Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Cirkularni karijes

Cirkularni karijes

Cirkularni karijes je najteži oblik karijesa mlečnih zuba.

Iako mnogi roditelji nisu svesni, mlečni zubi imaju veliku ulogu u razvoju deteta. Ne samo da omogućavaju pravilno žvakanje i gutanje hrane, već utiču i na govor, tj. na jasno izgovaranje reči. Treba imati na umu i estetiku lica deteta, ali ipak najvažniju funkciju imaju u formiranju kostiju vilice i razvoju stalnih zuba.

Nažalost, oralnoj higijeni mlečnih zuba često se ne posvećuje dovoljno pažnje. Naslage na zubima koje nisu adekvatno uklonjene četkicama i pastom, vremenom dovode do dekalcifikacije, pa se uočava kredasta boja gleđi. Vrlo brzo nastaju manji kaviteti koji se šire kružno, zahvatajući celim obimom krunicu. Zbog karakterističnog širenja karijes nosi naziv „cirkularni“.

Ovaj karijes na mlečnim zubima se najčešće javlja neposredno nakon njihovog nizanja. Najpre na sekutićima gornje vilice, jer oni niču prvi. Samim tim su i najduže izloženi raznim zaslađenim napicima. Odatle rapidno napreduje na ostale zube.

Cirkularni karijes

S obizorm da je čest stomatološki problem dece, stomatološka ordinacija Lumident Studio vam skreće pažnju na uzročnike.

Zašto se javlja cirkularni karijes?

Loše navike u ishrani i nedovoljna oralna higijena kod dece vodeći su uzroci. Naime, roditelji često greše i mališanima daju zaslađeno mleko, vodu i čajeve, kao i industrijske sokove. Nije redak slučaj da cuclu umaču u med, šećer ili gusti sok kako bi bebu umirili.

Problem dodatno otežava navika uspavljivanja deteta sa flašicom. Ne samo da će u tom slučaju izostati higijena zuba pre odlaska u krevet, već je u toku noći lučenje pljuvačke manje, te barijera u vidu cucle stvara pogodno tlo za taloženje šećera iz flašice i prekomerni razvoj bakterija.

Kako se nastanak povezuje sa upotrebom flašice cirkularni karijes je poznat i kao sindrom bebi-flašice.

Lečenje cirkularnog karijesa

Lečenje cirkularnog karijesa je težak i složen posao. Razlog tome leži u činjenici da su mlečni zubi slabije strukture, te se karijes na njima ne samo lakše formira, već i mnogo brže napreduje.

Najčešće roditelji dovode dete kada je karijes zahvatio više zuba, pa i kada su se pojavile komplikacije, uključujući bol, otok i gnojne kolekcije i fistule.

Lečenje se zasniva na konzervativnom zbrinjavanju (postavljanju ispuna ili uklanjanju nerva – lečenju zuba) karijesnih lezija. Ukoliko nije moguće primeniti ovu terapiju mlečni zub se mora izvaditi, a zatim dolazi do protetskog zbrinjavanja.

Kako sprečiti cirkularni karijes?

Pravilna oralna higijena od prvog dana rođenja osnova je očuvanja zdravlja zuba kasnije. U početku treba desni brisati sterilnom gazom, a nakon nicanja prvih zubića neophodno je uvesti pranje pomoću male mekane četkice specijalno dizajnirane za bebe. Dok konzumiranje zaslađenih napitaka i slatkiša treba svesti na minumim, i to samo nakon glavnih obroka, kada je lučenje pljuvačke dovoljno da se obavi prirodni proces samoprečišćavanja usne duplje.

Cirkularni karijes

Veliku ulogu ima i preventivna stomatologija. Zato već od malih nogu treba stvoriti naviku redovnih kontrola.

Stomatološka ordinacija Lumident Studio u svom timu ima vrhunske stručnjake sa višegodišnjim iskustvom u radu sa najmlađim pacijentima. Brižni pristup, razumevanje i visok nivo profesionalizma učinili su da postanemo prvi izbor mnogim porodicama.

read more