Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Damon sistem - Ispravljanje nepravilnog položaja zuba

Damon sistem - Ispravljanje nepravilnog položaja zuba

Damon sistem predstavlja najsavremeniji ortodontski tretman za ispravljanje nepravilnog položaja zuba.

Osmeh je najlepši deo na licu svakog čoveka. Ujedno i veoma moćno sredstvo u poslovnom i društvenom delu života. Što potvrđuju brojna istraživanja. Više od 70 odsto stanovnika širom sveta je istaklo da neravni zubi dovode do formiranje negativnog mišljenja o nekome prilikom upoznavanja.

Nažalost, malokluzija je čest stomatološki problem. Procenjuje se da čak 75 odsto dece i oko 35 odsto odraslih ima loš međusobni odnos gornjih i donjih zuba. Iako pacijenti nepravilan zagrižaj posmatraju samo sa estetske strane ne treba zanemariti ni činjenicu da on utiče na celokupno zdravlje. Pre svega otežano je samoprečišćavanje zuba, pa su karijes i upala desni učestalije pojave nego kod osoba sa savršenim zubim nizom. Mogu se javiti i tegobe pri varenju hrane zbog poremećene funkcije žvakanja.

Imajući ovo u vidu stomatološka ordinacija Lumident vam predstavlja Damon sistem.

Šta je Damon sistem?

Iako svesni neophodnosti ispravljanja nepravilnog položaja zuba, nošenje klasične fiksne proteze neretko nailazi na odbojnost naročito mlađih pacijenata. Srećom, razvoj tehnologije i stomatologije doveo je do napretka i u oblasti ortodoncije, pa su sada dostupne diskretnije, efikasnije i udobnije metode ispravljanja zuba. Jedna od vodećih jeste Damon sistem.

Damon sistem

U pitanju je jedinstveni sistem samolegirajućih bravica niskog trenja i posebnih hi-tech žica. Razvio ga je 1996. godine Dwight H. Damon, po kome je dobio i ime. U narednim godinama Damon sistem je usavršavan tako da danas predstavlja ne samo revolucionarni sistem bravica, već potpuno nov način lečenja pacijenata.

Kako funkcioniše Damon sistem?

Damon sistem je dizajniran tako da usaglašava trenutni izgled lica sa položajem zuba. Zahvaljujući ovakvom pristupu dobijate pravilni zubni niz, kao i punije konture i mladalački izgled lica.

Princip ispravljanja zuba se zasniva na blagim memorijskim žicama koje stvaraju laganu silu. Potpomognuta biološki kontinuiranim silama mišića obraza, usana i jezika vrši pomeranje zuba. Na taj način je eliminisana potreba za elastičnim ili metalnim ligaturama pomoću kojih se kod standardne fiksne proteze ispravljaju zubi. Samim tim izbegnuto je i trenje i zatezanje usled velikog pritiska veštačkih sila koje su i do 4 puta jače nego one koje proizvodi Damon sistem.

Koje su prednosti Damon sistema?

S obzirom da su biološke sile izuzetno blage i kontinuirane ispravljanje zuba je komfornije i znatno brže u nekim slučajevima.

Kada indikacije to dozvole, primenom Damon sistema, ortodontska terapija može ponekad trajati do 6 meseci kraće nego tradicionalni tretman obicnom fixnom protezom.

Damon sistem smanjuje i vreme potrebno za posetu stomatologu. Kontrole se mogu po potrebi razrediti na 2 meseca, mada se uvek preporučuje kontinuitet u kontrolama na mesečnom nivou.

Kod ovog sistema kada postoji teskoba, nekada u izuzetnim slučajevima, može se terapija sprovesti i bez ekstrakcije zuba čime se inače obezbeđuje dovoljan prostor za pravilno smeštanje zuba u zubni niz.

Kako ne sadrži ligature pranje je znatno lakše nego održavanje higijene fiksne proteze, čime je smanjen rizik od pojave karijesa tokom nošenja bravica.

Damon sistem

Podarite svom osmehu savršeni zubni niz, posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio. Tim iskusnih stomatologa specijalista parodontologije i oralne medicine, oralne hirurgije, dečije i preventivne stomatologije pronaći će najbolje rešenje za ispravljanje vaših zuba.

read more