Karijes na mlečnim zubima je sve češći stomatološki problem.

Prvi mlečni zubi javljaju u 6. mesecu života. Obično su to dve donje jedinice. Nakon njih niču gornje jedinice, a zatim na red dolaze kutnjaci. U drugoj godini rastu očnjaci, da bi se do kraja 3. godine u vilici mališana našlo svih 20 zuba.

Iako nisu stalni, mlečni zubi imaju važnu ulogu u formiranju vilice, ali i u kasnijem razvoju stalnih zuba. Takođe, ključni su za žvakanje hrane, samim tim i za proces varenja. Istovremeno, utiču na govor, omogućavajući pravilno izgovaranje reči.

Imajući u vidu koliko funkciju vrše, oralno zdravlje dece mora biti na najvišem nivou kako bi se sačuvali mlečni zubi. Nažalost, praksa pokazuje drugačije.

Da li je karijes na mlečnim zubima zaista opasan?

Prema poslednjim istraživanjima čak 35 odsto dvogodišnjaka u našoj zemlji ima karijes na tek izniklim zubićima. Statistika je poražavajuća i u narednim generacijama. Do 6. godine gotovo 90 odsto dece ima karijes, a u uzrastu od 6. do 11. godine kvar je registrovan u oko 80 odsto slučajeva.

Karijes na mlecnim zubima

Rana pojava karijesa je opasna po zdravlje dece. Tu činjenicu potvrdila je i Svetska zdravstvena organizacija, koja je karijes na mlečnim zubima označila kao bolest koja ima globalni uticaj na javno zdravlje.

Posledice nelečenog karijesa na mlečnim zubima su brojne. Pre svega, karijes na mlečnim zubima može da izazove infekcije. U pojedinim situacijama dovodi do komplikovane upale živca, pa i do nekroze i gangrene. Postoji opasnost da bakterije prodru dublje, zahvatajući neiznikli stalni zub. Ukoliko kvar ne može da se popravi vađenje zuba je neminovno, što za posledicu ima prerano nicanje stalnog zuba ili nicanje stalnog zuba na pogrešnom mestu.

Karijes na mlečnim zubima se brzo razvija

Gleđ mlečnih zuba je tanja u odnosu na stalne, pa bakterije lakše i brže prodiru. Zbog toga je veoma važno da se sa adekvatnom oralnom higijenom započne od prvog dana rođenja.

Najčešće se javlja cirkularni karijes koji zahvata čitav zubni niz. S obzirom da se brzo širi, od početnog stadijuma pa do razorenog zuba može se stići za samo nekoliko nedelja. Glavni uzročnik je konzumiranje slatkih tečnosti preko cucle, posebno kada se dete uspavljuje sa flašicom u kojoj je mleko, zaslađena voda ili sok. U toku noći šećeri iz napitaka se talože na zubima, stvarajući pogodno tlo za prekomerno razmnožavanje bakterija.

Kako prepoznati karijes na mlečnim zubićima?

Bele tačkice na zubima predstavljaju znak da će se na tim mestima razviti karijes. One ukazuju da je gleđ počela da degradira. Ukoliko se u ovoj fazi zub ne popravi, tačkice poprimaju svetlo braon boju. Kako karijes prodire dublje u zub, one postaju crne.

Na postojanje karijesa može da ukaže i dete. Zato obratite pažnju ako se vaš mališan požali na preosetljivost zuba na hladna ili topla jela, kao i na pojavu bola.

Zalivanje fisura kao preventivna mera za pojavu karijesa na mlečnim zubima

Fisure predstavljaju linijska udubljenja na griznoj površini zuba. Kako su veoma uzane, pranje je otežano, pa se u njima zadržava hrana. Zbog toga se kao prevencija vrši postupak zalivanja fisura kojim se postavlja barijera za štetne spoljašnje faktore.

Zalivanje fisura je apsolutni prioritet kada nikne cela povrsina prvog stalnog molara, jer su to zubi koji prvi niču i nalaze se u centru okluzije.

Takodje, mogu da se zaliju i ostali molari i premolari čime se vrši prevencija karijesa.

Ovako očuvane površine čak i u narednim godinama su dobro zaštićene, a pogodne su za inspekciju u slučaju da i nastane mali početni karijes. Praktično će preparacija za plombu tj. uklanjanje zubne supstance biti minimalno invazivno i ograničeno na vrlo malu povrsinu i dubinu.

Karijes na mlecnim zubima

Proces zalivanja fisura je apsolutno komforan, bezbolan, kratkotrajan i vrlo zanimljiv za decu, jer se kroz igru i razgovor upoznaju sa lekarom okruženjem i nekim od instrumenata koje koristimo.

Naučite decu da od malena čuvaju svoje zube. Posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio.

Tim vrhunskih stručnjaka specijalista neguje brižljiv pristup, pa i najmlađi pacijenti sa osmehom na licu dolaze na kontrolu.