Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Abrazija zuba - Kako se prepoznaje i koji je najefikasniji tretman?

Abrazija zuba - Kako se prepoznaje i koji je najefikasniji tretman?

Abrazija zuba predstavlja trošenje zubnih tkiva koje je uzrokovano neprirodnim silama delovanjem nekog sredstva.

Odnosno, to je stanje kada zubna gleđ počinje da se smanjuje pod uticajem nekog spoljašnjeg mehaničkog faktora. Najčešće zahvata pretkutnjake i očnjake, obično duž ivica. U većini slučajeva ima oblik slova V.

Zajedno sa abfrakcijom i erozijom zuba spada u česte nekarijesne lezije. Imajući ovo u vidu stomatološka ordinacija Lumident Studio vam otkriva potencijalne uzročnike.

Zašto nastaje abrazija zuba?

Nepravilno pranje zuba se smatra glavnim uzročnikom. Upotreba četkica sa tvrdim vlaknima i agresivno četkanje dovode do postepenog trošenja zubne gleđi, te zubi postaju osetljiviji i skloniji oštećenjima. Takođe, često korišćenje paste za zube koja sadrži abrazivne čestice ili visok nivo sode bikarbone može da doprinese nastanku ovog problema.

Abrazija zuba

Abrazija zuba može biti i posledica prekomernog škrgutanja i stiskanja zubima. S obzirom da je bruksizam, kako se stručno naziva, često uzrokovan stresom, anksioznošću ili abnormalnim ugrizom i javlja se noću osoba nije svesna te radnje sve dok se ne pojave simptomi istrošenosti zuba.

U pokretače se svrstavaju i loše životne navike. Pre svega, grickanje kockica leda i žvakanje tvrdih predmeta, poput olovaka, noktiju… Konzumiranje kisele hrane i pića, kao što su agrumi, gazirana pića i sportski napici, može erodirati zubnu gleđ i dovesti do abrazije zuba.

Kako prepoznati abraziju zuba?

Abrazija zuba se razvija postepeno, te u početku nema jasnih znakova. Vremenom se mogu videti zarezi na zubima blizu linije desni. Pošto se gleđ istrošila, dentin postaje otkriven. Kako je ovaj unutrašnji sloj prirodno žute boje zubi izgledaju tamnije.

Drugi karakteristični simptom jeste preosetljivost zuba. Dentin sadrži sitne kanale koji vode do osetljive pulpe u centru zuba. izlaganjem dentina usled trošenja gleđi, može se javiti bol pri kontaktu sa toplom, hladnom, slatkom ili kiselom hranom i pićem, kao i prilikom pranja zuba.

Pored abrazije zuba, osetljivost može biti uzrokovana i drugim faktorima, kao što su karijes, bolesti desni i tretmani za izbeljivanje zuba. Zbog toga je važno identifikovati osnovni uzrok osetljivosti zuba da bi se sprovelo odgovarajuće lečenje.

Tretman za abraziju zuba

Zubna gleđ se ne može obnoviti, te je neophodno lečenje. Ono zavisi od težine i lokacije oštećenja.

Kod blagih oštećenja, abrazija zuba se rešava zubnim ispunima, kojim se pokriva otkriveni deo dentina. Na taj način se sprečavaju dalja oštećenja gleđi i eliminiše osetljivost zuba.

Za umerenu abraziju najčešće se koriste viniri. U pitanju se tanke ljuspice, debljine od 0,3 do 1,3 mm, koje se postavljaju na prednju površinu zuba. Ne samo da sprečavaju dalja oštećenja, već daju mogućnost i izbora boje i oblika tako da obezbeđuju savršen zubni niz.

Teški oblici abrazije zahtevaju kompleksniji tretman restauracije zuba. Pri čemu se koriste zubne krune koje pokrivaju ceo zub. Mogu biti keramičke i metalo-keramičke. Mada se zbog estetike i boljih perfomansi preporučuju bezmetalne krune.

U slučajevima velikog oštećenja zuba neophodna je ekstrakcija. Nakon vađenja, postavlja se odgovarajući protetski rad kao naknada zuba.

Abrazija zuba

Ukoliko ste primetili znake trošenja zubne gleđe, nemojte da čekate da nastanu veća oštećenja, već na vreme zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio.

 

 

read more