu pojavu stomatološka ordinacija Lumident Studio vas podseća na značaj redovnih kontrola.

 

 

 

read more