Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Zubar Vračar - Lumident Studio savetuje kako da vaši zubi budu lepi i zdravi u trudnoći

Zubar Vračar - Lumident Studio savetuje kako da vaši zubi budu lepi i zdravi u trudnoći

Zubar Vračar – Lumident Studio je vaš saveznik u očuvanju oralnog zdravlja, posebno u trudnoći.

Vest o trudnoći sigurno je jedna od najradosnijih trenutaka u životu svake žene. Ipak, divnih 9 meseci opravdano nose naziv “drugo stanje”. Zbog oscilacija u nivou hormona nastupaju brojne promene. Promene koje nastupaju u trudnoći odražavaju se kako na drugim organima, tako i na zubima i usnoj duplji.

Zubar Vračar, Lumident Studio vam otkriva sa kakvim se problemima možete sresti tokom trudnoće, kao, i kako da sačuvate blistavi osmeh i zdrave zube u tom delikatno periodu.

Zubar Vračar – Lumident Studio savetuje trudnice da vode računa o oralnoj higijeni

Od davnina kod nas postoji mit da trudnicama zubi propadaju jer beba uzima sav kalcijum od majke. Danas je takvo mišljenje napušteno, struktura zuba se u trudnoći ne menja, ali može doći do snižavanja vrednosti PH u usnoj duplji, usled mučnina i povraćanja, kao i promene na desnima u vidu upale – gingivitisa, koji nastupaju zbog hormonalnih promena. Neretko se dešava i zapostavljanje oralne higijene i gubitak fokusa ka oralnom zdravlju.

Iako su u ovom periodu žene, zbog promena, osetljivije na nadražaje iz sredine, imajte u vidu da deluju isti štetni efekti. Odnosno, bakterije i zubni plak koji su dovodili do oboljenja zuba pre, izazivaju probleme i tokom trudnoće. Upravo zato treba da znate da je pravilno oralno zdravlje prvi korak u očuvanju zuba. U tome vam mogu pomoći dobra četkica, konac i pasta za zube!

Preporučljivo je da što češće perete zube četkicom od veštačkih vlakana. Međutim, ako trudnica ima mučnine i povraćanja, preporuka je temeljno ispiranje usta običnom vodom, a tek nakon sat vremena pranje zuba pastom i četkicom.

Naš tim stomatologa vas savetuje sve u vezi održavanja oralne higijene u trudnoći, upotrebi fluorida, profesionalnoj aplikaciji pasta za remineralizaciju zubne gleđi i kontroli desni.

Nikako ne smete da zaboravite da četkice menjate na svaka dva meseca. Vremenom vlakna ogrube, pa izgube svoju funkciju i na njima počinje taloženje bakterija koje dovode do problema sa zubima.

Zubar Vračar

Osim pranja zuba, oralno zravlje podrazumava i izbalansiranu ishranu, naročito bogatu vitaminima A, C i D. Zatim belančevinama, kalcijumom, fluorom i fosforom. Unosom svih neophodnih hranljivih materija ne čuvate samo vaše zube, već utičete na razvoj zuba bebe koji počinju da se oblikuju već u 6. nedelji trudnoće.

Redovne kontrole ključne za zdrave zube u trudnoći!

Ukoliko se pitate kada je vreme da posetite stomatologa, stručnjaci savetuju da to učinite čim saznate da ste trudne.

Stomatolog će vas uputiti u pravilnu higijenu usne duplje u narednim mesecima. Proveriće stanje svih zuba i po potrebi promeniti dotrajale bele plombe. Takođe, obavezno je i skidanje kamenca sa zuba , jer on dovodi do česte upale desni koje kod trudnica nastupaju usled izmene hormonalnog statusa i mogu progredirati u parodontopatiju.

Naučno je dokazano da zapostavljena parodontopatija u trudnoći može dovesti do prevremenog porođaja ili rođenja deteta manje telesne težine.

Redovne kontrole, sada, treba sprovoditi češće, tj. na svaka tri do četiri meseca, a ako se javi bilo kakav problem i ranije.

Potpuno je pogrešan stav da lečenje infekcija treba odložiti nakon porođaja. Naprotiv, karijes i svaki problem na zubima ne samo da su bolni, već indirektno štete i majci i bebi.

Ovom prilikom, zubar Vračar Lumident Studio skreće pažnju da je jedino izbegavanje snimanja zuba tokom trudnoće preporučljivo. Naime, svako rendgensko snimanje je u određenoj meri štetno, pa ako se ne može izbeći, onda se mora obaviti tek nakon 12. nedelje trudnoće, ali i tada uz posebne mere opreza.

Gravidni gingivitis i parodontopatija najčešći su problemi trudnica

Desni su posebno ugrožene tokom trudnoće. Zbog hormonske neravnoteže, ali i kiseline od mučnina i loše higijene, one su često uvećane, crvene i osetljive, a nije redak slučaj i da krvare kako prilikom pranja, tako i tokom jela.

Zubar Vračar

Uvećane desni prekrivaju površinu zuba, pa dodatno otežavaju čišćenje. Ipak, gravidni gingivitis, koji se obično javlja u drugom tromesečju, nije opasan tokom trudnoće, međutim, ukoliko se ne reši na vreme, nastaje paradentoza (parodontopatija). Ona predstavlja ozbiljno oboljenje koje uzrokuje propadanja zuba, kosti i tkiva oko samih zuba. Zato je ovo još jedan razlog više da se redovno javljate svom stomatologu tokom svih 9 meseci trudnoće.

Stomatološka ordinacija Vračar  – Lumident Studio u svom timu ima stručnjaka parodontologije i oralne medicine koji će učiniti lepšim ovaj divni period u vašem životu.

read more
Posted Comments
 • Halitoza - Neprijatan zadah || LUMIDENT STUDIO
  Halitoza - Neprijatan zadah || LUMIDENT STUDIO
  […] zubar Vračar proceni da uzrok ne leži u usnoj duplji, treba se obratiti lekaru specijalisti na dalje […]
  reply
 • Zašto se zubar zove stomatolog - Koja je razlika || LUMIDENT STUDIO
  Zašto se zubar zove stomatolog - Koja je razlika || LUMIDENT STUDIO
  […] gledano, zubar i stomatolog nisu se oduvek smatrali istom profesijom. Naime, sve do sredine 20. veka postojali su […]
  reply

Comments are closed.