Hadži Milentijeva 85, Beograd Ponedeljak - Sreda - Petak 12:30-20:30 | Utorak - Ćetvrtak 8:30-16:30 +381 65 30 47 208 | +381 64 12 39 694
Fiksne proteze ili folije za ispravljanje zuba?

Fiksne proteze ili folije za ispravljanje zuba?

Fiksne proteze ili folije za ispravljanje zuba? Pitanje koje postavljaju mnogi pacijenti kojima je neophodan ortodontski tretman.

Iako živimo u modernom dobu kada je svest o očuvanju oralnog zdravlja podignuta na visok nivo malokluzija je čest problem. Nepravilan položaj zuba kvari osmeh, te indirektno utiče i na samopouzdanje. Istraživanja pokazuju da gotovo 40 odsto ljudi koji imaju krive zube izbegava da se smeje širokim osmehom.

Osim narušene estetike nepravilno postavljeni zubi dovode do brojnih stomatoloških problema. Karijes i upala desni česti su pratioci. Brže propadanje zuba je još jedna posledica, jer sila prilikom žvakanja ne prenosi se ravnomerno na sve zube, te pojedini trpe veće opterećenje.

Imajući u vidu ozbiljne komplikacije malokluzije konstantno se razvijaju nove metode za ispravljanje zuba, kao što su folije za ispravljanje zuba i nove vrste fiksnih proteza.

Šta su folije za ispravljanje zuba, a šta fiksne proteze?

Pre nego što krenete da se raspitujete da li su bolje fiksne proteze ili folije za ispravljanje zuba morate znati koje su njihove karakteristike. Iako su i jedne i druge ortodontski aparati postoje izvesne razlike u dizajnu.

Fiksne proteze ili folije za ispravljanje zuba

Fiksne proteze, baš kao što im naziv kaže, predstavljaju fiksne aparate koje ne možete samostalno skinuti. Sastoje se od bravica (breketa), lukova i gumica. Bravice se najčešće pričvršćuju sa prednje strane zuba, mada postoje i modeli kod kojih se postavljaju sa unutrašnje strane. Zatim se kroz njih provlače lukovi koji imaju zadatak da dovedu zube u pravilan položaj, dok se kao spona između luka i bravice koriste gumice.

Fiksne proteze ili folije za ispravljanje zuba

Za razliku od fiksnih proteza, invisalign folije za ispravljanje zuba su mobilni aparati. Napravljene su od tankog, medicinskog poliuretana. U pitanju je providna veoma lagana plastika koja je potpuno bezbedna za upotrebu. Dizajnirane su tako da se postavljaju preko zuba vršeći kontrolisani pritisak na njih što za rezultat ima pomeranje zuba u potrebnom pravcu.

Da li fiksne proteze ili folije za ispravljanje zuba rešavaju sve slučajeve malokluzije?

Fiksne proteze mogu da otklone svaki stepen malokluzije. Uspešno rešavaju i kompleksne slučajeve nepravilnog položaja zuba, a mogu se koristiti i za ispravljanje bočnih zuba.

Folije za zube mogu da reše veliki broj slučajeva malokluzije, ali ipak imaju ograničenu upotrebu. Naime, one su efikasne samo prilikom manjih nedostataka i koriste se za korigovanje nepravilnog položaja na prednjim zubima. Nisu preporučljive ni kod pacijenata koji imaju dentalni most.

Da li su udobnije za nošenje fiksne proteze ili folije za ispravljanje zuba?

S obzirom da nema bravica i žica, folije za ispravljanje zuba pružaju veći komfor pri nošenju. Nema potrebe za privikavanjem. One savršeno prianjaju zubima, jer su izrađene na osnovu otiska zuba. Takođe, nema opasnosti od problema pri govoru koji se može javiti kod pojedinih osoba sa fiksnom protezom.

Fiksne proteze imaju veću moć delovanja, ali mogu tokom nošenja da dovedu do neprijatnosti, poput grebanja dela obraza. Još jedna mana jeste rizik od mrlja ili dekalcifikacije zuba ukoliko se ne održava pravilna higijena. To znači da pranje zuba sa fiksnom protezom zahteva veću pažnju, dok se folije mogu skinuti i jednostavno oprati pastom i četkicom za zube.

U pogledu estetike ranijih godina folije su imale veliku prednost. Danas, postoje estetske fiksne proteze kod kojih umesto metala elementi su izrađeni od keramike ili safir stakla, te nisu vidljive na zubima, baš kao i folije.

Otklonite nepravilni položaj zuba, posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio, a naš tim stručnjaka izabraće najbolje ortodontskog rešenje za vaš problem.

read more